01 Şubat 2024 11:59

Cezaevlerinde kız çocuklarına hak ihlalleri: Regl yoksunluğu, çıplak aranma, bilgi eksikliği

Cezaevlerindeki kız çocuklarının hak ve sorumluluklarına dair bilgilendirmelerin yapılmadığı, çıplak aranma ve regl yoksunluğu gibi birçok hak ihlaline maruz bırakıldığı öğrenildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye cezaevlerinde tutulan tutuklu ve hükümlüler birçok hak ihlaline maruz kalırken, cezaevi koşulları en fazla dezavantajlı grupları etkiliyor. Bu grupların başında da çocuklar geliyor. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevinde tutulan kız çocuklarına yönelik hak ihlallerini araştırmak için yaptığı incelemenin ardından bir rapor açıkladı.

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

9 kız çocuğuyla yapılan 15 görüşme sonucu ortaya çıkan ihlaller üzerinden hazırlanan raporu Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Çocuk Cezaevi Çalışma Grubu Üyesi Mazlum İlter Mezopotamya Ajansına (MA) değerlendirdi. Görüşmelerde pek çok ihlal tespit ettiklerini belirten İlter, bunun çocukların üzerinde yarattığı olumsuz etkilere değindi. Görüştükleri çocuklardan 4’ünün cezaevine giriş sırasında çıplak aramaya maruz kaldığını aktaran İlter, “Özgürlüğünden yoksun bırakılmanın çocuklar üzerinde yarattığı travmayla birlikte çıplak aramanın yarattığı güçsüzlük deneyimi travmanın etkilerini daha da derinleştiriyor” dedi. İlter çocukların travmaların etkileriyle tek başına mücadele etmek zorunda kaldığını dile getirdi.

KALİTESİZ VE YETERSİZ PED VERİLİYOR

İlter, kız çocuklarının regl yoksulluğunun üstesinden de dayanışarak geldiklerini kaydetti. Kız çocuklarının ihtiyaçlarından bahseden İlter, “Dış dünyayla iletişim kurmak istiyorlar, radyoya sahip olmak istiyorlar, ses duymak istiyorlar ancak fiyatlar belli. Regl için verilen pedler kalitesiz ve yetersiz. Kantinden satın alamıyorlar. Çünkü çok pahalı. Bu noktada çocuklar dayanışmayla bu sorunu çözmeye çalışıyorlar” diye belirtti.

"BİLGİ EKSİKLİĞİ SUİSTİMAL EDİLİYOR"

Çocukların cezaevine girer girmez hak ve sorumluluklarına dair bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen fakat bilgilendirilmediklerine dikkat çeken İlter, “Çocukların aktarımından anlıyoruz ki yaşadıkları bilgi eksikliği infaz koruma memurları tarafından suistimal edilmiş. Çünkü çocuklar infaz koruma memurlarının kendilerine, ‘Sizi bırakmayız’ veya ‘Bir tutanak bir buçuk yıldan başlıyor’ gibi ifadelerle bilgilendirilmemiş olma durumlarını kötüye kullandıklarını görüyoruz. ‘Sizi bırakmayız’ gibi bir ifadenin karşılığı yok” ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞME TALEPLERİNE YANIT VERİLMİYOR

Ziyaret sırasında çocukların kendilerine, “Biz dilekçeleri yazıyoruz, infaz koruma memurlarına teslim ediyoruz ancak sonrasında taleplerimize dair bir yanıt gelmiyor” dediğini aktaran İlter, çocukların müdür ya da savcı ile görüşme taleplerinin karşılık bulmadığını da söyledi. (HABER MERKEZİ)

{{508625}}

ÖNCEKİ HABER

Merzifon’da Can Atalay açıklaması: Can çıkacak, halkını savunacak

SONRAKİ HABER

TCDD, 7 can alan hemzemin geçit için “kapatılsın” demiş, Valilik kapatmamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa