05 Şubat 2024 04:57
Son Güncellenme Tarihi: 05 Şubat 2024 16:03

Depremzede esnaf kan ağlıyor: Depremden önce bitmiştik, şimdi yok olduk

Depremlerin ardından depremzede esnaf da yaralarını sarmaya çalışanlardan. Yardım almayan esnaf önceden de durumlarının kötü olduğunu ifade ederken şu an yok olma noktasında olduklarını söyledi.

Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel

Paylaş

Dilan TEMİZ
Adıyaman

Deprem bölgesinde hiçbir yardım alamayan esnaf ayakta kalma savaşı veriyor. TEPAV İstihdam İzleme Bülteni eylül 2023 sayısında yer alan verilerde durumlarına şöyle dikkat çekiliyor: “Son bir yılda Hatay, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta iş yeri sayıları yüzde 25 ve üzerinde gerilerken deprem bölgesindeki Adana, Şanlıurfa ve Osmaniye dışında diğer tüm illerde de düşüşler gerçekleşti.”

45 yaşındaki 3 çocuk babası İbrahim Deniz’in tütün dükkanı yıkılmış. Sunta levhalarla yaptığı “tütün dükkanında” konuşuyoruz kendisiyle. Doğduğundan beri bu işi yaptığını söyleyen Deniz, “Eşyalarımın yarısı kırıldı. İşler yolunda değil. Herhangi bir destek veya yardım almadık. Taleplerimiz olsa ne olacak, karşılanmadıktan sonra. Yardım olsa iyi olur ama kime söyleyeceksin, bir sene geçti depremin üstünden” diye konuşuyor.

"KOŞULLARDA BİR İYİLEŞME OLMADI"

“Çarşı ancak 10 sene sonra eski haline döner” diyen Deniz, esnafın yarısının dükkanını kaybettiğini anlatıyor. Depremin ilk günlerinden bu yana koşullarında bir iyileşme olmadığını söyleyen Deniz, “Ben yardım görmedim. Yapacak bir iş yok. İnsanlar fabrikada iş olursa işe gider, tütün olursa tütüne gider. Müşteri yok. Birçok insan öldü. Esnaf depremden önce zaten bitmişti, şimdi yok olduk” dedi.

"YAŞAMAK SADECE KARIN TOKLUĞU DEĞİL"

Depremde yıkılan manav dükkanını kendi çabalarıyla yapan Muhammed Turhan ise iş yapamamaktan yakınıyor: “Normalde çiftçiyim, yazın da tarlada çalışıyorum. İş yeri bozulanlar çok sıkıntı çekti. Hiçbir yardım almadık. Alanlar oldu başvurup bekleyenler de çok fazla. Mağdur olan çok. Gelen müşterilerin hepsi fiyatlardan yakınıyor biz de yakınıyoruz.”

“Nasıl geçiniyorsunuz?​” sorusuna “Mücadele etmemiz lazım. Yaşamak sadece karın tokluğu değil” diye cevap veriyor.

Depremde ailesine ait fırını yıkılan Abuzer ise şimdi başka bir fırında işçi olarak çalışıyor: “Hiçbir yardım almadık. Ne yapalım bir şekilde geçinmeye çalışıyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Hatay halkı Atalay kararına tepkili: Depremden sonra ikinci yıkım oldu

SONRAKİ HABER

Maraş'ta bir senede durum: Bitmesi beklenen 10 bin, ihtiyaç 100 bin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa