01 Şubat 2024 06:05
Son Güncellenme Tarihi: 01 Şubat 2024 13:50

Kamu işçilerinden sendikacılara çağrı: Maaşlarınızı açıklayın

T. Harb-İş ve Demiryol-İş’e üye işçiler, bir yandan konfederasyon ve sendika yöneticilerine istifa çağrısı yaparken diğer yandan sendika yöneticilerinin tüm gelirlerini açıklamasını istiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

Hükümetle el ele veren Türk-İş ve Hak-İş’in kamu çerçeve protokolünde yer alan enflasyon artışı yerine rakam yazıp bunu ek zam diye duyurmasına tepkiler sürüyor. Türk-İş’e bağlı T. Harb-İş ve Demiryol-İş’e üye işçiler bir yandan konfederasyon ve sendika yöneticilerine istifa çağrısı yaparken diğer yandan sendika yöneticilerinin tüm gelirlerini açıklamasını istiyor. Çocuklarına bakmakta zorlandıklarını belirten kamu işçileri, “Aldığınız maaşları açıklayın” diyor.

Ek zam talebi sendika bürokratları ve AKP tarafından bastırılmaya çalışılan kamu işçilerinin bu süreçte gündeme getirdiği konulardan biri de sendikacıların maaşları oldu. Gelirlerinin çok büyük bir kısmı işçilerden kesilen aidatlardan oluşan sendikaları yönetenlerin büyük bir kısmının ne kadar maaş aldıklarına ilişkin bir veri bulunmuyor. Mali müşavirlerin onay verdiği ve sendikacıların ücretleri de dahil olmak üzere yapılan harcamaları içeren raporları paylaşan sendika sayısı ise oldukça az.

Ancak sendikaların tüzükleri ve sayıca yok denecek kadar az olan mali raporları incelendiğinde sendikacıların gelirleri; ücretler, ikramiyeler ve hizmet ödüllerinden oluşuyor. Buna ek olarak bazı sendikalar genel başkanlara ‘acil bir durumda’ brüt asgari ücretin iki katı kadar harcama yapma yetkisi veriyor. Sendikacıların yedikleri yemekten, makam araçlarına konulan benzine kadar ‘görevde oldukları zaman’da yaptıkları harcamalar ise yine sendikaların kasasından, yani işçilerden alınan aidatlardan karşılanıyor. Bu ‘acil durum’ ve ‘görev zamanı’nın ise kıstasları belli değil.

"O KOLTUKLARI SALLAMALIYIZ"

Ek zam talebi sendikal bürokrasi tarafından bastırılmaya çalışılan kamu işçileri, açlık ve yoksulluk sınırının altındaki sözleşmelere imza atan sendikacıların maaşlarını açıklamasını istiyor.

Ek zam beklerken hiçbir şey alamadıklarını ifade eden Harb-İş üyesi bir işçi, “Sendika yöneticileri 15 bin TL zam alamıyorsa bırakıp gitsinler. Şu an 22 bin lira alıyorum. Ergün Atalay, Alaattin Soydan’a sesleniyorum; Benim çocuğum var, evim kira, hiçbir şeye yetişemiyorum. Peki ya siz? Dönüp dolaşıp bizi satıyor bu sendikacılar. Türk-İş ve Harb-İş’in yönetimindekiler derhal istifa etsin. Bizi temsil etmiyorlar” diyor.

Sendikacıların maaşlarını açıklamasını isteyen bir başka işçi de şunları söylüyor: “Bunlar ne kadar maaş alıyor? Bir de biz ne alıyoruz. Açıklasınlar kendi aldıkları maaşları, öyle konuşsunlar. Sendika içinde erken seçim olmaz mı? Savunma işçisinin elinde tek koz var o da bu sendikacıları değiştirmek. Başka çare yok. Harb-İş şimdi tepki gösteriyor Türk-İş’in tutumuna ama bilmiyorlar mıydı böyle olacağını? Biz söyledik, siz anlamadınız mı? Harb-İş yöneticileri yine oyun peşinde, başka bir şey değil. Olağanüstü kongre yapılmalı, bunu örgütlemeliyiz. İşçiler olarak bu yöneticileri koltuklarından etmeliyiz.”

Bir başka işçi de “O koltuklar sallanmadığı sürece sadece biz çalar biz söyleriz. Kaybedecek tek bir şeyimiz var, o da zaman. Bunu anlayıp idrak edersek en kısa sürede sonuca ulaşırız. Süslü cümlelere doyduk, ‘cek, cak’ duymak istemiyoruz artık. Harb-İş Genel Merkezi ve tüm şube başkanları, yöneticileri bu sözüm size! İşçi için tatmin edici bir iyileştirme alamayacaksanız, hepiniz istifa edin” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Engelsiz Birleşenler Federasyonu: Karar süreçlerinde söz sahibi olmak istiyoruz!

SONRAKİ HABER

Emekli banka müdürü fon dolandırıcılığı suçlamasıyla gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa