10 Şubat 2024 14:28
Son Güncellenme Tarihi: 10 Şubat 2024 15:54

Kamu işçisi Ankara’ya sokulmadı: Hükümet engelliyor, sendika merkezi ‘terörist’ ilan ediyor

Harb-İş Eskişehir ve İstanbul şube üyesi işçiler, eylem öncesi Ankara girişinde polisler tarafından durdurularak meydana gidişleri engellendi. İşçiler tepki gösterdi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Hükümetin ‘sıfır’ zam verdiği kamu işçileri bu kez Ankara’ya alınmadı. Ek zam talebiyle Ankara’da kitlesel miting yapmak isteyen Harb-İş üyeleri, Ankara girişinde engellendi. Harb-İş’in Eskişehir ve İstanbul Şubeleri Ankara’da eylem çağrısı yapmıştı. Eskişehir ve İstanbul’dan Ankara’ya otobüslerle hareket eden işçiler kolluk kuvvetleri tarafından durduruldu. İşçiler, durduruldukları alanda açıklama yaptı.

Öte yandan Ulus Meydanı’nda toplanan Harb-İş üyesi işçiler engellemeye tepki gösterdi. Bir işçi, “Neden korktunuz? Açıklama yapmamızdan bile korkuyorlar. Ama bu yaptıkları yanlarına kalmayacak. Hakkımızı alacağız” dedi.

Ulus’a diğer illerden bireysel olarak katılan işçiler meydanı doldurdu. İşçiler engellemeye tepki gösterirken sık sık “Soydan istifa”, “İşçi burada, Harb-İş nerede”, “Sarı sendika istemiyoruz” sloganları attı.

Görüştüğümüz bir işçi, “Biz emek diyoruz. Onlar terör diyor. Biz ücretlerimiz düşük diyoruz, onlar bölücülük diyor. Asıl onlar bölücü. İşçileri bölüyorlar. Hakkımızı almamızı engelliyorlar. Yanımızda durmuyorlar. Bize sırt çeviriyorlar. Olur mu öyle?​” diye tepki gösterdi.

Kötü bir toplu sözleşme yapıldığını söyleyen İstanbul Şube üyesi bir işçi de, “Biz hakkımızı istiyoruz. Nasıl yaşayalım bu ücretlerle? Bizim derdimiz ekmeğimiz ama bize terörist diyorlar. Susturmaya çalışıyorlar bizi” dedi. Bir kadın işçi ise, “Ücretlerimiz asgari ücret düzeyinde. Sendikamızdan asla memnun değiliz. Bize denilenleri de asla kabul etmiyoruz” dedi.

Bir işçi tüm siyasi partileri yanlarında görmek istediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Her türlü siyasal baskı ile bizi engellemeye çalışıyorlar. Merkeze rağmen yapıyoruz. Merkez bizi terörist ilan etti. Bakanlar da baştaki de duymuyor mu? Sağır taklidi yapıyorlar. Yüzde 32.5 laf ebeliği ile zam aldık diye yansıttılar. Biz zaten enflasyon farkı ile önceki sözleşmeden hakkımızı alacaktık. Mart ayında yüzde 10 sözleşme zammımız vardı. Onu da kendileri kazanmış gibi sundular.”

SENDİKANIN AÇIKLAMASI SONRASI EYLEME KATILANLAR OLDU

Bir başka işçi ise engellemeye tepki göstererek, “Neden korktunuz? Açıklama yapmamızdan bile korkuyorlar. Ama bu yaptıkları yanlarına kalmayacak. Hakkımızı alacağız” dedi. Bir işçi de, “9 şube var 7’si eylemsizlik kararı aldı. Bu şubeler hak meydanda aranıyor diye meydanlara çıkıyor. Harb-İş Genel Merkezi ve Türk-İş başkanına rağmen bu eylem kararını aldık. Bizim önümüze bir barikat kurdular onu aşmaya çalışıyoruz. Taleplerimizi iletmemizi engellemeye çalışıyorlar, bundan rahatsız oluyorlar. Bu açıklamanın temel gerekçesi işçilerin eyleme katılmasını engellemek. Ancak bu açıklama tam ters tepti. Marjinal gruplarla birlikte olduğumuz iddia edildiği için buna tepki oldu. Normalde gelmeyecektik ama bu açıklamanın üstüne eyleme geleceğiz diyen arkadaşlarımız oldu” dedi.

Polis ekipleri, valilik izni olmadığı gerekçesiyle işçilerin Ulus Meydan'ı boşaltmasını bekledi. İşçiler Ankara çıkışında bekleyen Eskişehir ve İstanbul şubesi üyelerinin bekletildiği Akıncılar gişesine doğru yola çıktı.

ANKARA GİRİŞİNDE DURDURULDULAR: BİZE TERÖRİST DİYENLER BU İŞÇİNİN HAK GASBINA GÖZ YUMANLARDIR

İşçilerin durdurulduğu Akıncılar gişesi önünde konuşan Harb-İş İstanbul Şube Başkanı Murat Yalçınkaya, konfederasyon ve sendikanın talimatıyla Ankara’ya girişlerinin yasaklandığını ifade etti. Yapılan görüşmelerde bir ilerleme katedemediklerini söyleyen Yalçınkaya, “Yapılan görüşmelerde şunu görebiliyoruz. Bizim bu yürüyüşümüze taraf olmayanlar engellemek için elinden geleni yapmış, sonuna kadar zorlamışlardır. Dün yaptığı açıklamada hemen hemen tüm katılımcıları anarşist ilan etmiştir. Yani sizler de birer anarşistsiniz. Hak aramayı ideolojik terör örgütleriyle bağdaştırmak, şer odakları ile bağdaştırmak gemi yapan, uçak yapan savunma işçilerinin işi değildir. Bize terörist diyenler öncelikle bu işçinin hak gasbına göz yumanlardır. Terörist dedikleriniz dün ek çerçeve protokolüne imza atanlar, aradan 10 gün geçtikten sonra bunu güncellemek lazım diyenlerdir. ‘Enflasyonu öngöremedik’ diyorlar. Enflasyon beklediğimizden yüksek çıktı dediler. Cümle alem gördü, siz nasıl göremediniz? Dün imza attığınız orana biz en başından karşı çıktık. Genel merkezde yaptığımız toplantılardan 30 ocakta mümkün olduğu kadar alanlara inmemiz gerektiğini söyledik” dedi

Çarşıda, pazarda yaşanan yüksek enflasyonun, marketlere yansıdığını söyleyen Yalçınkaya, “Yüzde 70-75 gibi bir oranda kayıp vardır. Mevcut maaşlarımız ile geçinemez olduk, barınamaz olduk, kiramızı ödeyemez olduk. Mutfaklarımızda tencere kaynatmada zorluk çeker hale geldik. Sanki yaratılan ekonomik krizin sebebi bizmişiz gibi bizler cezalandırılmaya çalışıyoruz” dedi.

29 Ocak’ta imzalanan ek çerçeve protokolü ile verilen zamla hiçbir şey olmayacağını vurgulayan Yalçınkaya, “Yüzde 12.5 zam oranı ocak ayında açıklanan enflasyon ile cebimize girmeden eridi. Bunu göremeyecek bir sendikacılık anlayışı olamaz. Savunma sanayi çalışanları da hak ettiği değeri görmek istiyor artık. Ürettikleri ile bu ücreti fazlası ile hak ediyor.

Mart ayında vergi dilimine girileceğini hatırlatan Yalçınkaya şöyle devam etti: “Vergiyi kesecekseniz rantçının rantından, zenginin servetinden kesin, yaz kış demeden emek gösteren emekçiden kesmeyin. Biz sizden sadaka değil alın terimizin karşılığını istiyoruz. Yüzde 32.5 oranı beklentiyi karşılamadığı gibi işçiler arasında da hayal kırıklığı yarattı. Acilen revize edilmelidir. Ocak ve şubat ayında açıklanan enflasyonla işçilerin hiçbir talebi karşılanmıyor. Savunma sanayinde çalışan işçilerin ücretlerin Türk Harb-İş sendikası olarak aldığımız kararların hayata geçilmesini ve devam etmesini istiyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Ücretleri eksik yattığı için MİCHA işçileri tekrar iş bıraktı

SONRAKİ HABER

‘89 Baharı'nda eylem biçimleri ve işçi sınıfı kültürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa