01 Şubat 2024 09:29
Son Güncellenme Tarihi: 01 Şubat 2024 16:46

Kürt sorununun çözümü talebiyle yapılan "Özgürlük Yürüyüşü" başladı

Tecride karşı ve Kürt sorununun çözümü talebiyle düzenlenen "Özgürlük Yürüyüşü" Van'da ve Kars'ta polis engellemesine rağmen başladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Tecride ve Kürt sorununun çözümü talebiyle düzenlenen yürüyüşün startı Van'da verildi. 1-15 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek yürüyüş için Van'da ve Kars'ta açıklama yapıldı.

Van'da yürüyüş öncesi yapılan açıklamada konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Kürt meselesi neredeyse cumhuriyet ile aynı yaştadır. Maalesef cumhuriyetin birinci yüzyılında Kürt meselesi ret, inkar ve baskı ile çözülmeye çalışıldı. Cumhuriyetin neredeyse ilk 40 yılı isyanlarla geçti, yüzyılın son çeyreği de tecrit politikaları ile geçti. Şimdi dönüp sormak lazım Kürt sorunun çözümsüzlüğü acaba Türkiye halklarına emekçilere, yoksullara, Kürtlere, Türkiye’nin bütününe ne kazandırıyor?" dedi.

"İkinci yüzyıl, birinci yüzyıl gibi olmamalıdır" diyen Bakırhan "Kürt meselesi artık ciddi bir şekilde masaya yatırılarak, diyalogla ve müzakereyle hal yoluna girmesi gerekiyor. Şimdi bu sorunun çözümü nasıl olur diye sorabilirsiniz; Kürt meselesinin çözümünde, Kürt tarafının muhatapları açık net bir şekilde orta yerde duruyor" diye konuştu. Tecridin kaldırılmasını isteyen Bakırhan, Kürt sorunun diyalog ve müzakere ile çözülmesini çağrısı yaptı.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da "Umut ediyoruz ki yürüyüşümüzün amacı olan ağır tecridi kıracağız" dedi.

DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu da "Türk halkının bir evladı olarak Türkiye halklarına seslenmek istiyorum; eğer Türk halkı kendi onurunu ve özgürlüğünü kazanmak istiyorsa bu Kürt sorunundaki çözüme ortak olmak bu kardeşliğin ve eşitliğin yanında olması gerekiyor." diye konuştu. Otlu, "Yaşasın halkların kardeşliği' sloganı 1-15 Şubat arasında bütün sokaklarda yankılanmalı" dedi. 

Açıklamanın ardından aralarında Keskin Bayındır ile Tuncer Bakırhan’ın da bulunduğu isimler,  Musa Anter Parkı’na doğru yürüyüşe geçti.

POLİS ENGELİ

Musa Anter Parkı’nda bekleyen kitle polisler tarafından engellenmek istendi. Kitleye müdahale eden polisler bir kişiyi gözaltına alındı.

Yürüyüyüşe katılanlar Van'ın Gürpınar ilçesi ardından Başkale'ye ulaştı. 
 
Yürüyüşte yer alan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi DEM Parti İlçe Örgütü önünde karşılandı.

KARS'TA AÇIKLAMA

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile MED TUHAD-FED Eş Başkanı Kerem Canpolat’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi Kars'ta yapılan açıklamanın ardından yürüyüşe başladı.

EYLEM VE KENTE GİRİŞ YASAKLARI

Öye yandan bölge kentlerinde peş peşe eylem yasakları açıklandı.

Bitlis'te gösteri, yürüyüş, eylem ve açık hava toplantıları Valilik tarafından 4 gün süreyle yasaklandı. Açıklamada 1 Şubat'tan 4 Şubat'a kadar kente giriş çıkışlar da yasaklandı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İlçelerimizden ve çevre illerden bireysel veya toplu şekilde ilimiz güzergahını kullanarak örgütsel çağrılarda bahsedilen konu veya benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylemlere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel ve toplu çıkışlarına izin verilmemesine karar verilmiştir."

Van Valiliği 1-2 Şubat tarihlerinde gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, oturma eylemi gibi eylem ve etkinlikleri, Kars Valiliği de 31 Ocak ve 4 Şubat arasında türlü eylem ve etkinlikleri yasakladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

LGBTİ düşmanlığı, yerel seçim yarışıyla birlikte tekrar kızıştı | ‘Nefret-yönet’ taktiğine karşı birleşmeliyiz

SONRAKİ HABER

Urfa'da depremde hasar alan tek katlı ev çöktü: 2 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa