02 Şubat 2024 16:20

EMEP’li Bayhan, Çalışma Bakanı’na sordu: Sendikal engellemelere karşı adım atmayı düşünüyor musunuz?

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Karınca Lojistik’te Liman-İş’in örgütlenmesi sırasında patron tarafından işkolu değiştirilerek sendikal örgütlenmenin engellenmesini Meclise taşıdı.

İskender Bayhan | Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Karınca Lojistik’te Liman-İş’in örgütlenmesi sırasında patron tarafından işkolu değiştirilerek sendikal örgütlenmenin engellenmesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan sordu.

Soru önergesiyle işçilerin sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi hakkını fiilen engelleyen kararın gözden geçirilmesini isteyen Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından cevaplandırılması üzerine sunduğu soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Bakanlığınızın ‘6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Gereğince; İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2024 Ocak Ayı İstatistikleri Hakkında Tebliğ’ine göre, 2023 yılının ocak ayında 2 milyon 330 bin 98 olan sendikalı işçi sayısı, 165 bin 325 kişi (yüzde 0,8) artmış bulunmaktadır. Fakat açıklanan son verilere göre Toplu İş Sözleşmesinden (TİS) yararlanan işçi sayısı 898.237, TİS’den yararlanma oranı ise yüzde 6’nın altındadır. Sendikaların yeni örgütlendiği iş yerlerinde, ülke ve iş yeri barajlarıyla birlikte yetki prosedürü, sendikalı işçi sayısı ile toplu iş sözleşmesinden yararlanan işçi sayısı arasındaki orantısızlığın temel nedenlerinden biridir.”

YÖNETMELİK BAŞKA, İŞÇİNİN YAŞADIĞI MAĞDURİYET BAŞKA

Bu durumun 2021 yılının haziran ayında Liman-İş Sendikasına başvurarak sendikalaşma sürecini başlatan Karınca Lojistik işçilerinin yaşadıklarına benzer bir süreç olduğunu belirten Bayhan, şöyle devam etti: “Liman-İş Sendikasının başvurusu sonucunda Karınca Lojistik'in iş kolu tespiti talebi kabul edilmiş ve Bakanlığınız tarafından 07.07.2015 tarihinde 16 sıra numaralı işkolu olarak belirlenmiştir. Sendikalaşma süreci yetki aşamasına geldiğinde, Karınca Lojistik, Bakanlığınıza geriye dönük işçi bildirimi yaparak çalışan sayısını artırmış ve bu şekilde yetki sürecini engellemiştir. Bu süreçte Liman-İş Sendikası, artan işçi sayısına paralel olarak üyeliklerini artırmış ve yeni başvuruya hazırlanırken, Karınca Lojistik yönetiminin talebi üzerine iş kolu değiştirilerek 15 sıra numaralı işkoluna dahil edilmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 12/05/2023 tarihli ve 32188 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik ile İş Kolları Yönetmeliği’nde değişikliklere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan iş yeri tescil bilgileri, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi kaydı ve meslek kuruluşlarında bulunan bilgilerde değişiklik olmadığı koşullarda işkolu değişikliğine gidilemez. 07.07.2015 tarihindeki ilk işkolu tespitinin ardından Karınca Lojistik’te ne işin niteliği ne de işyeri ya da işletmenin fiziksel koşullarında değişiklik olmasına rağmen 23.12.2021 tarihinde işkolu değişikliğine gidilmesi ilgili yönetmelikle de çelişmektedir. Ayrıca, Bakanlığınızın işkolu değişikliği karar alması, işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerini engellemeye yönelik Karınca Lojistik patronunun hamlelerini güçlendirmiş ve işçilere sendikadan istifa etmelerine yönelik baskıların artmasına sebep olmuştur.”

“BU KARAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK Mİ?​”

Bayhan, Çalışma Bakanı Işıkhan’a şu soruları yöneltti:

  1. Bir iş yerinde ana faaliyet, işin niteliği ya da işletme sözleşmesi değişmeden işkolunda değişikliğe gidilemeyeceği yasalarda açıkça ifade edilmişken, Bakanlığınızın 2015 yılındaki işkolu tespitinin ardından ikinci kez 23.12.2021 tarihinde yeniden işkolu tespitine gitmesi ilgili yasa ve yönetmeliklerle açıkça çelişmektedir. İşçilerin sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi hakkını fiilen engelleyen bu kararınızı gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?
  2. 6356 sayılı Kanun’un 5 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre “İşkolu tespit talebi ve buna ilişkin açılan davalar, yetki işlemlerinde ve yetki tespit davalarında bekletici neden sayılmayacaktır.” Bu hüküm ile işkolu itirazlarının toplu sözleşme yapma sürecini uzatması ve zaman zaman bu itirazların toplu sözleşme sürecini sürüncemeye sokarak kötüye kullanılması önlenmek istenmiştir. Ancak, Karınca Lojistik örneğinde olduğu gibi, TİS sürecine girebilmek için yetki almaya çalışan sendikaların örgütlenme özgürlüğü ve hakları çeşitli biçimlerde engellenmektedir. Bu engellemelere karşı olan yasa ve yaptırımların caydırıcılığını artıracak yeni düzenlemeler için adım atmayı düşünüyor musunuz?

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ermeni Soykırımı ifadesi nedeniyle yargılanan Diyarbakır Barosu yönetimi beraat etti

SONRAKİ HABER

Müteahhit şantiyeyi denetleyen yapı denetçisine silahlı saldırıda bulundu 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa