08 Şubat 2024 16:29

Antep’te ek zam eylemleri yayılıyor, şubat ısınıyor

Antep’te şubat ayında fabrikalarda asgari ücretin üzerinde maaş alan işçilerin ücretlerine yapılacak zam oranları belli oluyor. İşçilerin düşük zam oranlarına karşı iş bırakma eylemleri devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Mesut BAYLAV
Antep

Antep’te şubat ayının gelmesi ile birlikte fabrikalarda zamlı ücretler belli olmaya başladı. Ücretlerin belli olması fabrikalarda tepkileri ve eylemleri de beraberinde getiriyor. İlk iş bırakma eylemi 5 Şubat’ta Ender Alüminyum’da başladı. İşçiler iki vardiya olarak yaklaşık iki saatlik iş bırakmanın ardından yapılan yüzde 30’luk zammı geri aldırdı ve yüzde 60 zam alarak işbaşı yaptı. Ender Alüminyum ise özellikle iş kazalarıyla gündeme gelen bir fabrika. Gazetemizde de geçtiğimiz aylarda “İş kazası geçiren işçiye ambulans çağrılmadı: Geç kalındığı için parmağı kesilecek” başlığı ile yer bulan haber fabrikanın iş kazalarına karşı tutumunu göstermesi bakımından çarpıcı. İşçiler iş bırakma sürecinde de yaşananları dile getirdi, ancak bu durum iş kazalarına karşı da önlemler talebini doğurmadı. İşçiler esas olarak zam talebini kazanarak işbaşı yapmış oldu.

PATRONLAR "İŞ BIRAKTIK KAZANDIK" FİKRİNİN YAYILMASINI İSTEMİYOR

İkinci iş bırakma eylemi ise 7 Şubat’ta Milat Halı’da yaşandı. Bu yazı yazılırken eylem hâlâ sürüyor. Konfeksiyon ve sevkiyat bölümünden işçiler yüzde 52 olarak açıklanan zammı kabul etmedi ve iki vardiya yüzde 65 zam talebi ile iş bıraktı. Sonradan diğer vardiya da iş bırakmaya katıldı. Dokuma bölümünde çalışan işçiler iş bırakmazken iş bırakan işçilerin de üretimde tuttuğu konum kritik. Bugün devam eden iş bırakma eyleminde de işçiler sabahın erken saatlerinden itibaren fabrika önüne yürüyüş ve sloganlarla geldi. Tuvalet ve mescitler işçilerin kullanımına kapatıldı.

Milat Halı işçileri kendilerine aylar öncesinden sözler verildiğini ancak bu sözlerin tutulmadığını belirtiyor. BİRTEK-SEN yöneticileri ve işçi temsilcileri talepler için patron temsilcileriyle görüşmeler yaptı. Görüşmelerde bazı taleplerin kabul edildiği ifade edilirken esas olarak zam talebinde bir gelişme sağlanmadı. İşçilerin ortak tutumu zam taleplerinin de karşılanması.

Milat Halı işçilerin talepleri ise şöyle:

  • Yüzde 52 olarak açıklanan zam yüzde 65’e çıkarılsın.
  • Ay 31 gün çektiği zaman o günün ücreti verilmiyor. O günün de ücreti verilsin.
  • Patron işçilere izne çıkardığı zaman ya da işçiler pazar mesaisine gelmediğinde işçilerin devamlılık primleri kesiliyor. Bu haksızlığa son verilsin.
  • Kıdem farkı ve iki bayramda bayram ikramiyesi verilsin.
  • Eyleme katılan hiçbir işçi işten atılmasın.

Milat Halı ile yapılan görüşmelerde de diğer fabrikalarda yaşanan iş bırakmalarda patronların ortak tutumu “Sonraki aylarda düzenlemeler yapacağız” diyerek işçileri işbaşı yaptırmaya çalışması oldu. Patronlar işçilerde “İş bıraktık kazandık” fikrinin olmasını istemiyor ve bunu görüşmelerde de ifade ediyor.

YENİ EYLEMLER KAPIDA

7 Şubat’ta iş bırakan bir diğer fabrika Selçuk İplik 6 fabrikası oldu. İşçiler yüzde 50 zam oranını kabul etmeyerek iş bıraktı ve yaklaşık bir saat sonra yüzde 60 zam alarak eylemi bitirdi. Yasin Kaplan Halı fabrikasında ise telciler iş bıraktı ancak kısa bir süre sonra herhangi bir kazanım elde edemeden işbaşı yaptı.

Antep’te diğer fabrikalarda da işçiler genel olarak açıklanan zamlardan memnun değil. Ya da henüz zam oranı açıklanmayan ve maaşları yatmayan fabrikalar var. Zammı diğer aylarda açıklayacağını söyleyen fabrikalar da var. Bu durum ciddi bir tepkiye sebep olsa da henüz bir hareket haline dönüşmüş değil. Bugünlerde başka fabrikalarda da yeni iş bırakma ve ek zam eylemleri gerçekleşecek gibi görünüyor.

ÖNCEKİ HABER

Foça’daki ‘lüks villa’ projesine karşı dava açıldı

SONRAKİ HABER

Mitaş patronu geri adım attı, işçiler ücretlerin yatırılmasını bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa