Depremzedelerin protez sorunu Mecliste: Bakanlıklar topu birbirine atıyor
6 Şubat’ta yaşanan depremlerde uzuv kaybı yaşayan depremzedelerin protez-ortez ihtiyacı sorunu sürüyor. Bakanlıklar ise sorumluluk almayarak topu birbirlerine atıyor.
otoğraf:Evrensel
Türkiye, 50 binden fazla yurttaşın yaşamını yitirdiği 6 Şubat depremlerinin ardından bir yılı geride bırakırken, depremlerde uzuv kaybı yaşayan vatandaşların protez-ortez ihtiyacı ile ilgili sıkıntılar da devam ediyor. İktidarın depremzedeler için protez-ortez ihtiyaçlarını ücretsiz karşılama sözünü verdiğini hatırlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, “Ancak, depremde kaç kişi engelli kaldı, kaç depremzedenin ihtiyacı karşılandı sorularımız yanıtsız kalıyor. Bakanlıklar ‘Sorumluluk alanımızda değil’ diyerek topu birbirine atıyor” dedi.
"KİMSE SORUMLULUK ALMIYOR"
Depremden sonra bu ihtiyaçları gündeme getirmelerine karşın ilgili bakanlıkların harekete geçmediğini dile getiren CHP’li Emir “Zorlamamızla, depremden üç ay sonra Resmi Gazete’de bir düzenleme yayımlanmıştı. Bu düzenlemeye göre depremzedelerin protez ve ortez ihtiyaçları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca karşılanacaktı. Sosyal güvencesi olmayanlar için ise İçişleri Bakanlığı sorumlu olacaktı. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunduğumuz soru önergesinde bakanlık topu Sağlık Bakanlığına attı. İçişleri Bakanlığı ise, ‘Bakanlığımızın sorumluluğunda değil’ diyerek sorumluluk almadı” dedi.
"KOCA’DAN NET AÇIKLAMA YOK"
Engelliler Federasyonu ile Türkiye Sakatlar Derneği Federasyonu yetkililerinin de Sağlık Bakanlığından yeterli bir bilgi alamadıklarını ve depremde kaç kişinin engelli kaldığı bilgisinin bulunmadığını iddia ettiklerini belirten Emir “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya dönüyoruz. Onun da bugüne kadar depremde uzuv kaybı yaşayanlarla ilgili net bir açıklama yapmadığını görüyoruz” dedi.
"KAÇ KİŞİNİN PROTEZ İHTİYACI KARŞILANDI?"
Depremden sonra, seçimlerden önce depremzedelere verilen sözleri hatırlatan CHP’li Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: “Depremde enkaz altında kaldıktan sonra kaç yurttaşımız yaşamına engelli olarak devam etmek zorunda kalmıştır? Depremin ardından kaç yurttaşımız protez-ortez başvurusunda bulunmuştur? Kaçının protez ve ortez ihtiyacını ücretsiz bir şekilde karşıladınız? Depremzedelerden bugüne değin toplam ne kadarlık gövde protez ve ortez ücreti tahsil edilmiştir?” (HABER MERKEZİ)