Adıyaman halkı eski yaşamına dönmek istiyor
Depremlerin 1. yılında Adıyamanlı depremzedeler için, ulaşım sıkıntısından hayat pahalılığına, su kesintilerine kadar pek çok sorunun devam ediyor.
Fotoğraf: Özkan Bilgin/AA
Sümeyye YEŞİL
Adıyaman
Depremden sonra günlerce bir başına bırakılan Adıyaman halkı depremin yıl dönümünde yas ilan etti. Halk depremin ilk günlerinde olduğu gibi dayanışma ile yaralarını sarmaya çalışırken esnaf kepenk kapattı, pazarcılar tezgah açmadı, lokantalar yaşamını yitirenler için yemek dağıttı.
Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden geçen bir yılda hayat yıkıntılar arasında devam ederken, enkaz kaldırma işlemi henüz tamamlanmış değil. Geçen bir yılı konuştuğumuz Adıyamanlı depremzedeler yolların bozukluğundan ulaşım sıkıntısına, hayat pahalılığından su kesintilerine kadar pek çok sorunun hâlâ devam ettiğini söyledi. Depremzedelerin tek istediği ise bir an önce eski yaşamlarına dönmek.
En büyük sorunlardan birinin ulaşım sıkıntısı olduğunu belirten Tekstil İşçisi Fatma yarım saatte bir gelen otobüslerden oldukça rahatsız. Enkaz kaldırma işlemi devam ettiği için çoğu yolun kapalı ve bozuk olduğunu söyleyen Fatma çarşıya gitse bile çalışır dükkan olmadığı için ihtiyaçlarını karşılayamamaktan şikayetçi. Artan fiyatların insanların belini büktüğünü söyleyen Fatma “En temel ihtiyaçlarımızın fiyatı bile depremden önceye oranla neredeyse 4-5 kat arttı. Ben asgari ücretle çalışıyorum, bunların hepsine nasıl yetişeyim?” dedi.
"BİR AN ÖNCE YAŞAM ALANI OLUŞTURULSUN"
Çalıştığı fabrikanın yanındaki konteyner kentte kalan Sevgi, kızı ile birlikte tek başına yaşıyor. Buz gibi su ile bulaşık yıkamak zorunda kalması, sürekli patlayan elektrikli sobalar Sevgi’yi tedirgin eden durumlardan sadece birkaçı. Sevgi’nin en çok rahatsız olduğu durum ise sokaklarda yeterli aydınlatmanın olmaması. Depremden sonra yıkılan aydınlatma direklerinin çoğu tamir edilmediği için sokakların çok ıssız olduğunu dile getiren Sevgi, belli bir saatten sonra dışarıya çıkmaya çekindiklerini belirtti. Sevgi şöyle devam etti: “Hijyen sıkıntısı devam ediyor. 500 kişi 8 aydır 30 tane çamaşır makinesini kullanıyor. Çocuklar için oyun alanları yetersiz. Tek istediğim bize bir an önce yaşam alanı oluşturulsun. Enkazlar kaldırılsın ve biz normal hayatımıza geri dönelim.”
KONTROLSÜZ YIKIMLAR TEDİRGİN EDİYOR
Üniversite Öğrencisi Enes ise okulun online olmasına sevindiğini dile getirdi. “Enkazları gördükçe canım daha çok sıkılıyor, evden çıkmak istemiyorum” diyen Enes, aylardan sonra ilk kez sokağa çıktığını dile getirdi. Kontrolsüz yıkımların halkı tedirgin ettiğine de değinen Enes, “Geçtiğimiz aylarda herhangi bir bilgilendirme yapmadan dinamitle yıkım işlemi gerçekleştirildi. Patlama ile birlikte o kadar büyük bir sarsıntı meydana geldi ki hepimiz deprem sandık saatlerce eve giremedik” diye konuştu.