06 Şubat 2024 08:14
Son Güncellenme Tarihi: 06 Şubat 2024 23:05

Hatay'da deprem anmasında Lütfü Savaş protesto edildi

Hatay'daki deprem anmasında Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş'a tepki gösterildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde hayatını kaybedenler Hatay'da anıldı.

Depremin meydana geldiği saat olan 04:17'de Yunus Emre Parkı'nda bir araya gelen depremzedeler karanfiller bırakarak ve saygı duruşunda bulundu.

CHP'nin yeniden aday gösterdiği Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş alanda büyük bir protesto ile karşılandı. Depremzedeler Savaş'ı yuhaladı "istifa" sloganları attı.

LÜTFÜ SAVAŞ, PROTESTOLARA "SİYASİ MALZEME" DEDİ

Protestolara ilişkin X (eski adıyla Twitter) hesabından açıklama yapan Lütfü Savaş ise tepkilere "siyasi malzeme" yanıtını verdi. Savaş paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Değerli hemşehrilerim; Bugün on binlerce canımızın matemini tutarken acımızı bilerek ve isteyerek siyasi malzeme haline getirmeye çalışanlara, Hatay’da fırsat vermeyeceğiz. Hiçbir siyasi rant Hatay’dan değerli değildir. Bizim acılarımız da mutluluklarımız da ortak. Ne yaparlarsa yapsınlar ayrışmayacak ve her zaman dayanışmayla ayakta kalacağız. Yarın saat 15.00’te Hatay’ın mevcut durumuna ve bundan sonra yapacağımız çalışmalara ilişkin basın toplantısı düzenleyeceğim. Sevgi ve saygılarımla."

"PARTİ BİR KARAR VERECEKTİR"

Halk TV'de İsmail Küçükkaya'ya konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Başkanı Lütfü Savaş'ın deprem anmasında protesto edilmesiyle ilgili, "Demokrasi sadece seçimde oy kullanılan rejimin adı değil. Demokrasi aynı zamanda protesto hakkı. Dünkü yapılan da bu, bundan kimse de gocunmasın. Bir şeyi eksik yapıyorsanız vatandaşın tepki göstermesi de doğal. Kimin kusuru varsa CHP'li, MHP'li, AK Partili kimin kusuru varsa cezalandırılması lazım. Karar (Savaş'ın adaylığı) tabii kamuoyu tarafından tartışılıyor, parti de bir karar verecektir bununla ilgili" açıklaması yaptı.

"BİZİM AÇIMIZDAN DA DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKEN BİR NOKTA"

Küçükkaya'nın "CHP'nin yetkili kurulları Lütfü Savaş'ı neden aday gösterdi?" sorusunu yanıtlayan Ağbaba, şunları kaydetti:

"Genel Başkanımız en başından beri 'Ankete bakacağım, vatandaş ne diyor ona bakacağım' dedi. Anketlerin tamamında Lütfü Savaş önde çıktı. Genel Başkanımız Savaş'ı aday göstermeseydi 'Kurultay nedeniyle hesaplaşıyor' denilecekti. Bundan da biraz uzak duruldu.

Karar tabii kamuoyu tarafından tartışılıyor, parti de bir karar verecektir bununla ilgili. Genel merkezin yetkisinde olan bir şey. Genel merkezin vereceği karara bağlı. Bizim açımızdan da değerlendirilmesi gereken nokta. Bütün siyasetçiler açısından aslında değerlendirilmesi gereken bir nokta. Bütün suçu Savaş'a yıkmanın anlamı yok ama herkesin de buradan payını çıkarması lazım." 

GÖKHAN GÜNAYDIN: İSYANIN SESİNİ DUYMAK ZORUNDAYIZ

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, KRT'de Remziye Demirkol ile Gün İzi programında, Lütfü Savaş'ın protesto edilmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede "Bu insani acıdan yükselen isyanın sesini duymak zorundayız. Bunu duyuyoruz. Elbette hepimiz bu duyarlılık içinde konuyu yeniden ele alıp, değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

"Bu hafta CHP Parti Meclisi'nin bir toplantısı olacak. Bütün bu protestolardan ortaya çıkan sonuçlar mutlaka değerlendirilecektir" diyen Günaydın, "Teorik olarak tüm adayların 17 Şubat'a kadar yani YSK'ya aday listeleri teslim edilene kadar onları koyan makamın revize etme yetkisi vardır. Deprem bölgesinde böyle bir protesto varsa dolayısıyla bunu değerlendirmek gerekir. Bu değerlendirmeden ne sonuç çıkar PM'nin iradesidir. Hatay'daki meselesi ciddiye alırız ve bunu PM'ye taşırız. Hatay'da aday belirleme süreci ile deprem süreci birbirine geçmiş durumda. Burada çok büyük bir acı, hepimiz bu acıyla kavruluyoruz. Bu insani acıdan yükselenen isyanın sesini duymak zorundayız. Bunu duyuyoruz. Elbette hepimiz bu duyarlılık içinde konuyu yeniden ele alıp, değerlendireceğiz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler 04.17'de anıldı: Unutmak yok, helalleşmek yok

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem anmasında yuhalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa