AYM Başkanı Zühtü Arslan: AYM kararlarını beğenmeseniz de uygulamak zorundasınız
AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın "AYM kararlarını beğenmeseniz de uygulamak zorundasınız" dediği yemin töreninde, Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yapmadan salondan ayrıldı.
Fotoğraf: Murat Kula/AA
AYM Başkanı Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı yemin töreninde "Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını ve anayasa hükümlerine ilişkin kararlarını ve yorumlarını beğenmeyebilir, bunlara katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinde katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) yeni üyesi Yılmaz Akçil için Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda yemin töreni düzenlendi. Törene, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katıldı.
Yemin töreninde açıklamalarda bulunan AYM Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi kararlarının tanınmamasına değindi. Arslan, "Temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar ve yorumdan sonra görüş farklılıklarının, yorum farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini ve temeli yoktur" ifadelerini kullandı.
"AYM'YE ANAYASA VE KANUNLARLA YÜKLENEN YÜKÜMLÜLÜK"
Arslan, "Bireysel başvurunun etkili olabilmesi, ihlalin giderilmesine ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi, ihlalin tespiti yanında, bu tespitin bu ihlalin nasıl giderileceğini ve ihlalin sonuçlarının nasıl ortadan kaldırılacağını da göstermek zorundadır.. Bu Anayasa Mahkemesi'ne anayasa ve kanunlarla yüklenen bir yükümlülüktür. "İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması da kural olarak ihlal öncesi hale getirmeyi gerektirmektedir. Bunun yolu da ihlal şayet yargı kararından kaynaklanıyorsa bu yargı kararının ortadan kaldırılmasını sağlamaktır" dedi.
"KARARLARA UYULMASI ANAYASAL ZORUNLULUK"
Arslan, AYM'nin kararlarına uyulmasının Anayasal zorunluluk olduğunu vurgulayarak "Elbette Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını ve anayasa hükümlerine ilişkin kararlarını ve yorumlarını beğenmeyebilir, bunlara katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinde katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur. Nitekim anayasamızın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi'nin kararları kesin olup yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar." diye konuştu.
ERDOĞAN KONUŞMADI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise konuşma yapmadan salondan ayrıldı.
CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI'NDAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, daha önce Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurularda verdiği kararlarla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı alınlıtayarak "Anayasa m. 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz. Ayrıca usul hukukumuzda “yeniden yargılama” bağımsız bir kurum değildir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararına bağlı yargılama faaliyetine yeniden yargılama denir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir. Ayrıntılar ve konunun diğer tüm yönleri ekli yazıda işlenmiştir." ifadelerini kullandı.
February 8, 2024
Anayasa Mahkemesi'nin Gezi tutuklusu ve TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesi yönünde kararının uygulanmaması üzerinde AYM ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi arasındaki hesaplaşma krize neden olmuştu. O dönem kendisinin iki yüksek mahkeme arasında hakem olduğunu savunan Erdoğan, daha sonra "18 yıl hapse mahkum teröristi Meclis’e taşımak için hukukun altında tünel kazıyorlar" diyerek Atalay'ı hedef almıştı. AKP'li Mecli Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın gvenel kurulu yönettiği hafta, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. AYM, şimdi TİP ve CHP'nin milletvekilliğinin düşürülmesi kararının iptali başvurusunu önümüzdeki günlerde karara bağlayacak. (HABER MERKEZİ)