Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri: Bizden çaldığınız hayatların hesabını soracağız
Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde hayatını kaybedenleri andı.
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
Gebze Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Gebze Kent Meydanında bir araya gelen yurttaşlar, depremde hayatını kaybedenleri andı "Aradan bir yıl geçse de ne yasımız bitti. Ne acımız ne de öfkemiz dindi" dedi.
Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Kadın Sekreteri Hatice Oral, "Yaşadığımız felaketi anlatmaya sözcüklerin yetmediği günler, aylar yaşadık. Haftalarca 'Ben iyiyim ama' diye başlayıp gerisi boğazımızda düğümlenen cümleler kurduk. Hepimizin yüreği yandı. Bir yıldır adeta yüreğimize saplanan onlarca kara saplı bıçakla yaşıyoruz. Aradan bir yıl geçse de ne yasımız bitti. Ne acımız ne de öfkemiz dindi" dedi.
"Bu büyük yıkımın tek sorumluluğu sadece kâr hırsıyla başı dönen, yaşadığı her karışı ranta çevirmeye çalışan müteahhitlere de yıkılamaz" diyen Oral, "Çünkü asıl sorumlu bu hırsı besleyen, büyütenlerdir. Denetim yapmaktan, etkili yaptırımlar uygulamaktan, süreçleri kurallara uygun yürütmekten aciz bir hukuk sistemi inşa eden ve bu sistemi her gün yeniden üreten, hukuksuzluktan beslenen köhne düzenin sahipleridir. Doğru kuralı koysa dahi imar afları gibi garabetlerle bunu bile işlemez hale getirenlerdir. 6 Şubat depremi ile yaşadığımız yıkımın sorumlusu bırakalım olası deprem riskine karşı önlem almayı, doğal afetin göz göre göre büyük bir felakete dönüşmesine neden olacak politika ve uygulamaları hayata geçirmekten dahi geri durmayanlardır" diye konuştu."
"NEREYE GİTTİ VERGİLER?"
Depremin ardından tek bir çivinin dahi çakılmadığı yerlerin olduğunu hatırlatan Oral, "Depremden sonra Milli Dayanışma Paketi çıkardınız. Halktan alınan KDV, ÖTV, Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi vergileri fahiş oranda artırdınız. Yetmedi. 2023 Temmuz’unda 762 milyar lirası depremle ilgili harcamalara ayrılmak üzere 1 Trilyon 120 Milyarlık Ek bütçe yaptınız. Bu da yetmedi. 2024 bütçesinde yine halktan, çalışanlardan alınan vergileri bir yıl öncesine göre ikiye katladınız. Ama aradan geçen bir yıla rağmen deprem bölgesinde hâlâ tek bir çivinin çakılmadığı, molozların dahi kaldırılmadığı yerler var. İşsizlik, kayıt dışı çalışma, sömürü diz boyu. Milyonlarca insan adeta konteyner kente, çadır kente dönüşmüş şehirlerde kaderine terk edilmiş durumda. Barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim sorunları başta olmak üzere, en temel ihtiyaçların karşılanmasında yaşanan sorunlar sürüyor. Soruyoruz: Nereye gitti bizlerden topladığınız vergiler?" dedi.
"GÜVENLİ KENTLERDE YAŞAMAK İSTİYORUZ!"
"Deprem bölgesindeki sorunların acilen çözülmesi konusunda sesimizi yükseltmeye ses olmaya devam edeceğiz" diyen Oral, "Ayrıca bölgemizin de deprem kuşağında olduğunu hatırlatarak başta okullar, hastaneler ve diğer kamu binaları olmak üzere kentteki binaların depreme dayanıklı olup olmadığına dair sorumuzu yineliyoruz. 'Olası bir depremde barınma, beslenme, temiz su ihtiyacı ve sağlık malzemesi ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir hazırlık var mıdır?' bilmek istiyoruz! 'Depremin yaratacağı hasarı yıkımı en aza indirmek için ne gibi önlemler alındı?' bilmek istiyoruz. Yaşamımızın şansa bırakılarak değil akılcı, bilimsel önlemlerle güvende olmasını istiyoruz" dedi. "İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene, köhne sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" diyen Oral, "Depremzede kardeşlerimizle 6 Şubat depreminin ilk gününden itibaren başlattığımız dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz. Müteahhitçi bu yönetim anlayışından, yaşamımızda yarattığı yıkımın, bizden çaldığı hayatların hesabını soracağız!" diye konuştu. (Gebze/EVRENSEL)