İngiltere'den Filistin devletini tanımak için "Hamas" ve "ateşkes" şartı
İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, Gazze'de ateşkes sağlandıktan ve bölgedeki Hamas varlığı sonlandıktan sonra İngiltere'nin Filistin devletini tanıyacağı şartını öne sürdü.
Fotoğraf: Raşid Necati Aslım/AA
İsrail'in destekçilerinden İngiltere'nin Dışişleri Bakanı David Cameron, Gazze'de ateşkes sağlandıktan ve bölgedeki Hamas varlığı sonlandıktan sonra ülkesinin, iki devletli çözümün sonuçlanmasını beklemeden Filistin devletini tanıyabileceği şartını ileri sürdü.
Cameron, Lübnan'a yaptığı diplomatik ziyaret sırasında, Associated Press'e konuştu. Cameron, Hamas'ın Gazze'yi terk etmesinin İngiltere'nin Filistin devletini tanıma konusunda ön koşulu olduğunu belirterek "7 Ekim'in sorumluları hala Gazze'yi kontrol ederken iki devletli çözüme ulaşılamaz." ifadesini kullandı.
Hamas Gazze'de kaldıkça bağımsız Filistin'i tanımayacaklarını belirteren İngiltere Dışişleri Bakanı, "Bu, süreç çözüme doğru ilerledikçe, daha gerçekçi hale geldikçe değerlendirebileceğimiz bir şey. Yapmamız gereken şey, Filistin halkına daha iyi ve kendi devletlerine sahip olacakları bir gelecek için ufuk sağlamak" dedi.
"Çatışmalara ara verilmesi" gerektiğini söyleyen Cameron, verilecek aranın nihayetinde "kalıcı, sürdürülebilir" bir ateşkese dönüşeceğini savundu.
İngiltere'nin Lübnan-İsrail sınırındaki gerilimi düşürmek için bir plan önereceğini söyleyen Cameron, plan çerçevesinde İngiltere'nin, Lübnan ordusunu daha fazla sınır güvenliği faaliyetinde bulunma konusunda eğiteceğini bildirdi.
İngiltere Başbakanı, Hizbullah'ın planın neresinde olduğuna dair bir açıklama yapmadı.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM NEYDİ?
İki devletli çözüm anlaşmasının taslağı, İsrail ve Yaser Arafat’ın El Fetih örgütü liderliğindeki Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ), Norveç’in aracılık ettiği müzakerelerin ardından 1993 yılında iki devletin karşılıklı olarak birbirini tanımasını kabul etmesinden sonra oluşturuldu. “Oslo süreci” hiçbir zaman nihayete erdirilmedi. Toprak anlaşmaları, Filistin yönetiminin İsrail’in 1967’deki 6 Gün Savaşı’nda ele geçirip işgal ettiği topraklarda bir yönetim kurmasını sağladı. Ancak İsrail Batı Şeria’yı kontrol etmeye ve yerleşim yerleri açarak ve Filistinlilerin evlerine, tarlalarına el koyarak işgalini sürdürürken, Gazze’yi de tam bir abluka altında tutarak kontrol etmeye devam etti. 1948’de İsrail’in kurulmasıyla göçe zorlanan Filistinli mültecilerin geri dönüşü de sağlanmadı.
2000 yılında Camp David’de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın ev sahipliğinde yapılan zirvede İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin Yönetimi Başkanı Yaser Arafat bir araya geldi. Ancak sonuç alınmadı. "İki devletli çözüm" yıllardır dillendirilse de bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı. (DIŞ HABERLER)