6 Şubat 2024 18:18
/
Güncelleme: 18:22

Yeni e Dergisi “Filistin’in kültürel direnişi”ne odaklanıyor

Yeni e bu ay “Filistin’in Kültürel Direnişi” başlıklı özel sayısında Filistin halkının tarihinin ve direnişinin en görünür olduğu alana; kültür, sanat ve edebiyatına odaklanıyor.

Yeni e Dergisi “Filistin’in kültürel direnişi”ne odaklanıyor

Yeni e dergisinin 78. sayısının kapağı

Kültür, sanat, edebiyat dergisi Yeni e bu ay “Filistin Özel Sayısı”yla Şubat-Mart ayları boyunca raflarda olacak. Dergi, “Filistin’in Kültürel Direnişi” başlıklı özel sayısında Filistin halkının tarihinin ve direnişinin en görünür olduğu alana; kültür, sanat ve edebiyatına odaklanıyor. Filistin’in edebiyatından sinemasına, tiyatrosundan karikatürüne, duvar resimlerinden müziğine kadar birçok farklı alandan yazılara yer verilen dergide, akademi ve sanat dünyasının Filistin meselesine yaklaşımı, Batı’nın ve İslamcıların Filistin’e dönük ikiyüzlü tavrı ve bu tavrın kültürel işaretlerine de değiniliyor.

Derginin bu özel sayısında Aydın Çubukçu “Evveli Taş, Ahiri Taş Bir Tarih” başlıklı yazısıyla Filistin mücadelesinin tarihsel sürecini ve kültür cephesini ele alıyor. Selim Sezer “Gazze Savaşı ve Batı’nın Düşünsel Haritasının Çıkarılması” yazısında Batı’nın 7 Ekim’den bu yana süren saldırılara dair tutumunun arkasındaki düşünsel ve ideolojik zemini tartışmaya açarken Emre Tansu Keten de “Filistin ve Liberal Özgürlük Masalları”nda hem liberal demokrasilerin insan hakları ve özgürlükler üzerine yazdığı masalların yaldızlarının dökülüşüne hem de AKP medyasının buradaki ikiyüzlü tutumuna değiniyor. Zeki Coşkun ise bu sayıda “Akademi ve Sanat Dünyasının Filistin Sınavı”nı kaleme aldı.

EDEBİYAT, SİNEMA, TİYATRO, MÜZİK…

Filistin’deki kültürel üretimin pek çok alanına değinen yazıların yer aldığı dergide Mehmet Hakkı Suçin, “Filistin Edebiyatında Kavşaklar” başlıklı geniş yazısıyla, Ali Çakmak ise “Gassan Kanafani ve Direniş Edebiyatı”yla Filistin edebiyatına dair kapsamlı bir panorama çiziyorlar. Filistin müziği ise Nazlı Toprak’ın “Filistinli Caz Sanatçıları” ve Bengi Çakmak’ın “Naci En Palestina” yazılarıyla ele alınırken Rıza Oylum “Pasaportsuz Bir Ülke Sineması” başlığıyla Filistin sinemasına mercek tutuyor. Kübra Yeter, “yaşam uğruna sanat” diyerek tanımladığı Filistin’deki tiyatro faaliyetlerinin tarihsel sürecini “Geçmişten Günümüze Filistin Tiyatrosu” yazısıyla inceliyor. Khelil Bouarrouj’un Filistinli sporcuların durumuna dair yazısı “Olimpiyatlarda Filistinliler Gurur ve Dayanışmayı Kazandı” da Filistin özel sayısında yer alan diğer yazılardan.

FİLİSTİNLİ ŞAİR VE SANATÇILAR DA DERGİDE

Kudüs’ün Kapısında Kelimeler kitabıyla Türkiyeli okurla buluşan Şair Necvan Derviş’le hem şiirleri hem de Filistin üzerine yapılan söyleşinin yanı sıra Filistin’deki TAKS Tiyatro Okulu kurucularından Petra Barghouti ve Eid Aziz’le de tiyatro faaliyetleri üzerine konuşuldu. Filistinli Çizer Halil Ebu Arafe ise Yahudi Çizer İzel Rozental’le birlikte Filistin karikatürüne dair yazdı. Mehmet Hakkı Suçin’in Arapça aslından yaptığı çevirilerle Fetva Tûkan, Necvan Derviş, Esma Azayze, Esma el-Hâc şiirleriyle; Mazin Maruf ve Ziyad Haddaş da öyküleriyle dergide yer alıyorlar. (KÜLTÜR SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et