06 Şubat 2024 05:05

Hatay'da bir yılda sorunlar birikti

Hatay’da geride kalan bir yıl boyunca sorunlar birikti. Çok sayıda Hataylı göç ederken geçim sıkıntısı da giderek artıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dilek OMAKLILAR

Hatay

6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’dan Mersin’e gitmek zorunda kalan bir depremzede, 1 yıldır değişmeyerek biriken sorunları ve geçim sıkıntılarını anlattı. Biri 6 diğeri 8 yaşında olan iki çocuk babası depremzede Ali, geçinmek için il dışına gitmek zorunda kalmış. Mersin’e ailesiyle birlikte giderek orada 6-7 ay yaşadıktan sonra hayat pahalılığı nedeniyle tutunamamış. Ailesi memlekete dönse de kendi Mersin’de yaşıyor, çalışmaya devam ediyor. Bir otelin restoranında garsonluk yapan Ali, 40 günde bir ailesini görmeye ancak gelebiliyor.

Hatay’dayken yine garsonluk yaparak geçimlerini sağladıklarını söyleyen depremzede Ali Mersin’de de aynı işi yapıyor. Ali, “Mersin’de kalıyorum, orada çalışıyorum. Hatay’a geldiğimde ailemle 3-4 gün zaman geçiriyorum sonra da işime dönüyorum. Yeni geldim, 40 gündür görmüyordum onları” dedi.

"SİZ DEPREMZEDESİNİZ NASIL PARA VERECEKSİNİZ?"

Depremde evi yıkılmamış, ancak korkudan eve giremiyorlar. 1 yıl öncesini Ali şöyle anlattı: “Ev yıkılmadı, az hasarlı evi kendi çabalarımızla düzelttik, ancak 6-7 ay Mersin’de yurtta kaldık. Orada da evler pahalı, tutunamadık. Ben çalışıyorum bir tek, maddi durumumuz yok. Hanım da çalışamaz, çocuklara bakacak kimsemiz yok. Mecbur kaldık ve memlekete geldik. Mersin’de de hemen çalışamadık, iş baktık, ev baktık. Bize ‘Siz depremzedesiniz nasıl para vereceksiniz?​’ diyerek, ev bile vermediler. Yıllık kira istedi kimi. Zaten asgari ücretle çalışıyorum. Çocuklardan biri 1. sınıfa yeni başladı, oğlum da 3. sınıfa gidiyor. Ev kirası 10 bin, yemesi içmesi, elektrik, su faturası… Yetmez. Eşim ve çocuklarım memlekete dönüş yaptı.”

"DEVLETTEN YARDIM ALMADIK"

Devletten herhangi bir yardım almadığını söyleyen Ali, “Bazılarına maddi yardımda bulundular, 10 bin kadar ama biz almadık. Bize hayırseverler, eş dostlar yardım etti” dedi.

Şimdi de asgari ücretle çalışıyor ancak masraf her geçen gün artıyor. 40 günde bir Mersin’den Hatay’a yol parası da ekleniyor üstüne. Üstelik ailesinin yanına her geldiğinde ücreti de kesiliyor. Depremzede, “Yevmiye sistemiyle çalışıyoruz, aylığımızdan kesiliyor. Özel sektör sonuçta ne kadar çalışıyorsan o kadar alıyorsun. Sigorta karşılanıyor ama memlekete gelince de eksik yatırılıyor” diye anlattı.

SEL OLAN YOLLAR, ÇIKAN YANGINLAR…

Mecbur kaldıklarını yineleyen Ali, “Burayı görüyorsunuz, enkazlar bile kalkmamış. Çocuklar hastalanıyor, gördükleri yerler, yollar… Ulaşım desen ayrı sıkıntı; 1-1.5 buçuk saatte bir otobüs geliyor.  Hatay’ın hiçbir şeyi yerinde değil artık. Yağmur yağdığında sel oluyor, elektrik kablolarından çıkan yangınlar… Sürekli elektrikler gidiyor. Altyapı çalışması sıfır internet bağlantımız yok, şu an bile telefonda zar zor konuşuyoruz. En büyük eksiklik ise sağlık hizmeti, doktorlar yok. 1 yıl geçti, şehirler enkaz altında. Umarım geçer bu günler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman halkı eski yaşamına dönmek istiyor

SONRAKİ HABER

İGC: Süleyman Gençel yalnız değildir, bir an önce serbest bırakısın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa