Almanya "grev ülkesi" oldu: Toplu ulaşım grevi başladı
Almanya’da çiftçiler, demir yolu işçileri ve havaalanı çalışanlarından sonra toplu ulaşımda çalışan şoförler iş bıraktı.
Fotoğraf: Evrensel
Almanya’da bir yandan yüz binlerin katıldığı antifaşist gösteriler devam ederken diğer yandan ülke emekçilerin eylem ve grevlerine de sahne oluyor. Çiftçiler, demir yolu işçileri ve havaalanı çalışanlarından sonra toplu ulaşımda çalışan şoförler iş bıraktı.
Son günlerde çiftçilerin gerçekleştirdiği büyük gösteriler ve Alman Demiryolları’nda makinistlerin altı günlük grevinden sonra perşembe günü 11 havaalanında Birleşik Hizmet Sendikasının (Ver.di) çağrısıyla yer hizmetlerinde greve çıkıldı. Uçak seferleri durma noktasında geldi. Özel güvenlik hizmetlerinde de yaklaşık 25 bin çalışan, havaalanlarında yolcu, bagaj ve personel kontrollerinde görev yapıyor. Ver.di sendikası saat başına 2.80 avro zam, daha yüksek işlevsel ödenekler ve fazla mesainin ilk saatinden itibaren fazla mesai prim ve toplu iş sözleşmesinin 12 ay sürmesini istiyor.
ULAŞIM GREVİ
Havaalanlarındaki grevden bir gün sonra ise ülke genelinde 130 kent ve kasabada toplu taşıma alanında greve gidildi. Otobüs ve tramvayların sefere çıkmadığı greve, Ver.di sendikasının verdiği bilgiye göre 90 bin şöför katıldı. 16 eyaletin 15’i greve katıldı. Bavyera eyaletinde ise sendika ile yerel belediye birlikleri arasında görüşmeler devam ettiği için greve gidilmedi.
Ulaşım grevi özellikle en büyük eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’da etkili oldu. Sabah saat 03.00’ten itibaren tramvaylar ve otobüsler garajlardan çıkmadı. Kentlerde yolcu durakları boş kaldı. İşe gidenler ya özel araç ya da bisiklet kullanmak zorunda kaldı. Aynı şekilde Hamburg, Berlin, Baden-Württemberg eyaletlerinde grevin etkisini gösterdi.
PAZARLIK KONULARI
Aralık başında Verdi toplu pazarlık turunu başlatmış ve tüm eyaletlerde taleplerini açıklamıştı. Taleplerin başında tam ücret karşılığına haftalık çalışma sürelerinin düşürülmesi, daha kısa vardiyalar, ücretsiz izin süresinin azaltılması, dinlenme sürelerinin uzatılması, daha fazla tatil veya ek izin günler geliyor.
Bazı eyaletlerde daha fazla ücret ve maaşlar da pazarlık konusu. Çalışma koşullarının ağırlığı ve maaşların cazip olmaması nedeniyle toplu taşıma şoförlüğü cazip olmadığı için bu alanda personel açığının bir hayli yüksek olduğu sendika tarafından da açıklandı.
İKLİM HAREKETİNDEN GREVE DESTEK
Daha iyi çalışma koşulları ve daha fazla personelin talep edildiği toplu taşıma grevine küresel ısınmaya karşı mücadele eden gençlik örgütlenmesi Fridays for Future (Gelecek için Cumalar-FFF) hareketi de tam destek verdi. Birçok kentte FFF temsilcileri de şoförlerle birlikte sokağa çıktı.
FFF, küresel ısınmaya karşı toplu taşımanın yaygınlaştırılması ve ucuzlatılmasını savunuyor. Bu nedenle bu alana daha fazla bütçe ve personel ayrılmasını talep ediyor. FFF, çevre için mümkün olduğu kadar az özel aracın kullanılmasını savunuyor.
FFF en az 60 kentte eylemlere katılarak destek verdi. Yine Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) de başta Hamburg olmak üzere bulunduğu kentlerde toplu taşıma çalışanlarının grevine destek verdi. (Köln/EVRENSEL)