Mersin ve Teşvikiye'de 6 Şubat anması: Deprem değil, sistem öldürür
Mersin ve Teşvikiye'de 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenler anıldı, "Deprem değil, sistem öldürür" dendi.
Fotoğraf: Evrensel
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Maraş depremlerinin 1. yılında hayatını kaybedenleri anmak amacıyla bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına Mersin Kadın Platformu da Kuşimato Sokağı'ndan Özge Can Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirerek destek verdi. Depremde hayatını kaybedenlerin anısına katılımcılar tarafından mumlar yakılarak karanfil bırakıldı. Açıklamadan sonra kurulan serbest kürsüde, kadın platformu ve Mersin'e göç eden depremzedeler de söz aldı.
Özge Can Barış Meydanı'nda yapılan basın açıklamasını, Emek ve Demokrasi Platformu adına dönem sözcüsü ve BES Şube Başkanı Kemal Gömen okudu.
Göçmen ise, "1 yılını geride bıraktığımız 6 Şubat depreminde kayıplarını yüreğimizde hissettiğimiz yurttaşlarımıza baş sağlığı dileyerek ve yaralı yüzbinlerce yurttaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi ileterek başlamak istiyoruz açıklamamıza" dedi.
Göçmen, "Deprem doğal bir afettir. Doğal olmayan ise bunun bir felakete dönüşmesidir. Depremleri önlemek mümkün değildir ancak zararlarını ortadan kaldırmak veya azaltmak mümkündür. Bu doğa olayı, bilimden, akıl ve teknikten uzak uygulama ve politikaların sonucunda birer felakete dönüşmektedir. Evet, bu bir afet idi ama ülkemiz şartları, altyapısı, zemini ve acil müdahale yeteneği açısından uygunluk taşımıyordu ve adeta iktidar eliyle bir felakete dönüştü. Deprem Yönetmeliği’ne aykırı olarak yapılan, ruhsatsız ve kaçak yapıların önünü açan, deprem riskini yok sayan, kent yönetimini rantsal dağıtım, inşaat yapımını büyüme ve gelişme olarak algılayan anlayış, mühendislik hizmeti almayan binalara imar affının getirilmesi kabul edilemez bir durumdur" ifadelerini kullandı.
Kadın platformu adına söz alan Zübeyde Akpınar ise “Deprem bölgesinden kadınların sesine ses olmak için söz alıyorum. Hatay’dan kadınlar sesimize ses olun diyor. 6 Şubat'tan bu yana deprem bölgelerinde hayat kadınlar için bir cehenneme dönüşmüş durumda. Hâlâ nitelikli eğitim, kreşler, bakım evlerinin olmadığı ve temiz suya erişilmediği koşullarda kanunların üzerindeki bakım emeği yükü kat be kat artıyor” diye konuştu.
TEŞVİKİYE
6 Şubat depreminin ardından oluşturulan Teşvikiye Deprem Koordinasyonu, geçen sene çadır kurduğu Mıstık Parkı’nda bu kez anma toplantısı hazırladı.
Teşvikiye Muhtarlığı ve Komşu Kapısı Derneği’nin ortaklaşa hazırladığı anmada, yakılan ateşin etrafında bir basın bildirisi okundu.
Ardından yönetmenliğini Komşu Kapısı Derneği Başkanı Tolga Bektaş’ın hazırladığı “Sıfırdan Başlayan Çocuklar” belgeseli izlendi.
Çok sayıda mahalleli, MAG Acil Müdahale Ekibi üyeleri ve komşu ilçelerden gelenlerle yapılan anmada Teşvikiye Mahallesi Muhtarı Suzan Bektaş söz aldı. Bektaş, geçen sene kendiliğinden oluşan bu dayanışmanın sürecini anlattığı konuşmasında birbirini hiç tanımayan insanların aynı duygularla bir araya gelişini ve bunu nasıl sürdürdüğünü kendi gözlemleriyle anlattı.
Ardından Dayanışma Koordinasyonu üyesi Esra Has basın bildirisini okudu ve sözlerini “acılarımızı unutmuyor, affetmiyor, hakkımızı helal etmiyor, her bir canımız için, tarihimiz için, geleceğimiz için, bayrağı elden ele vererek dayanışmayı çoğaltıyoruz” vurgusuyla tamamladı.
“6 şubat Acıları ve Dayanışmasıyla Bu Ülkenin Hakikati Oldu” pankartının etrafında toplanan topluluk, basın bildirisinin okunmasının ardından Komşu Kapısı Derneği Başkanı Tolga Bektaş’ın Hatay izlenimlerinden oluşan belgeselini birlikte izledi. Yapılan anma konuşmalarının sonrasında anma sona erdi. (HABER MERKEZİ)