06 Şubat 2024 16:03

ABD Dışişleri Blinken’ın Gazze turu: Kahire’de Sisi ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, beşinci Ortadoğu turu kapsamında Suudi Arabistan’ın ardından Mısır’a gitti. Blinken yarın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşecek.

Antony Blinken |  Fotoğraf: Rusya Dışişleri Basın Servisi

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim sonrası gerçekleştirdiği beşinci Ortadoğu turunda Suudi Arabistan’ın ardından Mısır’a gitti. Blinken, Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile bir araya geldi.

Ateşkesin sağlanması, esir takası ve insani yardımlara dair gelişmelerin konuşulduğu görüşmede, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile İstihbarat Başkanı Abbas Kamil de yer aldı. Sisi, Mısır’ın Filistinlilerin Gazze’den sınır ötesine zorlanacağı endişelerini görüşmede dile getirdi. Sisi'nin bölgede sürdürülebilir istikrarın sağlanmasını, Filistin için adil ve kapsamlı bir çözüm için ciddi adımlar atılmasını gündem ettiği, BM ve diğer uluslararası kurumların Gazze'deki krizle ilgili kararlarının uygulanması gerektiğini söylediği kaydedildi.

Blinken'in çatışmanın bölge ülkelerine yayılmasından korunması için Mısır'la ortak çabaları sürdürmeye istekli olduğunu ifade etti.

Orta Doğu turu kapsamında ilk olarak Suudi Arabistan'a giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Mısır ziyaretinin ardından Katar'a geçmesi bekleniyor.

Sisi yönetimi, çatışmaların Refah bölgesine doğru genişlemesinin yüz binlerce Filistinli sivili sınırın ötesine iteceğinden endişe duyuyor. Kahire bu konuda İsrail’i daha önce de uyarmıştı. Mısır ayrıca İsrail ordusunun sınır boyunca konuşlanmasının iki ülke arasında kırk yıldan uzun bir süre önce imzalanan barış anlaşmasını tehdit edeceği uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan Blinken çarşamba günü Başbakan Benjamin Netanyahu ve savaş kabinesini Arap liderlerden duydukları konusunda bilgilendirecek.

Blinken’in Ortadoğu turunun ana gündemi olduğu belirtilen geçici ateşkes anlaşması, Hamas’ın İsrail’in elindeki Filistinli mahkumlara karşılık rehineleri serbest bırakması ve Gazze’ye daha fazla yardım girmesiyle çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesini öngörüyor.

Kalan rehinelerin akıbeti konusunda kabinesinde bölünmeler ve kamuoyunda öfke ile karşı karşıya kalan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise, Hamas’ın binlerce mahkumu içeren bir takas için öne sürdüğü talepleri “kabul etmeyeceğini” açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çürük raporu verilen Denizli Devlet Hastanesi önünde sağlıkçılar ve mühendislerden eylem

SONRAKİ HABER

Ordu'da bebeğini öldürdüğü öne sürülen anneye müebbet hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa