08 Şubat 2024 21:17

Uluslararası Sendikal Konferans: Birlik, dayanışma ve mücadeleyle kazanacağız

DİSK, 17. Olağan Genel Kurulu kapsamında İstanbul Barosu’nda çeşitli ülkelerden işçi sendikalarının temsilcilerinin katılımıyla Uluslararası Sendikal Konferans gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 17. Olağan Genel Kurulu kapsamında İstanbul Barosu’nda Uluslararası Sendikal Konferans gerçekleştirdi. Çeşitli ülkelerden işçi sendikalarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen konferansta birlik ve dayanışma vurgusu yapıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun konuşmasıyla başlayan konferansta Prof. Dr. Aziz Çelik Türkiye’de sendikal çalışmanın durumunu özetleyen bir sunum yaptı. Farklı ülkelerden gelen işçi sendikalarının temsilcileri ülkelerinde yaşadıkları sorunlardan bahsetti.

GREVSİZ TOPLU SÖZLEŞMESİZ SENDİKALAR

Çelik yaptığı sunumda Türkiye’deki sendikaları, “Grevsiz toplu sözleşmesiz” diye tanımladı. Fiili sendikalaşma oranının yüzde 5’lerde seyrettiğini söyleyen Çelik, “Türkiye’de sadece işkolu sendikalarına izin verilmektedir. İki aşamalı bir baraj sistemi söz konusudur. 200’den fazla sendika olmasına rağmen bunların sadece 60’ı toplu iş sözleşmesi yapabilmektedir. 18,6 milyon işçinin 16.6 milyonu toplu pazarlık yapamamaktadır. Türkiye’de grevler fiilen cumhurbaşkanının iznine tabidir” dedi. Türkiye’de her geçe gün greve çıkan işçi sayısının azaldığını söyleyen Çelik, “Son 20 yılda greve katılabilen işçi sayısı 86 bin yasaklanan 195 binin üzerindedir” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs’tan gelen bir işçi sendikası temsilcisi, “Türkiye’de ne varsa Kıbrıs’ın kuzeyinde de o olacak diye hükümetlere baskı yaparak işçilerin haklarını tırpanladılar. Özel sektörde sendikalaşma neredeyse sıfır seviyesinde, tıpkı Türkiye’deki gibi grevler yasak değil ancak hükümet grevleri erteleyebiliyor” dedi. İtalya’dan bir işçi sendikası temsilcisi ise, “Aşırı sağ hükümetlerle bizlerin insanları bir arada tutma mücadelemizi parçalamaya kitleleri dağıtmaya çalışıyorlar. Biz insanları birleştirmeye mücadele etmeye çağırıyoruz bu yüzden hükümetlerin hedefinde sendikalar var” diye konuştu.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Belerus işçi sendikasını temsilen katılan Maksim Pazniakou ülkesinde yaşadıkları baskıdan bahsetti. Sendika yöneticilerinin hepsinin tutuklandığını kendisinin ise Almanya’da sürgünde olduğunu söyleyen Maksim, DİSK’in düzenlediği konferansın dayanışma açısından öneminden söz etti. Fransa’dan katılan Benau Martin, “Geçen yıl STC olarak büyük eylemler düzenledik özellikle emeklilik yasasına ilişkin büyük eylemler düzenledik. Milyonlarca insan sokaklarda eylem yaptık. İstanbul’dayken İstanbul Sözleşmesi’nden bahsetmemek olmaz. İstanbul sözleşmesinin kadınların hayatlarını koruyor. Ona sahip çıkmalıyız” dedi. Martin Filistin’de ve Ukrayna’da bir an önce barışın gelmesi gerektiğini söyledi.

"AKDENİZİ İŞÇİLERİN ÖRGÜTLÜLÜĞÜYLE BİRLEŞTİREBİLİRİZ"

Uluslararası sendikaların Orta Doğu sorumlusu Ahmet Kemal, Orta Doğu’da ve Türkiye’de benzer koşullarla çalışan işçiler olduğunu söyledi. Kemal, “Orta Doğu’da büyük tekstil tekellerine üretim yapan işçiler var bunlar Türkiye’de de var. Bu işçiler ülkelerinde benzer saldırılara karşı mücadele ediyorlar. Biz bu ülkelerdeki işçileri yan yana getirmeliyiz. Akdeniz’i işçilerin örgütlülüğüyle birleştirebiliriz” dedi.

Kapanış konuşmasını yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bizi yalnızlaştırmak istedikleri bu süreçte hem ortak dertlerimizi hem ortak mücadelemizi konuştuk demokrasinin ne kadar yara aldığını barışın ne kadar önemli olduğunu konuştuk. Ürettiğimiz değeri hakça paylaşacağımız bir ülke ve dünyayı konuştuk. Korunacak değil kurulacak bir demokrasi olduğunu düşünüyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakipleri belli oldu

SONRAKİ HABER

Grev sonrası Corning Kablo'da işçi kıyımı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa