01 Şubat 2024 01:37

Çocuk işçiliğe karşı araştırma komisyonu önergesi verildi

DEM Parti Milletvekili Öznur Bartin, çocuk işçiliğe karşı araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.

Fotoğraf ve kolaj: Evrensel

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hakkari Milletvekili Öznur Bartin, “Çocuk emeği istismarına son verilmesi, çalışırken yaşamını yitiren, yaralanan çocuklar için adil bir yargılamanın sağlanması ve çocuk işçiliğinin önlenmesi” amacıyla TBMM Başkanlığına verdiği önergede araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Bartin “Türkiye’de ‘çocuğun yüksek yararı’ ilkesinin en çok ihlal edildiği alanlardan biri de artarak devam eden çocuk işçiliğidir. Ucuz iş gücü olarak görülen çocuklar, denetim eksikliği ve kayıt dışılık gibi nedenlerden ötürü yaşam hakkı başta olmak üzere birçok hak ihlaline maruz kalmaktadır. Çocukları yaşamdan koparan çocuk işçiliği hâlâ acil çözüm bekleyen temel sorunlardan biri olarak devam etmektedir” dedi.

Bartin önergesinde şöyle devam etti: “Çocuk işçiliği, emek sömürüsü ve emeğinin istismar edildiği bir alandır. Çocuk işçiliği, her şeyden önce bir insan hakları ihlali olup politik bir sorundur. Devlet, bu durum karşısında hem ulusal hem uluslararası hukuk gereği yükümlülüklerini yerine getirmeli, işçi çocukların karşı karşıya bırakıldıkları hak ihlallerini gidermeli, bu soruna kalıcı çözümler üretmelidir.”

Bartin, çocuk işçiliğinin ve çocuk işçi cinayetlerinin önlenmesine yönelik çalışmaların yapılması, çalışırken yaşamını yitiren/yaralanan çocuk işçiler için yargı sürecinde adaletin sağlanması ve tazmin edilebilecek mağduriyetlerin giderilmesi ile Çocuk Bakanlığının kurulması amacıyla bir an önce Meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiğini ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hükümlü ve tutuklu yakınları: Çorum L Tipi Cezaevinde 7 kişilik koğuşlarda 28 kişi kalıyor

SONRAKİ HABER

LGBTİ düşmanlığı, yerel seçim yarışıyla birlikte tekrar kızıştı | ‘Nefret-yönet’ taktiğine karşı birleşmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa