08 Şubat 2024 12:36

Akkuyu NGS'de çalışan işçiler arasında menenjit salgını sürüyor: Tarama yapılıp, işçiler aşılanmalı

Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışan işçiler arasında yaşanan menenjit vakalarına dikkati çeken Dr. Nasır Nesanır, bunun bir sınıf hastalığı olduğunu belirterek “işçiler aşılanmalı” çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Erçin Ertürk/AA

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS)'de çalışan işçiler arasında menenjit vakaları sürüyor. Ocak ayında bir işçinin menenjit nedeniyle hayatını kaybettiği santralde bir işçi de daha menenjit tespit edilerek işçi yoğun bakıma alındı. Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, menenjitin kötü barınma, ağır çalışma koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkan bir sınıf hastalığı olduğuna dikkat çekti.  Menenjit nedeniyle santralde ilk işçi yaşamını yitirdiğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na çağrı yaptıklarını hatırlatan Dr. Nesanır “Santralde acilen geriye dönük sağlık taraması yapılmasına başlanmalı” dedi.  

"MENİNGOKOK MENENJİTİ BİR SINIF HASTALIĞIDIR"

Meningokok menenjitinin bağışıklık (immün) sistemini zayıflattığını ya da baskıladığını dile getiren Dr. Nasır Nesanir “Bu hastalık kötü barınma, ağır çalışma koşulları ve yeterli-dengeli beslenmeme sonucunda ortaya çıkan bir sınıf hastalığıdır” dedi.  Akkuyu NGS'de yaklaşık bir ay önce iki işçinin öldüğünü hatırlatan Dr. Nesanır, bu işçilerden birinin kesin ölümünün işçinin Meningokok menenjitten öldüğünün test sonuçlarıyla doğrulandığı bilgisini vererek “Ölen diğer işçi ise şüpheli vaka olarak kaldı. Test sonucu negatif çıktı ancak işçinin antibiyotik kullanma öyküsü vardı. Ayrıca şüpheli menenjit vakası taşıyan bir işçi de bu süreçte iyileşti. Tüm bunların ardından santralde 20 gün sonra bir menenjit vaka daha tespit edildi. İşçinin Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki tedavisi sürüyor, genel durumu iyi” diye konuştu.

"TARAMA YAPILIP, İŞÇİLER AŞILANMALI"

İkisine menenjit teşhisi konmuş 4 vakanın birbiriyle temas ya da yoğun temas öyküsünün olmamasına işaret eden Dr. Nesanır şunları söyledi: “İnsanlar meningokokların tek doğal rezervuarıdır. Ergen ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda, Neisseria Meningitidis bakterisi nazofarinkse belirti göstermeden yerleşir. Bu durum ağır çalışma koşulları, kötü beslenme ve kötü barınma koşulları, taşıyıcı kişilerde hastalık tablosuna dönüşebilir. İkinci husus ise santralde çok farklı ülkelerden işçiler çalışıyor. Bundan kaynaklanan bir durum yaşanıyor olabilir. Mutlaka bir sağlık taraması yapılarak hac ve umreye gidenlerde olduğu gibi işçilere de aşı yapılması gerekiyor” çağrısını yaptı.

"TEMAS VE DAMLACIK YOLUYLA BULAŞIYOR"

Meningokok isimli bakterinin çeşitli hastalıklara da yol açtığını ifade eden Dr. Nesanır, “En sık görülen ve en tehlikeli olanları meningokoksemi ve menenjittir. Meningokok menenjitinde bulaş enfekte kişiyle direk temas ya da damlacık yoluyla gerçekleşiyor” dedi. Hastalığın yoğun temasla yayıldığına vurgu yapan Dr. Nesanır “Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan hastalık sonucunda ölüm oranları yüzde 10-15'e çıkmaktadır” diye konuştu. 

KORUMA SAĞLAYAN 2 AŞI VAR

Meningokok aşısının uygulanmasının hem bireyin hem de toplumun sağlığını korumak açısından önemli olduğunu hatırlatan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nasır Nesanır “Hastalığa karşı koruculuk oluşturabilmek için aşılama eksiksiz olmalı. Türkiye'de 5 meningokok bakteri tipine karşı koruma sağlayan 2 grup (ACYW ve B aşıları) meningokok aşısı ruhsatlıdır. Bu aşılarda koruyucu bağışıklık yanıtı tüm aşı dozları tamamlandıktan 1 ay sonra gerçekleşmektedir” bilgisini verdi.  

ÖNCEKİ HABER

Çağlayan'daki saldırının ardından gözaltına alınan 94 kişi yeniden sağlık konrolünden geçirildi

SONRAKİ HABER

MSB kaynaklarından ABD'li Cumhuriyetçi Senatörün F-16 itirazına dair açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa