08 Şubat 2024 14:51

EMEP'ten “6 Şubat’ta 6 Gerçek” açıklaması: Köylüye borç, meralara rant yağması...

Emek Partisi 6 Şubat depremlerinin 1. yılında yayınladığı “6 Şubat, 6 Yalan-6 Gerçek” videolarının 4.'sünde Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, deprem bölgesinde yaşanan mağduriyetleri konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi’nin (EMEP) 6 Şubat depremlerinin 1. yılında yayınladığı “6 Şubat, 6 Yalan-6 Gerçek” videolarının 4’üncüsünü depremin ardından tarımda yaşanan sorunlara ayırdı.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, deprem bölgesindeki tarım ve hayvancılığın durumunu, köylünün yaşadığı mağduriyetleri, yapılmayan destekleri “Köylüye borç, meralara rant yağması” başlıklı video ile anlattı.

Tarım üretiminin yüzde 15.3’ü deprem bölgesinden sağlandığını belirten EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, toplam tarımsal hasılaya katkının 85 milyar TL’yi geçtiğini ifade etti.

“DEPREMZEDELER BORÇLARLA KARŞI KARŞIYA”

17 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre deprem bölgesinde 8 bin 241 küçükbaş 64 bin 260 büyükbaş hayvanın öldüğünü hatırlatan Başkavak, “13 bin 284 ahır ve ağılın tamamen yıkıldığı raporda ifade edilmekte. AKP iktidarı deprem bölgesinde köylülerin tarım kredi ve Ziraat Bankasına olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelendiğini açıkladı ve bu süre bitti. Şimdi üretici köylüler o borçlarla karşı karşıyalar” dedi.

Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan köylülerin başvuru sürelerinin uzatıldığını belirten Başkavak, "Fakat bu deprem bölgesine ilişkin önlem değildi. Türkiye genelinde ÇKS başvurularını uzattılar. Aynı zamanda Türkiye geneli kredi ve hibe başvurularını uzattıklarını söylediler ama bu da depreme ilişkin bir önlem değildi yine Türkiye genelinde uzattılar.” diye belirtti.

Türkiye Arıcılar Birliğinin açıklamalarına göre deprem bölgesinde 1,5 milyonun üzerinde arı kovanının olduğunu ifade eden Başkavak, “Depremde yaşanan yıkımdan kaynaklı, yüzde 25-30 zarar olduğunu tespit ettiklerini söylüyor. Deprem bölgesinde yaklaşık 400 bin arının zarar gördüğü anlamına geliyor. Oysa AKP iktidarının yaptığı açıklamalar 5 bin arı kovanının dağıtılacağına ilişkin” diye konuştu.

“TARIM ALANLARININ ORTASINA KONTEYNER KENTLER KURULDU”

Depremin ardından ormanlık ve meralık alanlarının AKP iktidarı tarafından imara açıldığını belirten Başkavak, “Tarım alanlarının ortasına ‘konteyner kentler’ kuruldu. Antakya’nın Dikmece Mahallesi’nde on binlerce zeytinin olduğu alan acele kamulaştırmayla imara açılmak istendi. Üretici köylüler direnerek mahkemeyle de mücadeleleriyle zeytinlik alanlarının tarım alanına açılmasını şimdilik engelleyebildiler” dedi.

AKP iktidarının tarım alanlarını imara açarak, tarıma ikinci bir darbe vurmak üzere planlar yaptığını söyleyen Başkavak, “Malatya’da pek çok köylü enkazlar altında çürüyüp kalan kayısıları nedeniyle geçimini devam ettiremez durumda. Bu sene bölgede zeytin üretimi de azaldı. Limonu 1 liraya satamayan üreticiler, 4 liraya mal edilen mandalinasını 50 kuruş ve 1 lira arasında vermek zorunda kaldı” diye konuştu..

"TARIM DESTEKLERİNİN ARTTIRILMASI GEREKİYOR"

Başkavak üreticiye tarım desteğinin arttırılması gerektiğini şu sözlerle açıkladı: "Geçen 1 yılda ertelenen borçların süresi doldu. Tarım desteklerinin arttırılması gerekiyor. AKP iktidarı mazot ve gübre desteği verdiğini söylüyor ama bu destek zaten 2023 yılında tarım destekleri kapsamında verilmesi gerekiyordu. Bu desteklerin bugün daha da arttırılması gerekiyor. Aynı zamanda ilaç, mazot, gübre, tohum ve fide desteğinin fazlasıyla deprem bölgesindeki üretici köylülere ulaştırılması gerekiyor."

“KÖY EVLERİNİN AHIRI YOK”

Deprem bölgesinde hayvancılık alanında ilk zamanlarda dağıtılan göstermelik yem desteğinin yapıldığını ifade eden Başkavak AKP iktidarını şu sözlerle eleştirdi: "Gerçek anlamda bir desteğe dönüşmesi gerekiyor. Televizyonlarda gösterilen birkaç tane konutun teslimi üretici köylülerin sorunlarını çözmüyor. Yapılan köy evlerinin yanında ahırlar yok. Köylülerim hayvansal üretime devam edecekleri mekanlar olmadığı zaman evler sadece köy evi olarak kalacak. Yapılan bir araştırmaya göre Adıyaman’da badem üretiminin göç nedeniyle azaldığı, Maraş’ta alabalık üretiminin yüzde 40 azaldığı, yine bu bölgelerde süt üretiminin ciddi oranda azaldığı tespit edilmiştir. Tüm bunlar karşısında ise AKP iktidarı sağır sultanı oynuyor.”

(HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kamu işçileri: Kazanmak için birleşmeliyiz

SONRAKİ HABER

TTB Başkanı Fincancı'dan ‘e-doktor’ tepkisi: Sağlığa erişim üzerinden tecrit işleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa