07 Şubat 2024 04:32
Son Güncellenme Tarihi: 07 Şubat 2024 08:32

Ender Alüminyum işçisi: İş bıraktık, kazandık

Ender Alüminyum işçisi yazdı: "İşçiler birbirine güvenmiyor, benim de çok var güvenmediğim. Ama kime güveneceğiz başka? Aynı durumda çalışan biz değil miyiz?"

Fotoğraf: Ender Alüminyum işçileri

Paylaş

Ender Alüminyum işçisi
Antep

Merhaba işçi ve emekçi kardeşlerim. Ben Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ender Alüminyum Fabrikasında çalışıyorum. 5 Şubat’ta ücretlerimiz hesabımıza yatınca bütün işçiler olarak iş bıraktık. Çünkü ücretlerimize ortalama yüzde 30 gibi bir zam yapıldığını gördük. Yani asgari ücrete gelen zammın bile neredeyse yarısı. Yani dalga geçtiler gibi bir şey. Yıllardır çalıştığım bu fabrikada ilk defa eylem yapıldı. Fabrikada sorun çok aslında. Mesela son dönemlerde bizi cumartesi günleri çalıştırmayıp sigortamızı da eksik yatırdılar. Bence hepsi düşük zamma ikna etmek için yapıldı. Bir diğer sorun iş kazaları. Çok fazla iş kazası yaşanıyor. El ayak parmakları kopanlar ya da yaralananlar mı dersiniz, orası burası yananlar mı... Hepsi var.

Birkaç saat süren iş bırakma eylemimiz hazırlıklı bir eylem değildi. Ücretlerin yattığını görünce herkes dışarı çıktı bir anda. Artık sabrımız kalmamıştı çünkü. Hayat çok zor, çalışmak, yaşamak çok zor. Ne kaybedeceğiz dedik. Zaten halimiz ortada. Bu kadar hazırlıksız olmamıza rağmen yüzde 60 zam alabildik. Fabrikada hiç eylem yapmamış işçi sayısı çok fazlaydı. Bu eylem onun için bile olsa iyi oldu bence. Benim için de öyle.

Ben şunu merak ediyorum dünden beri. Biz bu kazandığımız zam oranı ile zaten geçinemeyeceğiz yine. Üstelik ağır iş yapıyoruz ve hiçbirimizin o gün yaralanmayacağının ya da ölmeyeceğinin bir garantisi de yok. Canımız bu kadar tehlikede iken bize başka bir şeyler lazım demek ki. İnşallah bunun için de mücadele edeceğiz.

İşçiler birbirine güvenmiyor, benim de çok var güvenmediğim. Ama kime güveneceğiz başka? Aynı durumda çalışan biz değil miyiz?

Son olarak şunu söyleyeyim, kazandığımızı düşünüyorum. Sonuçta geri adım attırdık ve bu bize moral verdi. Yarın daha sağlam oluruz inşallah. Bütün işçi arkadaşlara selam olsun.

EYLEM SONUÇ VERDİ

Antep’teki Ender Alüminyum Fabrikasında işçilerin ücretlerine yüzde 30 zam yapılması üzerine önceki gün 08.00-16.00 ve 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler iş bıraktı. Ücretlerinin hesaplarına yatırılmasıyla zam oranını öğrendiklerini belirten işçiler, bu zammı kabul etmeyeceklerini ifade etti. İş bırakma eyleminin ardından zam oranının yüzde 60’a çıkarılmasıyla işçiler işbaşı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Felçli kadına cinsel saldırıda bulunan sanığa 10 yıla kadar hapis istemi

SONRAKİ HABER

DEM Parti grup toplantısını Hatay'da yaptı: Unutmayacağız, öfkemiz asla dinmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa