Basın örgütleri yargı paketine tepkili
Hükümetin, Meclise sevk ettiği 4. yargı paketinin, Türkiye cezaevlerinde bulunan rekor sayıdaki tutuklu gazeteci gerçeği konusunda olumlu bir düzenleme içermemesi gazetecilik meslek örgütlerinin tepkisini çekti.Basın özgürlüğü konusunda gerçek bir iyileştirilme için ‘Terörle Mücadele
Basın özgürlüğü konusunda gerçek bir iyileştirilme için ‘Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması ve ceza yasalarında köklü değişiklikler yapılması gerektiğini belirten meslek örgütleri; “ifade özgürlüğünün önü açılmalı” dedi.
İPEKÇİ: TMK KALDIRILMALI
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, 4.yargı paketini gazetemize değerlendirdi. İpekçi, 4.yargı paketinin 3.yargı paketi gibi hiçbir olumlu tarafı olmadığını söyledi. İpekçi, şöyle dedi: “Meclise sunulan yasa tasarısında propagandayla ilgili bir takım düzenlemeler var. Gazeteciler hakkında örgüt üyeliğinden iddianameler hazırlanıyor. Bu tasarıda yasa değişikliği yok. Bu tasarıyla hapisteki gazeteci sorununa çözüm getiremezsiniz. Bu tasarıyla Türkiye demokratik bir yapıya kavuşamaz, basın özgürlüğü de mümkün olmaz. Yapılacak tek şey Terörle Mücadele Kanunu’nu kaldırmak. Bu tür şeyler boşa kürek çekmekten başka bir şey değil. Türkiye ve Dünya kamuoyunu kandırmaktan başka bir şey değil. Köklü ve radikal değişiklikler yapılmalı. Temel hak ve özgürlüklerin pazarlığı olmaz. Kısmı demokrasi olmaz, herkes için demokrasi olur. Kısacası Meclise sunulan paket aldatmacadır.”
ABAKAY: SONUÇ SIFIR
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, pakete ilişkin yapılan açıklamalara rağmen sonucun sıfır olduğunu söyledi. Paketi gazetemize değerlendiren Abakay, genel hatlarıyla paketin gazeteciler açısından hiçbir olumlu getirisi olmadığını ifade etti: “Derdimiz gazetecilerin aydınların, düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması. Ve cezaevlerinin bu anlamda boşaltılmasıdır. Ama anlaşılıyor ki iktidar 1. 2. 5 gibi parça parça, taksit taksit oyalama içinde. ÇGD olarak şuna bakarız, ‘Cezaevinde gazeteci ve aydın var mı yok mu’. Şu an cezaevinde 70 gazeteci var. Ne yazık ki, kadınlar gününde de bunların 19’u kadın gazeteci. Yapılan bir sürü açıklamalara rağmen sonuç sıfır. İktidar bununla övünüyorsa buyursun övünsün. Dünyada en çok gazeteciyi, aydını içeride tutan bir ülke olmakla övünüyorsa, buyursun övünsün. Ama bunlar Türkiye için yüz karasıdır. Türkiye’nin itibarını dışarıda sıfıra indiren bir sonuçtur.”
BOZKURT: ÇÖZÜM GETİRMİYOR
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Göksel Bozkurt da paketi eksik ve yetersiz buldu. Bozkurt paketi şöyle değerlendirdi: “Türkiye 2013’te dünya basın özgürlüğü sıralamasında 154. sırada ve her geçen gün daha da alt sıralara düşme tehlikesi ile karşı karşıya. Demokrasi dışı yaklaşımların basın özgürlüğünü tehdit ettiği bir ortamda GÖP rakamlarına göre 70’e yakın gazeteci cezaevinde. Oysa tutukluluk istisnai bir tedbir. Kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunmayan gazetecilerin tutuklu yargılanması da anlamsız. 5. yıla yaklaşan Mustafa Balbay örneğinde görüldüğü gibi adeta yargılama süreci infaza dönüşmüş durumda. Ve bu koşullarda 4. yargı paketi soruna çözüm getirmiyor. Hükümet adım atmalı ve muhalefetin de desteğini alarak Mecliste gazetecilerin tutuksuz yargılamalarının önünü açacak düzenlemeyi yaşama geçirmelidir.”
OLCAYTO: CEZA YASASINDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK YAPILMALI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto, ifade özgürlüğünün her gün daha çok baskı altına alındığını söyledi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Olcayto, paketi şöyle değerlendirdi: “Paketten hiçbir şey çıkmayacağını gazeteciler olarak tahmin ediyorduk. Uzun süre kamuoyu, ceza yasasında iyileştirme yapılacak diye oyalandı. Ancak yargı paketinden hiçbir şey çıkmadı. Gazetecilerin durumuna dönük iyi şeyler beklemiyorduk. ‘Türkiye ileri demokrasiye kavuşuyor’ sözleri boş. Ceza yasasında köklü değişiklikler yapılmalı. İfade özgürlüğünün önü açılmalı. Türkiye’de görünen manzara her gün baskının daha çok arttığı. Gazeteciler çalıştıkları gazetelerden ayrılmak zorunda bırakılıyor. Bu gidiş Türkiye için sağlıklı değil.”
GAZETECİLERİN BEKLEDİĞİ DEĞİŞİKLİK YOK
Meclise sevk edilen 4. yargı paketi, onlarca gazetecinin tutuklanma nedeni olan ‘Örgüt üyesi olmayanların örgüt üyesi’ gibi cezalandırıldığı TCK’nin 220. maddesinde kritik düzenlemelerde değişiklik içermedi. Paket, Terörle Mücadele Kanunu’nun 2, 6 ve 7, TCK’nin 220 ve Ceza Muhakeme Kanunu’nun (CMK) 100. maddelerinde olumlu düzenlemeler getirmedi. (Ankara-İstanbul/EVRENSEL)