EMEP'li Sevda Karaca'dan “6 Şubat’ta 6 Gerçek” açıklaması: Sağlık hâlâ enkaz altında

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Maraş depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla Antep'te depremzede hastalar ve sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi.

06 Şubat 2024 13:33
Paylaş

Emek Partisi’nin (EMEP) 6 Şubat depremlerinin 1. yılında yayınladığı “6 Şubat, 6 Yalan-6 Gerçek” videolarının ikincisini deprem bölgesinin sağlık sistemine ayırdı. EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki hastane ve Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ziyaretlerine eşlik etti.

İslahiye Devlet Hastanesi, İslahiye Aile Sağlığı Merkezi, Nurdağı Sahra Hastanesi ve Nurdağı Aile Sağlığı Merkezini gezerek gözlemlerde bulunan Karaca, depremzede hasta ve sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi.

"EKSİK OLMAYAN TEK ŞEY DAYANIŞMAMIZ"

Karaca bölgedeki tabloyu TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları ile birlikte değerlendirdi. Deprem bölgesinde yürüyen sağlık sisteminin sağlık emekçileri ve hekimlerin gönüllülüğü ve özverisi sayesinde olduğunu belirtti. Koruyucu sağlık hizmeti sunan ASM’lerin enkaz altında kaldığını bildiren Dr. Eroğulları “Aşılamalarda, gebe ve kronik hasta takiplerinde ciddi aksamalar yaşandı. TTB depremin ilk gününden itibaren köylere gönüllülerle birlikte gitti. Yalnızca hasta takibi değil aynı zamanda suların klorlanmasından çevre temizliğine kadar birçok alanda koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmeye çalıştı. Ancak bu hizmetlerin devlet tarafından kamu eliyle yürütülmesi gerekiyor.” dedi.

Sağlık emekçilerinin hala konteynırda kaldığını hatırlatan Dr. Eroğulları “Sağlık emekçilerinin barınma ve ısınma sorunlarının yanında artan ciddi bir iş yükü var. Bu iş yükü artışı, hekim ve sağlık emekçisi sayısının yetersizliğinden kaynaklanıyor ancak en önce değersizleştirme politikası var. ‘Giderlerse gitsinler’ denen, bakanın unutulmayacak para hareketiyle gündeme gelen hekimlerle yurttaşları karşı karşıya getiren sistem var. Sağlık sisteminin çöküşünün nedeni hekimlermiş gibi sunan anlayış var. Bu iş yükünü arttırıyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

Deprem bölgesindeki sağlık kuruluşu ziyaretlerini aktaran Dr. Eroğulları “Dün gezdiğimiz acil servislerde kapı üzerinde kişilerin sırasını gösteren makinelerde 900, bin gibi sayılar gördük. Böyle acil sağlık hizmeti sunulabilir mi? O acil sağlık hizmetini alamayan yurttaşlarımızın hepsi aslında normal sağlık hizmetine ulaşamayan insanlar ve acillerde dertlerine çare arıyorlar. Bu, onlar açısından sağlık hizmetine erişim açısından problemken aynı zamanda gerçek acil sağlık hizmetine ihtiyacı olanlar açısından da hizmete erişiminin önlenmesi demek.” dedi.

Deprem bölgesindeki sağlık hizmeti eksikliklerini, TTB olarak tespit edip gidermeye çalıştıklarını belirten Eroğulları “Bu bölgede ciddi sayıda hekim, bina ve malzeme eksiklikleri var. Biz özellikle deprem döneminde enkaz altında kalmış ASM’lerin hekimlerinden talepler toplayarak malzemelerini tamamlamaya çalışıyoruz. Bunu devletin yapması gerekiyordu ancak eksik kalındı. Deprem döneminin başından bu yana eksik olmayan tek şey kendi aramızdaki dayanışmaydı. ‘Dayanışma yaşatır’ diyoruz.” ifadelerini kullandı.  

BİNA YOK, MATERYAL YOK, SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENİYOR

Gezinin ardından Sağlık Bakanlığına yazılı soru önergesi veren Milletvekili Karaca çok sayıda sağlık kuruluşunun ya yıkılmış ya da aldığı hasar nedeniyle kullanılamaz hale gelmiş olduğunu belirterek geçen 1 yılın ardından hala sağlık kuruluşlarının yenilerinin yapılmadığını, yıkılan aile sağlığı merkezlerinin bir kısmının konteyner yapılarda hizmet verdiğini belirtti.

Karaca, TTB Heyeti ile yaptığı geziden gözlemlerini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya hitaben verdiği soru önergesinde şu şekilde aktardı:

Yıkılan Nurdağı Devlet Hastanesi hala derme-çatma bir konteyner yapıda “Sahra Hastanesi” olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Tarım arazisi üzerine kurulan, olası bir depremde can güvenliğini sağlayamayacağı belirtilen ve henüz 10 yılını dahi doldurmamış olan İslahiye Devlet Hastanesi hala mevcut binasında hizmet vermeye devam etmektedir.Aile Sağlığı Merkezleri (ASM); yeterli sağlık teçhizatı bir yana en temel tıbbi materyallerinden dahi mahrum bir şekilde işlemektedir. İhtiyaç duyulan materyaller, TTB tarafından meslektaş dayanışması sayesinde hekimlere ulaştırılmaktadır.  Bireysel çabalarıyla hizmet vermeye gayret eden sağlık emekçileri, hala hastanelerin bahçelerindeki konteyner yapılarda barınmakta ve sözü edilen yoksunluklar nedeniyle tükenmenin eşiğindedir. Sağlık emekçisi sayısı yetersizdir.

SAĞLIK KURULUŞLARININ İHALELERİ HANGİ ŞİRKETLERE VERİLDİ?

İnşaatı 10 yıldan uzun süren ve çok defa açılışı gerçekleştirilen Gaziantep Şehir Hastanesinin deprem yıldönümü dolayısıyla yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Koca’nın katılımıyla yapılan açılışına değinen Karaca, Bakan Koca’nın yaptığı konuşmaya göndermede bulundu. Koca’nın 2003 yılından bu yana Gaziantep’e 22 milyar TL’lik sağlık yatırımı yapıldığı sözlerini hatırlatarak “Yabancı sermayeye peşkeş çekilen, 10 yıldır tam olarak açılamayan Gaziantep Şehir Hastanesi’nin ihale ve kira bedelleri, hasta garantisi karşılığı ödenen ücretleri sözü edilen yatırım bedelinin yüzde kaçına denk gelmektedir?” diye sordu.

Daha önce de Gaziantep’in yıkılan hastaneleri ve sağlık sistemi sorunlarını çok defa meclis gündemine taşıyan Sevda Karaca, Bakan Koca’dan şu soruların cevabını istedi:

Gaziantep’te yıkılan, ağır ve hasar gören, kullanılamaz hale gelen hastane ve aile sağlığı merkezi sayısı kaçtır? Sözü geçen sağlık kuruluşları neden yıkılmıştır? Sorumluları hakkında yürütülen yargılama var mıdır? Varsa Bakanlığınız müdahil olmuş mudur? Gaziantep’te yıkılan sağlık kuruluşlarının yapım işleri hangi aşamadadır? Sağlık kuruluşu binalarının yapım ihaleleri hangi şirketlere, ne kadar bedel karşılığında verilmiştir?Başta ASM’ler olmak üzere bütün sağlık kuruluşlarının tıbbi materyal ihtiyacı neden giderilmemektedir?Gaziantep kamu hastaneleri ve ASM’lerinde görev yapan hekim, hemşire ve diğer sağlık emekçisi sayısı kaçtır? Kaç sağlık emekçisine daha ihtiyaç bulunmaktadır?22 Milyar TL’lik yatırımlara; depremde yıkılan sağlık kuruluşlarının bedelleri dahil midir?Yabancı sermayeye peşkeş çekilen, 10 yıldır tam olarak açılamayan Gaziantep Şehir Hastanesi’nin ihale, kira ve hasta garantisi karşılığı ödenen ücretler sözü edilen yatırım bedelinin yüzde kaçına denk gelmektedir?Her biri aynı zamanda depremzede olan sağlık çalışanlarının barınma ve çalışma koşullarının insan onuruna yaraşır hale getirilmesi için ne tür adımlar atmaktasınız? (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kartal'daki Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesinin üzerinden 5 yıl geçti dava hâlâ sürüyor

SONRAKİ HABER

BES-AR: Yıllık gıda enflasyonu yüzde 113,67

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa