04 Şubat 2024 13:52
Son Güncellenme Tarihi: 04 Şubat 2024 15:23

AKP'li İBB adayı Murat Kurum TOKİ mağdurlarının taleplerini reddetti

TOKİ mağdurları ile ‘çözüm’ için bir araya gelen AKP’nin İBB adayı Murat Kurum arasında tartışma yaşandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Tuzla’da beş yıldır evlerine sahip olmak için bekleyen ve fahiş tutarlardan şikayetçi olan TOKİ mağdurları AKP İstanbul Büyükşehir Belediye (İB) Başkan Adayı Murat Kurum’la bir araya geldi; ama masadan ‘anlaşma’ değil ‘tartışma’ çıktı. Kurum taksit ödemelerinde yüzde 25 indirim ve KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini teklif ederken mağdurlar “sabit taksit” talebinde bulundu ancak bu talep kabul edilmedi.

Murat Kurum ile gerçekleşen toplantıya katılan TOKİ mağdurlarından Gökmen Yavuz, toplantıyı gazetemize anlattı. Murat Kurum’un kendilerini davet ettiğini söyleyen Yavuz, toplantıda 50 kişiye yakın katıldıklarını, Murat Kurum’un ise “Buradan herkes mutlu ayrılacak” dediğini söyledi. Kurum’un toplantıya katılan herkese söz hakkı verdiğini belirten Yavuz, “Biz toplantıya katıldığımızda taleplerimizi söyledik. Alt gelir grubu olduğumuzu, bu fiyatları ve özellikle de taksitleri ödeyemeyeceğimizi belirttik. Ben bizzat 4 milyon 250 bin TL ödemem olduğunu ve bunu karşılamamın imkansız olduğunu söyledim. Sözleşmemi görmek istediğini söyledi ben de gösterdim. 21 bin TL aylık taksitim olduğunu ve bunun memur maaşına endeksle zamlandığı koşullarda ödememim imkansız olacağını da anlattım. Murat Kurum herkese söz hakkı verdi ve herkesi dinledi. Toplantıya katılan herkes ‘Sabit taksit olması gerektiğini ve KDV oranının yüzde 1 olması gerektiğini sık sık söyledi” dedi. Murat

Kurum’un cevabını sorduğumuzda ise Yavuz, “İlk başta yüzde 15 indirim yapmayı ve KDV oranını yüzde 1’e endekslemeyi teklif etti. O teklifin ardından biz bunu kabul edemeyeceğimizi, bizi asıl zor duruma sokacak olanın taksitlerdeki zam olduğunu tekrar anlattık. ‘Ne yapabiliriz’ diye sormak için TOKİ başkanı Ömer Bulut2u aradı. Ömer Bulut ise yüzde 25 indirim yapılabileceğini ve KDV oranını yüzde 1 yapabileceklerini söyledi. Ancak MMA yani taksitlere memur maaşına endeksle 6 ayda bir zam gelmesi konusunda yapabilecekleri bir şey olmadığını belirtti. Murat Kurum bu şartlarda anlaşmak istedi ama biz anlaşamayacağımızı belirttik. O sırada arkadaşlarımız haklı olarak serzenişte bulundu bağırarak. O sırada bir tartışma çıktı. Çünkü biz alt gelir grubuyuz, emekli olanlarımız var. Bu taksitleri ödememiz imkansız” ifadelerini kullandı.

Ödemelerde zorlanacaklarını söylemesi üzerine Gökmen Yavuz’a Murat Kurum’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı vaatlerinden biri olan ‘Acil dönüştürülecek 650 bin konut’ vaadini sorduk. Bu vaat üzerine konuşan Yavuz, “Murat Kurum ilk olarak 5 yıl önce verdiği vaadi yerine getirsin, sonra ne gerekiyorsa yapar. Bizim TOKİ’ye güvenimiz kalmadı. Doğal olarak bu vaatlerin hiçbirine de güvenimiz yok” şeklinde konuştu. Anlaşma olmadığı için bundan sonra ne yapacaklarını sorduğumuzda Yavuz, “Biz anlaşma sağlanana kadar ses çıkarmaya devam edeceğiz. Bu görüşmenin sebebi de bizim ses çıkarıyor olmamızdı” diye konuştu.

TOKİ MAĞDURLARI KURUM'U PROTESTO ETMİŞTİ

TOKİ'nin 4 yıldır konutlarını teslim etmediği ve taksitlere yaptığı zamlarla mağdur ettiği Tuzla’daki TOKİ mağdurları Murat Kurum'u adaylığının ilk gününde protesto etmişti. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın 2019 yılında başlattığı “100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi” kapsamında hak sahibi olan, ancak konutlarının 4 yıldır teslim edilmemesi ve konut fiyatları ile taksitlere yapılan zamlar nedeniyle mağdur olduklarını söyleyen mağdurlar, İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemde sabit taksit ödemesi ve KDV’nin yüzde 1’de tutulmasını istemişlerdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Depremzedelerin protez sorunu Mecliste: Bakanlıklar topu birbirine atıyor

SONRAKİ HABER

Açık cezaevinden izne çıktığı gün evine kadar takip ettiği kadını bıçakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa