08 Şubat 2024 15:23

MESEM’deki çocuk cinayetlerine göstermelik önlemler

Öğrencilerin MESEM’lerde iş cinayetine kurban gitmesine gelen tepkiler üzerine MEB göstermelik adımlar attı. Öğrencilere her ders yılı başında sadece 8 saat iş sağlığı ve güvenliği’ dersi verilecek.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Devlet teşviğiyle mesleki eğitim merkezleri (MESEM) kapsamında patronlar için çalıştırılan çocukların (öğrencilerin) iş cinayetine kurban gitmesini gündeme getiren gazetemizin haberlerinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) göstermelik de olsa adım attı. Son 1 yılda 8 çocuğun MESEM’lerde iş cinayetine kurban gitmesinin ardından MEB, mesleki eğitimdeki işletmelerin ‘iş sağlığı ve güvenliği’ şartlarına uygun olmayanlarıyla sözleşmelerin feshedileceğini duyurdu.  

8 CANA 8 SAAT EĞİTİM!

Bakan Yusuf Tekin imzasıyla ‘mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği’ne ilişkin illere gönderilen yazıda 4 gün işte 1 gün okulda çalıştırılan çocuklara her ders yılının başında sadece 8 saat ‘mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği’ eğitimi verileceği belirtildi. 2024 yılına mahsus olmak üzere şubat ve mart aylarında ilgili tüm toplantılarda iş sağlığı ve güvenliği konularının gündeme alınacağı ifadelerine yer verilerek “İş sağlığı ve güvenliği konusundaki çalışmalara yüksek hassasiyet gösterilecek” denildi.

İşletmelerde verilen mesleki eğitim süreçlerinin, müfredata ve ilgili mevzuata uygunluk açısından oda veya birlik temsilcilerinin katılımıyla bakanlık müfettişleri veya eğitim müfettişlerince denetleneceğine işaret edilerek uygun görülmeyen işletmelerle ilgili olarak sözleşmelerin feshine ilişkin görüşler, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına bildirilecek. Şartlarını iyileştirmediği sürece o işletmelere öğrenci yerleştirilmeyecek.

“YAPILACAK, EDİLECEK!”

MEB’in yazısında işletmelerle ilgili olarak ise şu ifadelere yer verildi: “İşletmelerde ilgili kanun ve yönetmelik esaslarına göre, mesleki eğitim ve staj yapan öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunması, teşhis ve tedavileri için gerekli önlemleri alacak. Öğrencilere, koordinatör öğretmen gözetiminde eğitici personel ile usta öğreticilerin katılımıyla iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile iş yerine özgü tanıtım ve güvenlik eğitimleri verilecek. İşletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmasından sorumlu eğitici personel veya usta öğreticilerin öğrencinin eğitim aldığı aynı alanda ustalık/usta öğreticilik belgesine sahip olması gerekecek.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MİCHA’da iş durduran işçiler kazandı

SONRAKİ HABER

Ozanların izinden bir hakikat yolculuğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa