10 Şubat 2024 14:27

Diyanet okul içine de dışına da el atıyor

Diyanetin “Genç gönüllüler, çocuk gönüllülerle buluşuyor” projesi hayata geçirilmeye başlandı. Eğitim Sen projeyi "Diyanet dini kuşatmayı hem okullara hem okul dışına taşıyor" diye yorumladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) okullarda Diyanet İşleri Başkanlığı ve tarikatlarla imzaladığı gerici protokoller durmuyor. Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanlığının ‘Genç gönüllüler, çocuk gönüllülerle buluşuyor’ uygulaması Şubat 2024 itibarıyla okullarda hayata geçirilmeye başlandı.

10 İLDE 2 BİN ÇOCUK HEDEFTE

İlkokul 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerinin hedef alındığı uygulamayla ilk etapta 10 ilde 2 bin çocuğa ulaşılması planlanırken, çocukları Kur’an ve sünnet ışığında yetiştirmeye katkı sağlanacağı belirtiliyor. Uygulamayla çocukların ödevlerine yardımcı olunması bahanesiyle ‘genç gönüller’ ile kamp yapma, cemaatle öğle namazı kılma gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmesi planlanıyor. Uygulamanın amaç, kapsam ve içeriğinin yanı sıra uygulamanın sorumlusu olarak gösterilen İdris Yavuzyiğit’in ‘Noel, Allah’a isyan gecesidir’ gibi yazıları da eğitimin ve çocukların nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. 

"ÇOCUKLARA DİNİ KUŞATMA"

Eğitimde bu tür uygulamalara kesinlikle alan açılmaması gerektiğini belirten Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, “Eğitim bir toplumun geleceğini şekillendiren en temel unsur. Bu nedenle, eğitim süreçleri, toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak şekilde, laik ve bilimsel temeller üzerine kurulmalı” dedi. 10 ilde ve bağlı ilçelerde pilot uygulama olarak başlatılan ve 81 ile yayılacağı belirtilen bir MEB-Diyanet ortak projesiyle karşı karşıya olunduğunu söyleyen İldeş “Proje kapsamında ‘abi-ablaların’ 3 ve 4. sınıf öğrencilerine manevi değerler aşılaması amaçlanıyor. Eğitimin dini referanslarla çok yönlü kuşatılması hamlesi okulların dışına taşınarak Diyanetin de eğitimin paydaşı olması planlanıyor” dedi. 

"GEÇMİŞTEKİ ‘ABİ-ABLA’ MODELİNİ HATIRLATIYOR"

Yapılanın geçmişte bugün terör örgütü olarak nitelenen cemaatin ‘ışık evleri’ adıyla ‘abi-abla’ sohbetlerini hatırlattığını ve bunun ülkenin başına ördüğü çorapların herkesin hafızasında olduğunu hatırlatan İldeş “O dönemin yöntemlerinden feyzalıyorlar” dedi. Projenin yarattığı ve yaratacağı tehlikenin proje sorumlusunun künyesini azcık incelemeyle bile kendini belli ettiğine işaret eden İldeş “Proje sorumlusu kendi kişisel web sayfasında yılbaşı kutlamaları için ‘Allah’a isyan gecesi’, pandemiyi ‘Günahlarının aklına gelmesi için bir fırsat’ olarak nitelediği birçok paylaşımları var” ifadelerini kullanarak tüm yurttaşları bu saldırılara karşı sessiz kalmamaya ve her yerde ses yükseltme çağrısını yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

‘89 Baharı'nda eylem biçimleri ve işçi sınıfı kültürü

SONRAKİ HABER

Çıkış yolu arayışına örnek: ’89 Baharı kamu emekçilerinin de önünü açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa