EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan: İskenderun’u patronlar değil emekçiler yönetsin
EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan İskenderun’daki yerel basını ve ardından Ortodoks Kilisesini ziyaret etti.
Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel
6 Şubat depreminin yıl dönümü dolayısıyla Hatay’da olan EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan İskenderun’daki yerel basını ve ardından Ortodoks Kilisesini ziyaret etti.
Önce SES gazetesi ardından İskenderun gazetesini ziyaret eden Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan depremin üzerinden geçen 1 yılda yaşananlara dikkat çekti. Yerel seçimlerin de konuşulduğu ziyaretlerde Aslan, “İskenderun’u patronlar, sermayedarlar değil işçiler, emekçiler yönetsin” dedi.
Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, MYK Üyesi Halil İmrek, İl Başkanı Tugay Demir’in gerçekleştirdiği ziyarette Ses Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Sadet Berkyürek ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İskenderun Temsilcisi Akın Bodur yer aldı.
EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, “Deprem bölgesi olmasına rağmen imar aflarından kaçak yapıların izinlerine konut yapılmayacak yerlerin imar açılmasına değin sorumlular belli. Burada Tosyalı iş cinayetlerini görüyoruz... Tüm bu yaşananlarda sorumluların yargılanması için talebimiz oluyor; ancak hepsi göstermelik. Depremden sonra da birkaç müteahhitin yargılanması değil isteğimiz, bu depremde yaşanan süreçte valisinden bakanına saraydaki sorumlusuna kadar yargılanmalı” dedi.
Ayrıca basın üzerindeki baskılara da değinen Aslan, “Gerçekleri yazan yerel ve ulusal basın üzerinde baskılar, ilan kesintileri, ekran karattmaları gibi gibi. Bir yanda ilan alamayan gazeteler diğer yanda basılı olmadığı halde ilan alanlar...” dedi.
“İSKENDERUN’U EMEKÇİLER YÖNETSİN”
Yerel basının desteklenmesi gerektiğini önemli olduğunu belirten Aslan, sonrasında İskenderun gazetesine geçti.
İskenderun Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İlyas Terbiyeli’nin yer aldığı ziyarette Terbiyeli, “Yerelde gazetecilik zaten zordu daha da zorlaştı. Basın ilan kurumundan gelen paylar azaldıkça gazeteyi çıkarmak zor. Ya severek, emek olarak yapacaksınız ya da biat ederek yapacaksınız. Biz de emek vererek yapıyoruz” dedi.
Burada Seyit Aslan, yerel seçim gündemine ilişkin de konuşarak, İskenderun Belediyesine başkan adaylardan birinin şirket sahibi Mehmet Dönmez’in de olduğunu hatırlattı. Aslan, halkın yönetimde söz sahibi olduğu, kendini yönetebildiği, özellikle deprem bölgesinde taleplerini gerçekleştirebildiği noktada bu seçimlerin önemli olduğunu söyledi. Sadece sandık odaklı mücadele değil tüm alanlarda ortak mücadele vurgusu yapan Aslan, “İskenderun’u patronlar, sermayedarlar değil işçiler, emekçiler yönetsin” diye konuştu.
Aslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hatay’daki açıklamalarını da eleştirerek “Bizler en acil taleplerimiz için mücadele birlikleri kurarak ortak neler yapabileceğimizi tartışarak daha kitlesel karşı duruşla bunun önüne geçebiliriz” dedi.
"FARKLI İNANÇ VE KÜLTÜRLERE SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ"
Aslan ve parti heyeti yerel basın ziyaretlerinin ardından İskenderun’daki Ortodoks Kilisesi Vakıf Başkanı Can Teymur’u ziyaret etti. Aslan geçtiğimiz gün İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi deki saldırıyı hatırlatarak, “Dayanışma içinde olmak için buradayız. Farklı inanç ve kültürlerin üzerinde oluşacak baskı ve şiddet politikaları kabul edilemez” dedi. EMEP heyetinin ziyaretine İskenderun İlçe Sekreteri Makbule Kılıç da katıldı.
“KÜLTÜR VARLIKLARININ RESTORASYONU ZAMAN ALIYOR”
Ortodoks kilisesi vakıf başkanı Can Teymur, depremde zarar gören kiliseler hakkında bilgi verdi. Teymur, “150 sene önce yine deprem olmuş, bize intikal eden tarihten yine bu kilisemizde fazla tahribat olmadı. Ama esas Aziz Nikola kilisemiz ciddi tahribat gördü. O kilise Rus mimarisi 1870’li yıllarda yapılmış bir mimari. Haliyle ahşap çatı olduğu için esneme yaptı, sadece ön cephe yıkıldı. Ama ciddi tahribatlar gördü. Burada 3 bin kişilik Rum Ortodoks topluluğumuz var i, ama tüm Antakya’da yaklaşık 12 bin Rum Ortodoks var. Bizim cemaatimizden de yaklaşık 70’e yakın vatandaşımızı kaybettik. Acısını çekiyoruz” dedi.
Kiliselerin yapım aşamasında plan ve proje onaylandıktan sonra başlayacağını belirten Teymur, “Ama çok uzun bir süreç. Kültür varlıklarının restorasyonu kolay olmuyor, zaman alıcı şeyler. Proje çalışmaları sürüyor, bir projemiz onaylandı. Biz vakıf olarak tek başına hareket edemiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı konuyla yakından ilgileniyor. Hatay’da 250’ye yakın tescilli yapının restorasyonu söz konusu. O yüzden zaman alacak” dedi.
“KUTUPLAŞTIRICI, ŞİDDET POLİTIKALARI ASLA KABUL EDİLEMEZ”
EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, “Bir kez daha dayanışma içinde olmak için buradayız. Depremin ilk gününden beri parti olarak buradayız. Bizler farklı inançlar, kültürlerle bir arada yaşamak demokratik bir ülke için mücadele ediyoruz. Ancak ne yazık ki geçtiğimiz günlerde Sarıyer’de kilise saldırısı oldu. Bunu şiddetle kınıyoruz. Ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı, ötekileştirici siyasetinin ağır sonuçları oluyor. Bunlar asla onaylayacağımız şeyler değil” dedi. (Hatay/EVRENSEL)