02 Şubat 2024 04:35

MMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Evrim Aksoy: İş cinayetleri basit tedbirlerle önlenebilir

MMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Evrim Aksoy, iş cinayetlerinin basit tedbirlerle önlenebileceğini dile getirdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir
 

Meslek hastalıklarına bağlı olarak yılda 2 milyon kişinin yaşamını yitirdiği dünyada, 321 bin işçi ise iş cinayetlerinde ölüyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre 2023 yılında 1932 işçi hayatını kaybederken, bu ölümlerin yüzde 20’si inşaat sektöründe meydana geldi. Son dönemde ise iş cinayetlerinde vinç kazalarındaki artış dikkat çekiyor. TMMOB’ye bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Evrim Aksoy, iş cinayetlerinin basit tedbirlerle önlenebileceğini dile getirdi.

"ÖNLEMLERİN EN AZ OLDUĞU İŞ KOLU İNŞAAT"

Ülkede işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin en az uygulandığı ve yasal, kamusal denetimin en az sağlanabildiği sektörlerden birisinin inşaat sektörü olduğunu belirten Aksoy, “Çalışma alanının genişliği, dağınık oluşu ve kayıt dışı çalışma oranının yüksek olması bu olumsuzlukların temel nedenlerindendir. İnşaat sektöründe dış cephe işlerinde kullanılan erişim araçlarından birisi olan asma iskele asılı erişim donanımı (AED) oldukça geniş bir alanda kullanılıyor. Yaşanan bu trajik olaylar basit tedbirlerle önlenebilir” dedi.  

Yüksek binalarda cam temizliği, bina dış cephesi boyaması, sıvama ve ısı yalıtım işleri yapıldığını dile getiren Aksoy, dış cephe asılı iskele ekipmanlarının kurulumunun teknik yeterliliğe sahip personel tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Aksoy, asma platformların güvenli kullanılabilmesi için ekipmanların kurulumu ve güvenlik donanımlarının her kurulumdan sonra ilgili yönetmelik ve standartlar çerçevesinde yetkili personel tarafından periyodik kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

"İŞ CİNAYETLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR"

Aksoy, dış cephe yalıtımı, boya, sıva, tamirat, bakım gibi işlemleri yaptıracak olan yurttaşların iskele kurulmasından sonra yetkili personeller tarafından düzenlenecek periyodik kontrol raporunu talep etmelerinin yaşanması muhtemel iş cinayetlerinin önüne geçebileceğini söyledi. Aksoy, “İşverenlerin, çalışma koşullarını iyileştirmesi ve iş güvenliği standartlarına tam olarak uyması acil bir ihtiyaçtır. Bu tür olayların sıklığı ve ciddiyeti göz önüne alındığında, genel anlamda iş güvenliği standartlarının yükseltilmesi ve işçi sağlığı ve güvenliğine daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, sorumlu kurumların da bu konuda daha etkin denetimler gerçekleştirmesi ve gerekli yaptırımları uygulaması zorunludur. Unutulmamalıdır ki her işçinin sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamına sahip olma hakkı vardır” diye konuştu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

AED ekipmanlarının kullanılacağı zaman dikkat edilmesi gereken zorunlulukları hatırlatan Aksoy, özellikle kontrol denetim mekanizmasının öneminin altını çizerek, kullanım öncesi hususlara dikkat çekti.

  1. Kullanım öncesi operatör tarafından tam çalışma alanı boyunca aşağı ve yukarı hareket edilerek halat durumunun kontrol edilmesi.
  2. Çalışanların paraşüt tipi emniyet kemeri kullanması ve bu kemeri iskele ekipmanlarından bağımsız olarak yapıya bağlanan dikey yaşam halatlarına bağlaması.
  3. Dikey yaşam halatlarının keskin köşelerde sürtünme kuvvetleri ile hasar görmesi durumuna karşı koruma altına alınması.
  4. Rüzgarlı ve yağışlı havalarda çalışma yapılmaması.
  5. Platformun iniş ve çıkış yollarında herhangi bir engelin bulunmaması.
  6. Düşmeye neden olacak açıklığın olmaması ve yeterli yükseklik ve dayanıma sahip korkulukların olması gerekmektedir.  
  7. Asma iskelelerde aşırı yük, yatay eğim algılayıcı, en düşük ve en yüksek seviye sensörleri mutlaka bulunmalıdır.
ÖNCEKİ HABER

Dünyada genç erkekler muhafazakar partilere, genç kadınlar ise demokrat partilere oy veriyor

SONRAKİ HABER

Gebze’de P&G fabrikasında 7 rehine saatler sonra kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa