06 Şubat 2024 16:12

İspanya ve İtalya'da çiftçiler eylemlerine devam ediyor

Tarım politikalarına tepki gösteren İspanyol çiftçiler yol kapatma eylemi düzenlerken, İtalyan çiftçiler ise traktörleriyle Roma’ya doğru ilerliyor.

Fotoğraf: Piero Cruciatti/AA

Paylaş

Avrupa’nın birçok ülkesinde devam eden çiftçi protestolarına katılan İspanyol çiftçiler, ülke genelinde traktörleriyle yol kapatma eylemi düzenledi. İtalyan çiftçiler ise başkent Roma’ya ilerliyor. Bu arada çiftçilerin taleplerini gündeme almak zorunda kalan Avrupa Komisyonu bazı geri adımlar açıkladı.

İSPANYOL ÇİFTÇİLER DE TRAKTÖRLERİ OTOYOLLARA SÜRDÜ

Avrupa’da ilk olarak Fransa’da başlayan daha sonra Almanya, Belçika, İtalya, Polonya, Romanya, Portekiz ve Yunanistan gibi diğer ülkelere de yayılan çiftçilerin protestoları İspanya’da bu haftadan itibaren yoğunlaştı.

İspanya’nın Sevilya, Toledo, Granada, Huelva, Zaragoza, Ciudad Real, Valensiya, Malaga, Murcia, Tarragona, Lleida ve Madrid gibi birçok kentinde otoyollara çıkan çiftçiler, traktörleriyle trafiği yavaşlatıp zaman zaman yolları kapattı. Sosyal medya gruplarından mesajlaşarak organize olan İspanyol çiftçiler hem Avrupa Birliği (AB) hem de İspanya hükümetinin tarım politikalarına karşı ilk büyük eylemlerini gerçekleştirdi. Ülke genelinde önemli otoyollarda trafiğin kilitlendiği görüldü.

Tarım sektörü çalışanlarının bağlı oldukları sendikalardan yapılan açıklamalarda protestoların sebepleri şu şekilde sıralandı: "AB tarım politikalarında esneklik yapılması, AB dışı ülkelerden gelen ürünlere kısıtlama ve daha sıkı denetim getirilmesi, kuraklık sorununa karşı yardımların artırılması, tarladan marketlere kadar olan gıda zinciri kontrolünün ve yasaların güçlendirilmesi, çiftçilere yönelik sigorta haklarının genişletilmesi.”

Çiftçi sendikaları her gün farklı kentlerde eylem yapacağını duyururken, en büyük gösterilerin 13 Şubat’ta Katalonya bölgesi ve 21 Şubat’ta başkent Madrid’de yapılması planlanıyor.

İTALYAN ÇİFTÇİLERİN HEDEFİ ROMA

İtalya’da, Avrupa Birliğinin (AB) tarım politikalarına yönelik protestolarını sürdüren çiftçilerden bazıları traktörleriyle oluşturdukları konvoyla başkent Roma’ya ilerliyor. İtalya’nın Toskana ve diğer bölgelerinden çiftçiler, traktörlerinin direksiyonunu Roma’ya çevirdi.

Roma’nın sınırlarına ilerleyen günlerde varması beklenen çiftçilerin, burada son haftalardaki en büyük protestoyu düzenlemesi bekleniyor. İtalyan La Stampa gazetesinin haberine göre bir çiftçi, “Roma’nın çevresini saracağız. Bunu yalnızca traktörlerle ve birkaç günlüğüne yapmayacağız” diye konuştu.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki AB liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, AB’nin tarım politikalarında hatalar yaptığını ve bunların değişmesi gerektiğini söylemişti.

AB’DEN BİR GERİ ADIM DAHA

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, çiftçi protestolarının ardından tarım ilacı (pestisit) kullanımını yüzde 50 azaltma planından vazgeçildiğini bildirdi.

Von der Leyen, Strazburg’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda çiftçilerin sorunlarına ilişkin konuştu. Komisyonun iki yıl önce kimyasal bitki koruma ürünlerinin risklerini azaltmak amacıyla bir teklif hazırladığını anımsatan von der Leyen, bu teklifin kutuplaşmaya neden olduğunu belirtti.

Von der Leyen, 2030 yılına kadar yasal olarak bağlayıcı biçimde pestisit kullanımını yüzde 50 oranında azaltma planının AP tarafından reddedildiğini ve üye ülkelerin temsil edildiği Konseyde de artık bir ilerleme sağlanamadığını hatırlatarak Komisyonun söz konusu düzenleme teklifini geri çekeceğini ifade etti.

Söz konusu plan, Avrupa’nın gıda sistemini daha sağlıklı ve çevre dostu bir hale getirmek için üye ülkelerde tarım ilacı kullanımının azaltılmasını içeriyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da bebeğini öldürdüğü öne sürülen anneye müebbet hapis cezası

SONRAKİ HABER

6 Şubat depreminin üzerinden geçen bir yılda ne oldu, deprem bölgesinde durum ne?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa