Devlet Hatay’a ‘özel’ çalışmış
Erdoğan, Hatay’da “iktidarla uyumlu olmayan kente hiçbir şeyin gelmeyeceğini” söylemiş, tepki çekince “Her yere eşitiz” demişti. Ancak Cumhurbaşkanlığının raporu, Hatay adaletsizliğini ortaya koydu.
Erdoğan Hatay'da | Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç/AA
Mehmet ÖZER
İstanbul
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Antakya Spor Salonu’nda düzenlenen AKP’nin Hatay ilçe belediye başkanları tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı” demiş ve tepkiler üzerine “geri adım” atmıştı. Ya da en azından öyle bir görüntü vermişti.
Fakat Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayımlanan “Kahramanmaraş ve Hatay depremleri yeniden imar ve gelişme raporu”nda yer alan veriler, depremden etkilenen 11 il arasında Hatay’a aktarılan kaynakların yıkımın boyutuyla ters orantılı olduğunu ortaya koydu.
HASAR GÖREN BİNALARIN ÜÇTE BİRİ, YAPILANLARIN ALTIDA BİRİ HATAY’DA
Rapora göre, deprem bölgesinde acil yıkılacak, yıkık, ağır hasarlı veya orta hasarlı kategorilerine giren toplam konut sayısı 676 bin 946 olarak belirlenmiş. Bu konutların 250 bin 86’sı, yani 3’te biri Hatay’da bulunuyor. Ancak depremzedelere teslim edilmek üzere kurası çekilen 45 bin 321 konuttan sadece 7 bin 275’i, yani 6’da biri Hatay’da inşa edilmiş.
SOSYAL YARDIMLAR DA ORANTISIZ DAĞITILMIŞ
Raporda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından deprem bölgesindeki illere aktarılan ödeneklere dair veriler de yer alıyor. Bu verilere göre, hasarlı binaların 3’te birinin yer aldığı Hatay’a ayrılan ödenek, toplam yardımların 7’de biri kadar.
İLBANK’TAN BELEDİYELERE AKTARILAN HİBELER DE ADALETSİZ
Raporda, deprem bölgesindeki illerde bulunan yerel yönetimler tarafından verilen hizmetlerin aksamadan yürütülebilmesi için altyapı yatırımlarının yanında çevre düzenlemesi ile araç, gereç ve ekipmanların temini amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İLBANK tarafından merkezi yönetim bütçesi kaynaklarından yerel yönetimlere 2.7 milyar TL nakdi yardımda bulunulduğu ifade ediliyor. Yine bölgede, rehabilitasyon ve altyapı çalışmalarının yapılması için İLBANK tarafından yerel yönetimlere kullandırılmak üzere 74.4 milyar TL kaynak tahsis edildiği kaydediliyor. Bu rakamların illere nasıl dağıtıldığı ya da ne kadarının kullanıldığına dair ayrıntılı bilgiye ise yer verilmiyor.
Deprem bölgesindeki illerde bulunan yerel yönetimlere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İLBANK tarafından sağlanan proje tahsisli şartlı nakdi yardımlar ise CHP yönetimindeki Hatay Büyükşehir Belediyesine yapılan yardımın diğer belediyelere oranla düşük kaldığını gösteriyor.