08 Şubat 2024 15:33

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan: Ortak sorunların çözümü birlikte mücadele etmek

Adana'da gazetecilerle bir araya gelen Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, "20 yıldır ülkeyi yöneten iktidar, 3-5 müteahhite ceza vererek bu sorumluluktan kurtulamaz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deprem bölgesinde Hatay’ın ardından Adana’ya giden Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, MYK Üyesi Halil İmrek, Adana İl Başkanı Suat Nacar’ın da yer aldığı heyetle bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Sabah saatlerinde basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Aslan, deprem bölgesinde halkın sorunlarının çözümünden, yerel seçimlerde tek adam yönetiminin geriletilmesinden demokratik hak ve özgürlüklerin sağlanmasına kadar birçok sorunun çözümünün Türkiye'deki demokrasi güçlerinin, emek örgütlerinin, sendikaların, meslek örgütlerinin birlikte mücadelesinden, ortak bir mücadelesinden geçtiğini belirterek, “Geçmişte olduğu gibi bir mücadele cephesinin kurulması konusunda çabalarımız devam edecek” dedi.

"DEPREM BÖLGESİNDE ENKAZ HÂLÂ YERDE DURUYOR"

İlk günlerinde devletin, AFAD’ın, UMKE’nin sahada olmadığı korkunç günlerin ardından geçen bir yılda vatandaşlar açısından işin başa düştüğü bir tablonun olduğunu aktardı. Söz verilen konutların yüzde 10’unun bile sağlanamadığını dile getiren Aslan, binaların enkazları ile birlikte barınma, eğitim, sağlık, tarım, sanayi alanlarındaki enkazın da hâLâ ortada olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

11 ildeki sorunların çözülmesi beklenirken Erdoğan’ın tehdit ve şantaj içeren sözlerinin kabul edilebilir sözler olmadığını dile getiren Aslan, “Hatay’ın garip kaldığını ifade ederken AKP’ye oy vermeyen hiçbir anlayışa hizmet verilmeyeceğini söylüyorlar. Bunun bir adım ötesi artık seçime ihtiyaç duymadan belediye başkanlarının Cumhurbaşkanı tarafından atanması olduğunu belirterek bunun adımlarının atılmak istendiğini dile getirdi.

"YIKIMLARIN SORUMLUSU İKTİDARDIR"

96 yurttaşın hayatını kaybettiği Alpargün Apartmanı duruşmasına dair konuşan Aslan, “Bu ölümlerin sorumlusu sistemin kendisidir, 20 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın kendisidir. 3-5 müteahhite ceza vererek bu sorumluluktan kurtulamazlar. Yapılan imar aflarından, usulsüz imara açılan yerlerden tutalım da Yapı Denetimin görevini yerine getirmemesi dahil olmak üzere belediye başkanları, ilgili müdürlükler, bakanlıklar ve bu ülkeyi yönetenler, Erdoğan da dahil olmak üzere bütün sorumluların yargılanması gerekir ki adalet yerini bulabilsin” dedi.

"KÜRT HALKININ TEMSİLCİLERİ CEZAEVİNDEN ÇIKARILMALI"

İktidarın Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini veren binlerce kişiyi gözaltına alınıp haksız yere cezaevinde tuttuğunu ifade eden Aslan, "Bir an önce bu tür baskılara, bu tür durumlara son verilerek, Kürt halkının temsilcilerinin de kendilerini ifade ettikleri demokratik hak ve özgürlükleri içerisinde siyaset yapma haklarının verilmesi, cezaevinde çıkarılmaları gerektiğinin altını çizmek istiyorum" dedi.

"MÜCADELE MASA BAŞINDA DEĞİL, İŞ YERLERİNDEN BAŞLAMALI"

Tarım ve sanayi kenti olan Adana'nın işsizler kentine dönüştüğünü ifade eden Aslan, "Türkiye'de çok açık ki ekonomik veriler iyi gitmiyor. Bir tarafta ciddi servetlerin, zenginliklerin briktiği sermayenin ve egemenlerin ekonomisi, diğer tarafta de yoksulluk sınırının üzerine çıkmayan ücretlerle yaşamak zorunda kaldıkları işçilerin ve emekçilerin ekonomisi var.  Ülkemizdeki yoksulluk sınırı 50 bin liranın üzerine çıktı, açlık sınırı 15 bin lira düzeyinde. Bu ülkede  asgari ücret 17 bin lira olarak belirlendi. Belli ki birkaç ay sonra asgari ücret açlık sınırına eşitlenmiş olacak. Yine milyonlarca emekli arkadaşımızın bırakalım açlık sınırına yaklaşmayı 10 milyona yakın emekli insanın  açlık sınırının altında da bir ücretle hayatını sürdürmeye zorlandığı bir dönemden de geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Özak Tekstil’de olduğu gibi sendikal hak ve özgürlüklere ciddi saldırılar olduğunu ifade eden Aslan, “Uzun çalışma saatleri, mobbingler işçi sınıfı üzerinde devam ediyor” dedi.

Kamu’da işçilerin zam talebi karlısında Türk-İş ve Hak-İş’in yazı ile taleplerini iktidara bildirdiğini ifade eden Aslan, “Burada yapılması gereken Burada yapılması gereken yüz binlerce işçinin taleplerini elde etmesi için mücadeleyi iş yerinde örgütlemektir. Sadece masada taleplerin gerçekleşmeyeceğini görmemiz gerekiyor” dedi.

"TÜM DEMOKRASİ GÜÇLERİ TEK ADAMIN ZAYIFLATILMASI SORUMLULUĞU İLE HAREKET ETMELİ"

Genel seçimlerde Emek ve Özgürlük İttifakı'yla oluşturulan ittifakın yerel seçimde devam etmediğini, yerel düzeyde ittifaklar için çabalarını sürdürdüklerini ifade eden Aslan, "Parti olarak biz bütün öncelikli sanayi kentleri de olmak üzere birçok ilde partimiz adına seçimlere gireceğiz. Bunun açısından seçim çalışmalarında adaylarımızı belirlediğimiz illerimiz oldu. Başta Kocaeli olmak üzere Aydın, Denizli, Erzincan, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli birçok ilde ve ilçede hem belediye başkanlığı adaylıkları hem de belediye meclis adaylıklarımızla, il genel meclis adaylıklarımızla birlikte seçim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama şunu ifade etmek isterim ki 2019 ve genel seçimlerinde tek adam iktidarının zayıflaması, yenilgiye uğratılması, geriletilmesi konusundaki seçim taktiğimiz ve böyle bir anlayışımız bugün de devam ediyor ama bütün demokrasi güçlerinin de aynı biçimde böyle bir sorumlulukla hareket etmesini de beklediğimizi de ifade etmek isterim" diye konuştu.

"BİRLİKTE MÜCADELE CEPHESİNİN KURULMASI KONUSUNDA ÇABALARIMIZ DEVAM EDECEK"

Türkiye'de her alanla birçok sorunla karşı karşıya olduklarını ifade eden Aslan, “İşsizlikten, yoksulluğa, Kürt sorunundan, demokratik hak ve özgürlüklere, yeni Anayasa meselesinden tutalım da demokratik bir yargıya kadar tarafsız bir yargıya kadar birçok sorunla karşı karşıyayız. Bütün bunların çözümü, bütün bunların taleplerimizin elde edilmesi, insanca yaşanır bir ülke demokratik biçimde halkların eşit bir arada yaşayacağı bir ülkenin güvencesi yine Türkiye'deki demokrasi güçlerinin, emek örgütlerinin, sendikaların, meslek örgütlerinin ortak bir mücadelesinden geçtiğini ifade eden Aslan, “Partimiz geçmiş yıllarda da hep Türkiye'de demokrasi güçlerinin birlikte hareket etmesi, ortak davranması, bir mücadele cephesinin kurulması konusunda çabaların oldu ve bu çabalarımız yine devam edecek. Bu olmadan, bunu gerçekleştirmeden bu tek adam iktidarının, bu ceberut iktidarın Türkiye'de faşizmi inşa etme yönünde adım atmaya hızlandıran iktidara karşı birleşik bir güç olmadan onu geriletmemiz mümkün değil. Bu açıdan da sizin vesilenizle bir kere daha bu çağrıyı yapmak istiyorum” dedi.

"İKTİDAR İŞÇİ ALACAKLARI İÇİN BİLE KILINI KIPIRDATMIYOR"

Alpargün Apartmanı duruşmasına katılan Seyit Aslan, Adana Barosunu da ziyaret etti.

Yargının bir dizi sorunu olduğunu ifade eden Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz,  “Enflasyon rakamlarını biliyoruz, adliye içerisinde yasal faiz halen yüzde 9. İşçilik alacaklarında, bazı kalemlerde, trafik kazası dosyalarında yüzde 9'uncu yargılama 5 yıl sürüyor. 5 yıl sonra 100 bin lira ile ev alabilirken 5 sene sonra alamıyor. Ya emekçi ya trafik kazası mağduru. İktidar bu konuda bile kılını kıpırdatmıyor” dedi. 

"ADİL BİR HUKUK SİSTEMİNİN SAĞLANMASI İÇİN ORTAK MÜCADELEYE İHTİYAÇ VAR"

Alpargün Apartmanı davasında da olduğu gibi deprem davalarında sadece müteahhitlerin yargılandığını, davaların kamu görevlilerine uzanmadığını, Can Atalay kararında, kayyum atamalarında olduğu gibi Anayasa’nın, yasaların yok sayıldığını ifade eden Aslan, “Yargı ve adalete olan inanç büyük oranda zayıflamış durumda. Sadece muhalif olan kesimler tabanında değil, iktidar tabanındakilerde de adalete olan inanç zayıflamış durumda. Bugün Hakimler Savcılar Yargıçlar iktidar kanalı ile atanıyorken, adil bir tutum almasını beklemek zor görünüyor. İktidarda toplumu ayrıştırma tutumu var. Adil bir hukuk sisteminin sağlanması için ortak mücadeleye ihtiyaç var” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ozanların izinden bir hakikat yolculuğu

SONRAKİ HABER

Adıyaman'da 64 bin konut vaat ettiler, Erdoğan 2 bin 798 konut için kura çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa