Yerel seçimler ve belediye işçilerinin örgütlü gücü
"Kentin her sokağında emeği olan belediye işçileri ya 5 yılda bir yapılan seçimlerde ya da 3 yılda bir yapılan toplu iş sözleri döneminde fotoğraf karelerinde yer bulabiliyor."
Fotoğraf: Evrensel
Havva MEŞE
EMEP Denizli İl Başkanı
2024 yerel seçimlerine 2 aydan kısa bir süre kaldı. Adaylıklar açıklandı, seçim çalışmaları başladı. Sistem partileri adayları, projeler, reklam kampanyaları, halkla sevgi yumağı pozlarıyla vitrine çıktı. Denizli’de ikisi merkez olmak üzere 19 ilçe var. Her belediyenin de işçileri… Kentin temizliğinde, su ve kanalizasyonunda, altyapı bakım onarımında, çevre ve yol düzenlemelerinde çalışan işçiler. 3 yıllık imzalanan toplu sözleşmelerle 3 yıllık enflasyona ezdirilen işçiler… 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde çiçek verilen kadın işçiler… 1 Mayıslarda resmî tatil olmasına rağmen çalıştırılan belediye işçileri… Bir de bu belediyelerde ‘yetkilendirilen’ sendikalar... Bir iki istisnayı saymazsak Denizli’de AKP’li belediyelerde HAK-İş’e bağlı Hizmet-İş, CHP’li belediyelerde de Türk-İş’e bağlı Belediye-İş yetkili.
İstisnasız tüm belediyelerde işçiler asgari ücret civarında ya da yüzde 10 üstünde ücret alıyor. Vergi dilimi nedeniyle de yıl sonuna doğru ücreti asgari ücretin altına düşen işçiler var. Kentin her sokağında emeği olan belediye işçileri ya 5 yılda bir yapılan seçimlerde ya da 3 yılda bir yapılan toplu iş sözleri döneminde fotoğraf karelerinde yer bulabiliyor. Belediye işçisi kadınların toplu iş sözleşmesi taslaklarında kendilerine yer bulamazken yılda bir gün çiçek merasiminde bulunmak zorunda bırakılması maruz kaldığımız belediyecilik anlayışının bir tezahürü.
İşsiz kadınlar için düzenlenen ‘Üretici kadınlar festivali’ de kadınların üretimden gelen gücünü ufak tefek el işleriyle tezgahlarda sergilemesinin bir seremonisinden ibaret. Evet kadınlar gül de istiyor ancak ekmek de! Bunu istediğinde işin rengi değişiyor. Üreten kadınların halk meclisleri yoluyla yönetimlerde yer alması, kentin yönetiminde söz sahibi olması, emeğinin gerçek karşılığını alabilmesi de yine örgütlenmesinden geçiyor.
SENDİKACILAR BELEDİYE BAŞKANLARININ REKLAM YÜZÜ OLMAMALI
AKP’li Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Belediyesi, CHP’li Merkezefendi Belediyesi ve Denizli Büyükşehir Belediyesine bağlı Ulaşım AŞ ve Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) hakkında yapılan Sayıştay denetimlerinde ortaya çıkan usulsüzlükler Sayıştay’ın sitesinde yayımlandı. DESKİ çalışanı 38 işçinin yıllık 270 saat yasal sınırının üzerinde çalışma yaptırıldığı tespit edildi. Ulaşım AŞ bünyesinde çalışan şoförler de yıllık sınırın üzerinde çalıştırıldı. CHP’li Merkezefendi Belediyesi’ndeki usulsüzlükler arasında doğrudan alıma ilişkin bulguların yanı sıra işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmaması ve işçilere yasal sınırın üzerinde mesai yaptırılması yer aldı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan 2024 yılı için adaylık açıklamasında, belediye önünde otobüslerle taşınan işçileri 3 saate yakın yağmur altında bekletirken, Hizmet-İş; ‘Ne yapıyorsun sen’ demedi. Toplu iş sözleşmeleri sürecinde sendikaların ve işçilerin taleplerine sırt çeviren AKP’li ve CHP’li belediye başkanları, yerel seçim öncesi ek protokol kuyruğuna girdi. Yüzde 120’yi aşkın enflasyon varken işçilere yüzde 40-50-60 zam, “Emek dostu” başkanların reklam çalışmasının bir parçası oldu. Sendikacılar da bu PR çalışmasının bir ayağını oluşturdu. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, seçim öncesi işçilere 4 bin lira ek zam verdi diye, Belediye-İş Sendikası; “Emekçiler Şeniz Başkan ile el ele” pankartı arkasında 300 civarı işçi, sahnede ‘Şeniz Başkan’ ile seçim şovu organizasyonunun parçası oldu. İşçiler işten atılırken, vergi dilimi nedeniyle yılın son aylarında maaşları asgari ücretin altına düşerken ses yükseltmeyen sendikacılar, yerel seçim öncesi başkanların sofrasına kuruldu. Sendikalar işçilerin değil belediye başkanlarının sendikası haline geldi. Bu tablo acilen değişmeli. Bunu değiştirecek olan da işçilerin örgütlü birlikteliği, ortak mücadelesi!
Hayal satmıyoruz. İşçilerin örgütlü gücü, kentin yönetiminde işçilerin sözünü, hayatın akışında işçilerin sesini yükseltecek güçtür! ‘İşçilerin örgütlü gücü değiştirir’ diyoruz! Bunun somut örneği Denizli’de 2014 yılının Temmuz ayında yaşandı. Düşük ücret, yoğun mesaiden şikâyet eden ulaşım emekçisi otobüs şoförleri defalarca dönemin AKP’li Belediye Başkanı Osman Zolan’a ulaşmak istedi. Kentin her sokağında direksiyon sallayan şoförler, belediye başkanına bir türlü ulaşamadı. 100’den fazla otobüs şoförü ne zaman ki ortak karar alıp kontak kapattı… İşte o zaman sabahın 6’sı demeden Osman Zolan, işçilerin ayağına geldi. Görüşme esnasında, ‘Başkan konuşuyor lan burada’ diyen Zolan, işçilerin dik duruşu karşısında ‘Takdir sizin’ noktasına geldi. Bahsettiğimiz somut güç, işte bu kararlı işçilerin örgütlü gücüdür!
BAŞKANLARIN DEĞİL İŞÇİLERİN SÖZ HAKKI İÇİN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE
30 yıllık belediye işçisi asgari ücret karşılığı kentin suyu, kanalizasyonu, atık yönetimi, idaresi, bakımı ve onarımında hizmet verebiliyor… Ancak kentin su yönetiminde söz sahibi olmak istediğinde ‘İşçisin sen işçi kal’ deniyor! 30 yıllık otobüs şoförü, kentin tüm sokaklarında gecesini gündüzünü direksiyon başında geçirebiliyor… Ancak ulaşım emekçilerinin haklarını istediğinde, mesai saatlerinde düzenleme istediğinde ‘İşçisin sen işçi kal, otur yerine’ deniyor!
Evet işçiler, işçi kalsın ancak örgütlensin istiyoruz. Hayatın akışında emeği geçenler, örgütlü gücüyle yönetime katılsın istiyoruz. Bir belediye başkan adayı, dilediği kadar büyük puntolarla ‘Kentimi tertemiz yapacağız’ desin! Belediye işçileri örgütlü bir şekilde bir haftalık greve gittiğinde, söz de yetki de işçilerin elinde olacaktır. Kravatı parlak olan değil eli nasırlı olanlar kazanacaktır. Eli nasırlı olanların kentte söz sahibi olması, karar alma süreçlerine dahil olması, eşit işe eşit ücret alabilmesi, enflasyona ezilmemesi, yıllık izninde tatile gidebilmesi için işçiler örgütlü gücüyle sendikalardan başlayarak emek ve demokrasi mücadelesini yükseltmelidir. Kentte ‘Başkanların’ değil, işçilerin söz hakkı için örgütlü mücadeleyi büyütelim.