03 Şubat 2024 05:00

Hatay halkı Atalay kararına tepkili: Depremden sonra ikinci yıkım oldu

Rezerv alanı içerisinde olduğu için az hasarlı evini kullanamayan Süleyman, “Haberi duyduğumda çocuklarımızın ve bizim geleceğimizin olamayacağını hissettim” diyor.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Volkan PEKAL
Hatay

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini Hatay halkına sorduk. Hem bir yıldır barınma sorunlarının çözülmemesine hem seçtikleri milletvekilinin cezaevinde tutulmasına tepki gösteren Hataylılar, “Hukuk yok, neye güveneceğiz” diye soruyor.

Hatay Merkez’de Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini konuşmak için büyük bölümü yıkılmış kentte insan hareketliliğinin olduğu yerlerden köprübaşı bölgesi ve tarihi Uzun Çarşı’dayız. Bu bölge Asi Nehri’nin şehir merkezini Antakya ve Defne ilçelerine ayırırken siyasi olarak da ikiye ayırdığı kent merkezinde halkın ortak kullandığı, kaynaştığı alanlar arasında.

"ATALAY’A OY VERDİK, VEKİLİMİZİ İSTİYORUZ"

Uzun Çarşı esnafından Salih Uygun, Atalay’ın seçilmesi için oy vermiş. “Madem milletvekilliğini düşüreceksiniz baştan milletvekili adayı yapmayacaksınız” diye tepki gösteren Uygun, hukukun olmadığı bir ülkede devlete de güvenlerinin kalmadığını anlatıyor: “Rezerv alanları ilan ediliyor, ne yapıldığını bilmiyoruz. Vatandaş hakkını arayamıyor. Bir ülkede anayasa yoksa hiç kimsenin can güvenliği de olmaz, mal güvenliği de olmaz. Biz Can Atalay’a oy verdik. Bizim için mücadele edebileceğini düşünüyorduk. Milletvekilliğinin geri verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

"REZERV ALAN İÇERİSİNDEKİ EVİMİ KULLANAMIYORUM"

Soy ismini vermek istemeyen Süleyman da, “Haberi duyduğumda çocuklarımızın ve bizim geleceğimizin olamayacağını hissettim. Hukuk yoksa insanlar neye güvenerek yaşayacak, geleceğini nasıl tasarlayacak?​” diye soruyor. Hatay’da her şeyin keyfi ilerlediğini dile getiren Süleyman, rezerv alan içerisinde bulunan az hasarlı evini kullanamadığı gibi proje açıklanmadığı için kendilerini neyin beklediğini de bilmediğini söylüyor.  Bir yıl geçmesine rağmen evine giremediğini anlatan Süleyman, “Hiçbir haktan yararlanamıyorum. İş yerim de yıkıldı. Orayla ilgili de hiçbir haktan yararlanamadım. Vergi dairesine dilekçe verdik, iş yerleri verecekler. Hâlâ onu bekliyoruz. Kendi imkanlarımla yaşamaya çalışıyorum. En büyük adaletsizlik bu zaten. Geleceğimiz konusunda kaygılarımız çok yüksek. Can Atalay kesinlikle tahliye edilmeli. AYM’nin kararlarını herkes uygulamalı. Can Atalay için değil sadece, bizim için de önemli. Hukuk herkese lazım” 

Hatay’da kiminle konuşsak mesele barınma sorununa geliyor. Esnaflık yapan İbrahim Türkoğlu, 20 metrekarede barınmaya çalıştıkları konteynerlerde çocuklarının ders çalışmakta zorlandığını, sosyalleşecekleri, oynayacakları alanların olmadığını söylüyor. Hatay’ın bir an önce ayağa kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Türkoğlu, sadece Can Atalay için değil, Türkiye’de genel olarak adalet olmadığını ifade ediyor. Türkoğlu, “Atalay sonuçta seçilmiş bir kişi, Hatay halkından 75 bin oy aldı. Böyle olmaması gerekirdi. Aday olurken ‘Olamazsın’ demediler” diyor.

CUMHURA OY VERENLER NE DİYOR?

Cumhur İttifakına oy verenlerle konuştuğumuzda genellikle yorum yapmaktan kaçınıyorlar. Genellikle “A partisi, B partisi fark etmez. Alevi’si, Sünni’si fark etmez” sözleri ile başlayan konuşmalarda, “Devlete karşı suç işlemişse cezasını çeksin” diye kestirilip atılabiliyor. Ancak depremde yalnız bırakıldıklarını söylüyorlar. Fatih Uzunparmak, “Esnaf olduğum için siyaset konuşmak istemiyorum. Bizim için kimsenin mezhebi, dili, dini hiç önemli değil. Bizim için sadece devlet önemli. Biz devletimizin her zaman ayakta olmasını istiyoruz. Kişiler önemli değil, kalıcı olan devlettir” diyor.

Başka bir esnaf Serkan Sincan ise Atalay’ın milletvekili olmasını istemediğini söylese de milletvekilliğini düşürmenin gereksiz bir gerginlik olduğunu düşünüyor. Sincan, “Zaten derdimiz ne genel seçimdi, ne yerel seçim.  X ya da Y partisi fark etmez, 11 aydan beri hiç biri ortada görünmedi” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Hatay: Eski imar planıyla yeniden inşa!

SONRAKİ HABER

Depremzede esnaf kan ağlıyor: Depremden önce bitmiştik, şimdi yok olduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa