EMEP Milletvekili Bayhan’dan deprem soruları: Yıkılan binaları kim onayladı?
EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Bakan Özhaseki'ye “Deprem sırasında ve sonrasında yıkılan ve dere yatakları üzerine kurulan yapıların imar planları kimler tarafından onaylandı?” diye sordu.
Fotoğraf: Evrensel
Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş ili Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve büyük bir yıkıma neden olan depremlerin öncesinde alınmayan önlem ve tedbirlere dair ve sonrasında hayata geçirilen “yeniden inşa” politikalarına dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Deprem sonrası enkaz altından canlı çıktığı ve hayatta olduğu şahitlerle kanıtlı olmasına rağmen 1 yıldır ulaşılamayan, kayıp olarak kabul gören kaç vatandaş olduğu, ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapıldığı halde yapı kayıt belgesi ile kayıt altına alınan yapılardan kaç tanesinin yıkıldığı, deprem öncesinde TOKİ tarafından yapılan yapıların kaç tanesi ağır hasarlı veya yıkılmış olarak tespit edildiğine dair sorular Bayhan’ın ilgili bölgelerdeki denetimsizlik ve tedbirsizliğe dair sorduğu sorular arasında.
Deprem sonrasında TOKİ tarafından yapılacak yapıların kaç tanesi teslim edildiği, ev sahibi veya kiracı olarak barınma hakkını kaybetmiş, evi yıkılmış vatandaşlarımıza devlet tarafından ne tutarda ve hangi şartlarda kredi sağlandığı, enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandıktan sonra bu enkaz hafriyatının hangi alanlara boşaltıldığı, yıkıma uğrayan tarihi yapıların geri dönüşümü için nasıl çalışmalar yürütüldüğüne dair Bakan Özhaseki’ye sorular yönelten Bayhan, “Deprem sırasında ve sonrasında yıkılan ve dere yatakları üzerine kurulan yapıların imar planları kimler tarafından onaylandı? Bu onayı verenler hakkında yargı süreçleri işletildi mi?” diye sordu.
YAPI DENETİM FİRMALARININ ÖZEL SEKTÖRÜN ELİNDEN ALINARAK DEVLET KONTROLÜNDE TUTULMASI İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILMAKTA MIDIR?
Yaşanan yıkımlar sonrası binaları yapan müteahhitlerin kaç tanesi için yargı süreçleri işletildiği, kaç tanesinin yurt dışına çıktığı, deprem sonrası yapılan ve yapılmakta olan yeni yapıların depreme dayanıklılıklarının yeterli bilimsel altlıklarla test edilip edilmediğine dair soruları Bakan Özhasike’ye yönelten Bayhan, mevcut yapı denetim sisteminde kamu ve denetiminin yok hükmünde olduğunu belirtti. “Yeni bir yapı denetim yasası için çalışma yürütülmekte midir? Yapı denetim firmalarının özel sektörün elinden alınarak devlet kontrolünde tutulması için gerekli adımlar atılmakta mıdır?” diye soran Bayhan, Yapı Kayıt Belgelerinin usulsüzlüğüne de dikkat çekti.
Yapı Kayıt Belgesi düzenlendiğinde yapının depreme dayanıklılığı, Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esasların 9’uncu maddesi ile yapı sahibinin sorumlu tutulduğunu belirten Bayhan, “Bu madde, devletin vatandaşının malını ve canını koruması sorumluluğundan kaçması olarak değerlendirilebilir mi?” diye sordu. Deprem bölgesinde yeni inşaatların da “rezerv alan” ilan edilen yerler haricinde sonuçları yıkımla ortada olan mevcut imar yönetmeliği uyarınca sürdüğünün altını çizen Bayhan, “Rezerv alanlar hangi bilimsel hazırlıkla değerlendirilmiştir? Güvenli kentler ve güvenli konut hakkı için yeni bir imar yasası hazırlığı var mıdır?” sorusunu Bakan Özhaseki’ye yöneltti. (HABER MERKEZİ)