4 Şubat Dünya Kanser Günü | "Bölgesel eşitsizlik kanser tedavisinde önemli etken"
“Dünya Kanser Günü 2024 Eşitlik Raporu” yayımlandı. Rapor, dünya çapındaki farklı bölgelerde kanser bakımındaki eşitsizlikler hakkında yerel perspektifler ve deneyimler sunmayı amaçlıyor.

Fotoğraf: PDpics/Pixabay
İLGİLİ HABERLER

4 Şubat Dünya Kanser Günü | Erken tanı tedavi için çok önemli
Ramis SAĞLAM
İzmir
Kanser ülkemizde olduğu gibi dünyada da ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda. Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF)'in yayımladığı verilere göre en çok kanser vakası 100 binde yaklaşık 470 kişi ile Avustralya'da, 438 ile Yeni Zelanda ile 374 ile de İrlanda takip ediyor. Türkiye'deki oran ise 100 binde 144 kişi olarak bildirildi.
Uzmanlar aşırı kilo, kırmızı et ve tuz tüketimindeki yükseliş, alkol ve sigara kullanımı ve hareketsizlik gibi yaşam biçimiyle ilgili faktörlerin 14-49 yaş arasında kanser vakalarının yükselmesine neden olabileceğini düşünüyor. Buna ek olarak kalıtsal faktörlerin de etkili olabileceğini ileri sürüyor.
DÜNYA KANSER GÜNÜ 2024 EŞİTLİK RAPORU
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC), “Dünya Kanser Günü 2024 Eşitlik Raporunu” yayımladı. Rapor, dünya çapındaki farklı bölgelerde kanser bakımındaki eşitsizlikler hakkında yerel perspektifler ve deneyimler sunmayı amaçlıyor.
UICC tarafından yönetilen Dünya Kanser Günü, tüm bireylerin kim olduklarına ve nerede yaşadıklarına bakılmaksızın- kanser riski farkındalığını, önleme, tedavi ve bakım hizmetlerini iyileştirmek için acil eylemler yapılmasını hedefliyor.
'Bakım Açığını Kapatın' kampanyasının üçüncü yıldır sürdüren, UICC dünya çapında temel kanser hizmetlerine erişimde ve bunlara ulaşılabilirlikte devam eden önemli eşitsizliklere dikkat çekerken 2030 yılına kadar öncelikli konularını yayımladı.
“HPV AŞISINA ERİŞİM ÜCRETSİZ SAĞLANMALI”
Dünya Kanser Günü 2024 Eşitlik Raporu’nda Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı ve UICC eski başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk’un görüşleri de yer aldı. Türkiye’nin kanser kontrolünde önemli adımlar atmış olduğunu belirten Kutluk, ancak hâlâ dikkate alınması gereken konuların olduğunu söyledi.
Meme kanseri ve kolon kanserinde tarama oranlarına dikkat çeken Kutluk, ulusal aşı programına HPV aşısının dahil edilerek, aşıya erişimin hedef kitleye ücretsiz olarak sağlanması, kanser alanında klinik çalışmalar ve araştırmaların desteklenmesi ve geliştirilmesinin önceliklendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
ÖNEMLİ UYARILAR YAPILDI
Kanserde bakım açığını kapatmak için yayınlanan dokuz öneriye dikkat çeken Kutluk, “Bunlar içinde, hasta odaklı bakımın desteklenmesi, kanser araştırmalarının desteklenmesi, tütün ve diğer kanser ilişkili maddelerin kontrol edilmesi, kanser taramalarının geliştirilmesi, kanser kontrol politikalarının daha etkin uygulanması gibi önerilerin, öncelikli konular olarak devlet ve ilgili tüm taraflarca dikkate alınması gerekir” vurgusunu yaptı.
Raporda dikkat çekilen bakıma erişim engelleri olarak sosyoekonomik durum, cinsiyet ve diğer kültürel normlar, ırk ve etnisite, yaş, coğrafi konum, engellilik gibi varsayımlar sıralanıyor.
“YETİŞMİŞ UZMAN SAYISI YETERSİZ”
Kutluk, Pediatrik Onkoloji alanında yetişmiş uzman sayısının azlığına dikkati çekerken, bu konuda acil tedbir alınması çağrısı yaptı. Ülkemizde kanser tedavisine erişimde ciddi iyileşmeler olduğunu belirten Kutluk, “Kovid-19 pandemisinin etkisiyle de kanser taramaları aksamış, tanıda gecikmeler yaşanmıştır. Bu açıdan, kanser bakımında daha ileriye gidebilmek, bakım açığını kapatmak için tüm paydaşlar el ele vermelidir” dedi.
Evrensel'i Takip Et