2 Şubat 2024 16:30

Müteahhit şantiyeyi denetleyen yapı denetçisine silahlı saldırıda bulundu 

Adana’da yapı denetçisi denetim yaptığı şantiyede müteahhit tarafından silahlı saldırıya uğradı. Meslek örgütleri, “Vatandaşın yaşam hakkını savunurken yaşam hakkımızın da güvenceye alınmalı" dedi.

Müteahhit şantiyeyi denetleyen yapı denetçisine silahlı saldırıda bulundu 

Fotoğraf: Evrensel

Adana’da Perşembe günü sabah saatlerinde yapı denetçisi denetim yaptığı şantiyede müteahhit tarafından silahlı saldırıya uğradı. Bacağından yaralanan yapı denetim firması sahibi  Makine Mühendisi Ömer Toktaş hastanede tedavi altına alındı

Saldırıya ilişkin TMMOB’ye bağlı İnşaat ve Makine Mühendisleri odaları, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği, Adana Müteahhitler Birliği, Adana Yapı Müteahhitler Derneği ve Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu tarafından İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nde bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı okuyan İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur yapı denetim görevlilerinin çok sık saldırılarla karşılaştığına dikkat çekerek, 6 Şubat Depremlerinin üzerinden bir yıl geçmişken böyle saldırıların devam etmesinin depremlerde aynı kayıpların yaşanmasına yol açacağını ifade etti. Aksungur, saldırganın hak ettiği cezayı alabilmesi için belediyeler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün konuyu yakından takip etmesini istedi.

“SAHADA TEKNİK PERSONELLE MUHATAP OLMAK İSTİYORUZ”

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Adana Şube Başkanı Tayfun Boyraz, binaların mühendislik kurallarına göre yapılmasını denetleyerek vatandaşın can güvenliğini sağlamakla görevlendirilirken kendilerinin can güvenliği olmadan çalıştığını belirterek şantiyelerde denetim yapan personelin kamun ile kamu yararına işlem yaptığının güvence altına alınmasını istedi. Yapı denetim kuruluşlarının teknik personel çalışanları olarak, sahada teknik personel olan şantiye şefleriyle değil, ustalarla muhatap olmak zorunda kaldıklarını ifade eden Boyraz, “Bir binanın, deprem anında nasıl davranacağını belirleyen demir imalatının kontrolü gibi son derece hayati bir mühendislik konusunda muhatabımızın teknik personel olmasını istiyoruz. Biz, şantiye şeflerini sahada görmek istiyor ve kanuni düzenlemelerin bu bağlamda yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

“İNŞAATA DAİR TAHSİLİ OLMAYANLARIN MÜTEAHHİTLİK YAPMASININ SONUÇLARI”

Müteahhitler olarak inşaata dair hiçbir bilgisi, kültürü, tahsili olmayanların müteahhitlik yapmalarının sonuçlarının yaşandığına dikkat çeken Adana Müteahhitler Birliği Haydar Çakırolu, “Hukuki olarak bu saldırının gereği yapılacaktır. Bu olayların yaşanmaması için daha fazla önlemler alınması gerekiyor” dedi. (Adana/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yağma iklimi

Yağma iklimi

Enerji şirketlerinin patronlarının bizzat yönetimine girdiği Saray iktidarı, “iklim değişikliğiyle mücadele” adı altında sermayeye yeni kaynak aktarma hazırlığında. İktidarın Meclise getirdiği tasarıya göre karbon emisyonu ticareti sistemi kurulacak, “atmosferi kirletme hakkı” alınıp satılan bir mala dönüşecek. Sistem karbon ticareti zenginleri yaratırken, halka zehir kalacak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan: Dünya bir imtihan yeridir, ekonomik zorluklar gelip geçer.

Evrensel'i Takip Et