31 Ocak 2024 12:37

MHP'nin hedefinde AYM ve bireysel başvurular var

Meclisin Yargıtay kararını okuyarak Can Atalay’ın milletvekilliğini düşürmesi gerektiğini savunan MHP, bu sefer de bireysel başvuru hakkını düzenleyen maddeleri hedefine aldı.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesini "Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü, suçluyu koruma imtiyazı veya bir yargı kararını darbe iddiasıyla yok sayma hakkı olamaz” diye kutladı. Uzun süredir Meclisin Yargıtay kararını okuyarak Atalay’ın milletvekilliğini düşürmesi gerektiğini savunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise şimdi de Atalay’ın yeniden AYM’ye başvuru yapma imkanı kalmadığını savundu. Ayrıca AYM’ye bireysel başvurular konusunda da düzenleme yapılmasını talep etti.

Devlet Bahçeli, Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin hukuka uygun olduğunu iddia ederek, "Adalet yerini bulmuştur" yorumu yaptı. AYM'yi hedef alan Bahçeli, "Demokrasiye, milli huzur ve güvenliğimize darbeye tevessül eden Anayasa Mahkemesi’dir" dedi.

AKP'li TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a teşekkür eden Bahçeli, kararı protesto eden vekilleri hedef aldı, "Başkanlık kürsüsü önüne toplanan, sıra kapaklarına vuran, Meclisi’mizi yuhalayarak kendileriyle müsemma olan nefret ve şiddet gösterisine heveslenenler kınanmaya müstahak demokrasi cellatlarıdır. Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin hitamında yeni bir gezi provokasyonu telaffuz edenler gaflettedir. Sokağı ve kanunsuz direnişi adres gösterenler, dahası ülkemiz aleyhine her türlü pozisyonun alınmasından bahsedenler husumet figüranlarıdır." ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da AYM’ye yapılan bireysel başvuruların yeniden düzenlenmesini istedi.

Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Türk yargı sisteminin yapısal sorunlarının çözümü için elverişli bir araç olması ümit edilen bireysel başvuru, mecrasından çıkmış yargı sistemini zayıflatan sistemsel bir sorun haline gelmiştir. Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunda, Bireysel Başvuru Hakkını Düzenleyen 45, 46, 47, 48, 49, 50. maddeler yeniden düzenlenmeli ve temel kriter; Kanuna açıkça aykırılık halleri ve takdir yetkisinin keyfi kullanılması ile sınırlandırılmalıdır." dedi.

DESTİCİ AYM'Yİ VE MUHALEFETİ HEDEF ALDI

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de "Anayasa Mahkemesi verdiği kararlarla Türkiye’nin karıştırılmasına zemin hazırlamaktadır" iddiasında bulundu. MHP gibi BBP lideri de Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) yapısının değiştirilmesini ve "yeni anayasa" yapılmasını istedi. Destici, Can Atalay kararına tepki gösteren muhalefet partileri için "terör örgütünün destekçisi" sözlerini sarfetti.

Türkiye Avrupa’dan para bulmak için AB’ye gireceğiz propagandası yaparak AİHM’e bireysel başvuru hakkını tanımış, hakkın tanınmasından sonra Türkiye’den binlerce başvuru olmuştu. AİHM’in verdiği tazminatları ödemekten, kararlara göre yeniden yargılama yapmak zorunda kalmaktan şikayetçi olan Türkiye bu durumu engellemek için AYM’ye bireysel başvuruyu kabul etmişti. Böylece daha az tazminat verilmesi, başvuruların önemli bir kısmının reddedilerek engellenmesi, AİHM’e daha az başvuru gitmesi hedeflenmişti. Ancak Türkiye hâlâ AİHM’de başvuru birincisi olmaya devam etti. AİHM ve AYM kararlarını benimsemeyen Yargıtay ve yerel mahkemelerle AYM ve AİHM arasındaki çelişki büyüdü. AYM’nin bireysel başvurulardaki kararlarından uzun bir süredir rahatsız olan AKP ve MHP, AYM’nin ihlal kararları ile birlikte yeniden yargılama kararı verme yetkisini kaldırmak istiyor. Bunun için de "Yeni Anayasa" yapmaktan söz ediyor.

AYM'yi "Milletin ve devletin karşısında bir mikrak" ilan eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, son olarak 16 Ocak'ta grup toplantısında yaptığı açıklamada AYM Başkanı Zühtü Arslan'ı hedef almış, "Sen yanlış mahkeme kararının derdindesin biz aziz vatanın derdindeyiz. Can Atalay kararının TBMM'de derhal okunmasını istiyoruz." demişti. Bahçeli daha önceki grup toplantılarında da "Ya Anayasa Mahkemesi kapatılmalı ya da yeniden yapılandırılmalıdır. Mahkemenin statüsü, kuruluş ve yargılama esasları ile üye yapısının köklü bir reforma tabi tutulması kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bunu da yeni bir anayasaya ile hayata geçirmek hedefimizdir" ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Santa Maria Kilisesi’ne saldıranların emniyetteki görüntüleri paylaşıldı

SONRAKİ HABER

Yunan köylüler de ayaklandı: AB ve sermaye politikalarına hayır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa