06 Şubat 2024 09:00
Son Güncellenme Tarihi: 06 Şubat 2024 13:12

Mitaş TİS’i çiğnedi, işçiler şalteri indirdi

Ankara’daki Mitaş fabrikasında patron, MESS grup toplu iş sözleşmesi ile bağıtlanan zammı işçilere vermedi. Üretimi durduran işçiler, "Hakkımızı kuruşu kuruşuna alacağız" dedi.

Fotoğraf: Mitaş işçileri

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Hasan KARA
Ankara

Enerji alanında faaliyet gösteren, MESS kapsamında yer alan Mitaş patronu, MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) ile bağıtlanan zammı işçilere vermedi. Almaları gerekenden 9 bin lira eksik ücret alan işçiler üretimi durdurdu. Ücret gasbını kabul etmediklerini söyleyen işçiler, “Hakkımızı kuruşu kuruşuna alacağız” dedi.

150 bini aşkın işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu sözleşmesi, 17 Ocak’ta patron örgütü MESS ile işçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında imzalanmış, yüzde 98’lik zamla metal iş kolunda ortalama ücret 30 bin TL olmuştu. İş kolundaki ücretlerin çoğu yoksulluk sınırının yüzde 40 altında kalırken, yoksulluk sınırını bulan ücret ise olmamıştı.

TEPKİ İŞ BIRAKMA KARARI ALDIRDI

İşçiler ilk zamlı ücretlerini şubat başı itibarıyla alırken, MESS kapsamında yer alan Türk Metal’in örgütlü olduğu Mitaş’ta patron MESS sözleşmesinde bağıtlanan zam yerine kendi zammı uyguladığını duyurdu. Bu duyuruyu iletince işçilerden tepki gören sendikacılar, patronla bir görüşme yapılacağını söyledi. Önceki gün akşam saatlerinde ücretlerin yatırılmasıyla 9 bin lira eksik aldıklarını gören işçilerin tepkisi büyüdü. Tepkiler üzerine Türk Metal üretimi durdurma kararı aldı, işçiler iş bıraktı.

“SÖZLEŞME UYGULANANA KADAR BURADAYIZ”

Türk Metal Ankara 3 nolu Şube Başkanı Nihat Zengin, Mitaş patronunun MESS grup TİS’ini imzalamasına rağmen TİS zammını vermediğini ifade etti. Patronun kendi zammını dayattığını anlatan Zengin, TİS’in uygulanmaması nedeniyle Ankara, İzmir ve Kocaeli’deki Mitaş fabrikalarında üretimi durdurduklarını belirtti. Mitaş patronunun imza attığı sözleşmeyi uygulamak zorunda olduğunu ve hukuki olarak da bir yaptırımın olduğunu belirten Zengin, sözleşme uygulanana kadar makinelerin çalışmayacağını, işçilerinin bekleyeceğini vurguladı.

GERİYE DÖNÜK ALACAKLAR DA ÖDENMEDİ

Evrensel’e konuşan bir Mitaş işçisi, “Gece yatan maaşlara baktığımızda, 23 bin lira olduğunu gördük. Sözleşmeye göre 10 yıllık emeğin karşılığı olarak 32 bin lira almam lazımdı ama patron benim 9 bin liramı cebe indirdi” dedi.

Sözleşmenin yürürlük tarihinin 1 Eylül olduğunu hatırlatan işçiler geriye dönük alacaklarının da ödenmediğini dile getirdi. Bir işçi, “Herkes geriye dönük alacaklarla birlikte 60-70 bin lira üzerinden hesap yaparken gözümüzü 23 bin lirayla açtık” diye konuştu.

Bir başka işçi de aylardır ekonomik olarak bir yıkım içinde olduklarını belirterek, “Her yıl fabrika açan büyüyen MİTAŞ patronu, MESS zammını beğenmemiş diye vermeyecek. Mitaş patronu şunu hesaba katmadı. İşçiler üretimden gelen gücü   iş durdurdu. Biz kazanılan haklarımızı istiyoruz” dedi.

Mitaş işçileri, “Herkesin darboğazda olduğu, evimize ekmek götürebilecek miyiz kaygısı yaşadığı bugünlerde ücretimizi gasbetmek istiyorlar, buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem anmasında yuhalandı

SONRAKİ HABER

Depremde 3 yakınını kaybeden anne: Çocuklarımın ölümüne sebep olanların bulunmasını istiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa