09 Şubat 2024 11:04
Son Güncellenme Tarihi: 09 Şubat 2024 14:58

İsrail, Han Yunus'ta hastane dışındaki Gazzelilere ateş açtı: 21 ölü

İsrailli keskin nişancıların, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Nasır Hastanesi'nin dışında hareket eden her şeye ateş açtığı ve son saldırılarda en az 21 kişinin öldüğü açıklandı.

Fotoğraf: Doaa Albaz/AA

Paylaş

İsrail, Gazze'de Refah, Han Yunus ve Deyr el-Belah kentinde yoğun saldırılarda bulunuyor. İsrail güçlerinin Nasır Hastanesi'nin dışındaki Filistinlileri hedef aldığı, saldırılarda en az 21 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

"HAREKET EDEN HER ŞEYE ATEŞ EDİYORLAR"

Al Jazeera'nin haberine göre, İsrail, saldırılarının ilk döneminde güvenli bölge olduğunu iddia ettiği, ardından savaş bölgesi ilan ettiği Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin çevresine saldırdı. Keskin nişancılar tarafından gerçekleştirildiği ifade edilen saldırıda, en az 21 kişinin hayatını kaybettiği, saldırılar sebebiyle zorla yerinden edilen Filistinlilerin hastaneye ulaşmaya çalışırken saldırıların hedefi olduğu ifade edildi. Saldırılarda sivillerin yanı sıra sağlık personelinin de hedef alındığı kaydedildi.

Al Jazeera'nin Gazze Şeridi'nin Mısır sınırında bulunan güney kenti Refah'taki muhabiri Hani Mahmoud, İsrailli keskin nişancıların Nasır Hastanesi'nin çevresindeki alanın etrafını sardığını ve insanlar hastaneye ulaşmaya çalışırken 'hareket eden her nesneye ateş ettiğini' aktardı. 

KAÇACAK YER KALMADI

Gece saatlerinde de hava saldırısı düzenlenen Refah'ta en az 8 kişinin öldüğü açıklandı. Sabah saatlerinde ise yas tutanlar Refah’ın Tel as-Sultan mahallesini vuran hava saldırısında ölenlerin cesetleri başında ağladı. El Cezire’ye konuşan bölge sakini Muhammed Ebu Habib, “Birdenbire, göz açıp kapayıncaya kadar, çocukların, kadınların ve yaşlı adamların üzerine roketler düştü. Ne için? Neden? Yaklaşan ateşkes yüzünden mi? Genellikle ateşkesten önce böyle şeyler olur” dedi.

Refah’taki evinden kaçan altı çocuk babası 55 yaşındaki Emad ise artık kaçacak yerleri kalmadığını söyleyerek, "Sırtımız (sınır) çitlerine, yüzümüz Akdeniz’e dönük. Nereye gitmeliyiz?​” diye sordu.

Bu arada Filistin haber ajansı WAFA, Refah’ın yanı sıra Deyr Belah kentinin de vurulduğunu gece boyunca düzenlenen saldırılarda çocukların da aralarında olduğu en az 21 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

CAN KAYBI 30 BİNE YAKLAŞTI

İsrail'in 126 gündür sürdürdüğü saldırılarda Gazze'de can kaybı 27 bin 947'ye yükseldi. Son saldırılarda 142 kişinin daha yaralandığı Gazze Şeridi'nde toplam yaralı sayısının 67 bin 459'a ulaştığı kaydedildi.

ABD: REFAH’A GİRMEK FELAKET OLUR

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin İsrail’in “Refah’ta herhangi bir askeri operasyon yapmak üzere olduklarına ya da yakın zamanda yapmayı planladıklarına bizi ikna edecek hiçbir plan görmediğini” ileri sürdü. Kirby, “Bizim görüşümüze göre Refah’ta şu anda, muhtemelen bir buçuk milyon sivilin bulunduğu bu şartlar altında, onların güvenliğini dikkate almadan yapılacak büyük bir askeri operasyon felaket olur. Ve biz bunu desteklemeyiz” dedi.

İsrail ordusu daha önce Gazze’deki Filistinlilere Refah’a gitmelerini emretmiş ve burayı “güvenli bölge” olarak adlandırmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk ise, İsrail’in Gazze’de bir “tampon bölge” oluşturma girişiminin savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekti. Turk, “Askeri gereklilikle gerekçelendirilmeyen ve hukuka aykırı ve ahlaksızca gerçekleştirilen geniş çaplı mülk yıkımı, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin ağır bir ihlali ve savaş suçu anlamına gelir” dedi. Yıkımın “sivillerin bu bölgelere geri dönüşünü imkansız kılmayı amaçlıyor ya da bu etkiyi yaratıyor gibi görünmekte” olduğuna işaret eden Türk, “İsrail sivil altyapının bu denli kapsamlı bir şekilde tahrip edilmesi için mantıklı gerekçeler sunmamıştır” diye ekledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Biden'den, özel yetkili savcının raporuna "Hafızam iyi" yanıtı

SONRAKİ HABER

DİSK’in 17. Olağan Genel Kurulu başladı: Emeğin yüzyılı için örgütleneceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa