‘Zazaca müzik yapmayı sürdüreceğim’
Müzisyen Umut Gündüz, bu yılın ilk konserinin Şişli’de Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde 9 Şubat’ta verecek.
Fotoğraf: Şenay Gündüz
Şerif KARATAŞ
Müzisyen Umut Gündüz’ün bu yılın ilk konseri 9 Şubat’ta Şişli Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde olacak.
Müzisyen Umut Gündüz, Muş’un Varto ilçesine bağlı İçmeler (Raqasan) köyünde dünyaya geldi. Şimdilerde müzik çalışmalarını İstanbul Sultangazi’ye bağlı 75. Yıl Mahallesi’nde Ropel Sanat Atölyesinde, ilkokul yıllarından başlayan müzik serüvenini sürdürüyor. ’90’lı yıllarda özgün müzik albümlerini dinlediğini anlatan Gündüz, bu albümlerle birlikte müziğe bakış açısının farklı olmasına neden olduğunu söylüyor. Varto’da lisedeyken müzik dersinde Selda Bağcan’dan dinlediği Zazaca Oy Fadike şarkısını söylediğini anlatıyor. 1993’te geldiği İstanbul’a ana dili Zazaca’da şarkılar da dinlemeye başlar. Metin-Kemal Kahraman kardeşler, Umut Altınçağ’ın da yer aldığı pek çok müzisyenden Zazaca şarkılar dinlemesiyle kendi ifadesiyle “büyülendiğini” söylüyor.
KOMA GIMGIMLA MÜZİK SERÜVENİ BAŞLADI
Varto Derneğinin açılışıyla birlikte burada çalışmalar yapmaya başladığını anlatıyor. Arkadaşlarıyla birlikte Koma Gımgım’ı kurduklarını söyleyen Gündüz’ün böylece müzik serüveni de başlıyor. 2008’de Koma Sîya Korta grubuyla yolculuk devam eder. Bu süre zarfına kadar ana dili Zazaca ile müzik yapmayı da sürdürür. Başka işlerde çalışarak müzik yapmayı sürdüren Gündüz, işten ayrılarak 2017’den itibaren müzik serüvenini bireysel olarak ve profesyonel olarak sürdürmeye kararı veriyor. Ropel Sanat Atölyesiyle birlikte Gündüz, böylece müzikal çalışmalarını yapacağı mekanın rahatlığıyla çalışmalarını sürdürmeye devam eder. Kurulu bir mekanın ismini değiştirerek çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Gündüz, bağlama ve gitar dışında keman, piyano, yan flüt gibi farklı müzik enstrümantal kursu vermeye başladıklarını söylüyor. “Bu mahalle biraz daha kırsal bir bölge gibi…Her tarafa ulaşım olarak da zor. Çocukların daha rahatlıkla ulaşabileceği bir yer oldu. İlk sloganımız ‘evinize en yakın sanat atölyesi’ olmuştu. Çünkü böyle bir sanat atölyesine mahalledeki herkes rahatlıkla ulaşabiliyordu” diyen Gündüz, bu süreçte albümlerini dijital platformlar üzerinden müzikseverlerin beğenisine sunuyor. Domane Ma adıyla Zazaca çocuk korusu da kurduklarını anlatan Gündüz, “Onlara klipler çektik. Televizyon programlarına götürdük. Getirdiği çocuğun yaptığı çalışmaları sergileme gibi bir durum oldu. Hem aileleri hem çocukları mutlu ettik” dedi. Bu süreçte yaşananlarla birlikte insanların da sanatı önemseye başladığını söyleyen Gündüz, “Sadece iş olarak, görmedik. İkinci sloganımız ‘Biz geleceğin sanatçılarıyla çalışmayı hedefledik’ idi. Yani geleceğin sanatçısı bugün yetiştirdiğimiz çocuklar yarın çok iyi bir sanatçı olacak gözüyle baktık. Aileler bu çabamızı gördükten sonra bize olan güveni de arttı” diyor.
EKONOMİK KRİZ ÇALIŞMALARINI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Pandemi döneminin ise her yerde olduğu gibi kendi çalışmalarını da olumsuz etkilediğini söyleyen Gündüz, devam eden süreçte ise ekonomik krizin giderek derinleşmesi ile geçim kaygısının öne çıktığını anlatıyor. Mahallenin işçi ve emekçilerin olduğu bir mahalle olduğu için ailelerin çocuklarını atölye çalışmasına göndermemeye başladığını anlatan Gündüz, imkanlarını zorlayarak burslu olarak öğrencilerin atölye çalışmalarına katılmalarını da sağladıklarını belirtiyor. Atölyenin kurs ve stüdyo bölümden oluştuğunu anlatan Gündüz, gitar kursu dışında stüdyonun, kullanıldığı ve çalışmalarını rahat bir şekilde yapmasında önemli katkısı olduğunu belirtiyor. Bu sürede 3 albüm çıkardığı bilgisini veren Gündüz, Ropel Sanat Atölyesinin asıl işlerini yürütenin Şenay Gündüz (eşi) olduğunu da söylüyor. Gündüz, dijital platformun kendisi gibi müzikle uğraşanlar için önemli bir mecra olduğu ve çalışmalarını bir şekilde dinleyici ile buluşturabildiklerini anlatıyor.
İLK KONSER 9 ŞUBAT’TA
Ana dili olan Zazaca ile müzik çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini söyleyen Gündüz, doğup büyüdüğü Varto’nun müzik yapısının ritmik olduğunu düşünüyor. Bunu da gowendleri (halay) hatırlatarak söylüyor. Vartolu ozanlarla ilgili çalışmalarını sürdürmek istediklerini söyleyen Gündüz, onların çalışmalarını derlemek istediğini belirtiyor. 2024’te konser odaklı bir çalışma içerisinde olacaklarını belirten Gündüz, bu yılın ilk konserinin Şişli’de Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde 9 Şubat’ta olacağı bilgisini veriyor. İstanbul dışında ilk konserini de 9 Mart’ta İzmir’de vereceğini söyledi. Yıl içinde farklı tarihlerde konserler olacağını söyleyen Gündüz, konser tarih ve yerlerinin netleşmesi durumunda bunu sosyal medya üzerinden paylaşacağını da ifade ediyor.