02 Şubat 2024 04:00

“Emekliler somun ekmek yiyor”

Dersim’de ve Elâzığ’da emekli maaşlarına yapılan zamları konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylül YANTEMUR
Dersim

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu yıl emekliler yılı olacak” demişti geçtiğimiz günlerde, ancak yapılan zam oranlarıyla emekli maaşları enflasyon değerlerinin altında kaldı. Erdoğan’ın bu sözlerini ve geçim derdini konuştuğumuz Dersim’den ve Elazığ’dan emekliler maaş aldıkları gün bittiğini, karınlarını doyuramadıklarını ifade etti.

4 yıldır emekli olduğunu anlatan Haydar, “Emekliyim ama hiçbir faydasını göremiyorum, maaşı aldığım gibi bitiyor, karnımı doyuramıyorum” dedi.

69 yaşında olduğunu dile getiren Musa da 9 bin lira maaş aldığı belirterek şunları söyledi: “Zammı yüzde 42’ye çıkardı ama neye yarayacak? 69 yaşımdayım, böyle kötü bir ekonomik yaşantı hiçbir dönemde görmedim. Aldığım maaşın bin 500 lirasını kiraya veriyorum, elektrik, telefon, su ve internet faturası derken bin bereket şükürler olsun diyorum. Fakat patates 20 lira, soğan 30 lira oldu nasıl geçineyim.”

‘ÇAY SÖYLERKEN BİLE DÜŞÜNÜYORUM’

Sedat ise emeklilerin AKP’ye oy vermemesi gerektiğini dile getirerek, “10 milyon işçi- BAĞKUR emeklisi var. Emekliler Erdoğan’a oy vermese seçilemez. En düşük ev kirasının 15-20 bin lira olduğu bir yerde eğer insanlar bu parayla geçinebiliyorsa ne mutlu onlara. Ben nasıl geçineyim? Evim kira değil fazla bir hobim de yok. Arkadaşıma çay söylerken bile düşünüyorum. Ekimde zeytin aldım 135 lira, bir hafta önce aldım 237 lira olmuş. Enflasyonda yüzde 64 diyorlar nasıl oluyor bende anlamadım” diye konuştu.

İsmini vermek istemeyen bir başka emekli ise şunları dile getirdi: “Gelen emekliye vurdu giden emekliye vurdu. Erdoğan seçim zamanı emekliye zam yapacağını söyledi, bizi kandırdı. Emekliler somun ekmek yiyor. Yapılan halka, emekliye zulümdür, emekliler oy vermesin Erdoğan’ı protesto etsinler.”

“GEÇİNMEK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ”

Alişer ÇELİK
Elâzığ

Elâzığ’da konuştuğumuz emekliler de geçinemediklerinden şikayet etti. Taşeron işçilikten emekli Ramazan “Kök maaşımız hâlâ 7 bin 200 lira, sadaka gibi. Oğlum evlenmek istiyor, evlendiremiyoruz. Ev bizim olmasa geçinemeyiz” dedi. Lokantanın ancak önüne geçebildiklerini ifade eden Ramazan şöyle devam etti: “Evim depremde yıkıldı, TOKİ’ye taşındık, bin lira taksiti var. Şu an yapılan zam hiçbir emekliyi rahat ettirmez, zaten maaşa zam yaptılar sonra bütün temel tüketim maddelerine zam geldi.”

Belediyeden emekli Murat ise eskiden biri emekli olduğunda çok rahat ev alabildiğini, şimdi bunun mümkün olmadığını ifade etti. Murat, “Evler en düşük 1 milyon lira. Eskiden emeklinin ücreti asgari ücretten fazlaydı, şimdi asgari ücretin altında kaldı. Emekliler çalışmaya başladı artık, ben de son çare iş bulacağım. Her gün bir şeye zam geliyor, maaş aldığımız gibi eriyor. Sokağa adım atamaz hale geldik” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Meclis Başkanı, Atalay için “danışman atandı, komisyona seçildi” dedi, sorumluluğu üstünden attı

SONRAKİ HABER

Kobanê Davası’nda ‘ayakta savunma’ dayatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa