"Adnan" belgesi ile hedefe konan Prof. Dr. Fincancı: Düzenlediğim rapor sahte gibi gösterilmeye çalışılıyor
140journos'nun "Adnan" belgeseliyle hedefe konan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "Düzenlediğim rapor sahte gibi gösterilmeye çalışılıyor" diyerek tepki gösterdi.
Fotoğraf: MA
Adnan Oktar suç örgütünü konu alan ve 140journos tarafından hazırlanan "Adnan" isimli belgeselin ikinci bölümünde yer alan iddialar, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'yı hedef aldı. Belgeselde Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Fincancı'nın emniyet hakkında sahte işkence raporu düzenlediği iddia edildi. Belgesel ekibine konuşmadığı da iddia edilen Prof. Dr. Fincancı, sosyal medya hesabı X üzerinden açıklama yaptı. İşkencenin suç olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Fincancı, "Bir belgesel(?) olarak yayına girdiği anlaşılan son dizi de işkencenin meşrulaştırılması için hakikat dışı söylemleriyle kişisel olarak benim düzenlediğim tıbbi değerlendirme raporlarını sahte gibi göstermeye çalışmaktadır. Beni hedefe koyar gibi yapan, ancak son noktada çok tehlikeli bir duruma kapı aralayarak, işkence görenlerin zarar görmesine yer açacak ifadelere yer vermektedir" diyerek hukuki süreci başlatacağını duyurdu.
1. İşkence kamu görevlilerinin kasıtlı, korkutma, sindirme amacıyla yaptıkları bir şiddet eylemidir. Fail kamu görevlisi olduğundan devletlerin önleme, uygulamama ve cezasız bırakmama sorumluluğu olan mutlak yasak bir suçtur.
— Sebnem KorurFincanci (@SKorurFincanci) February 11, 2024
"BELGESEL(?) DÜZENLEDİĞİM RAPORU SAHTE GİBİ GÖSTERMEYE ÇALIŞMAKTADIR"
Adnan Oktar suç örgütünü anlatan ‘Adnan’ belgeselinin ikinci bölümde yer alan iddialara göre, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Fincancı'nın hazırladığı bir raporla Oktar örgütüne mesup üyeler, 1999 yılında düzenlenen operasyondan kurtuldular. Hakkındaki iddialarla hedefe konulan Prof. Dr. Fincancı, sosyal medya hesabı X üzerinden açıklama yaptı. İşkencenin mutlak bir suç olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Fincancı, "İşkence görenin kim olduğu, ne yaptığı işkence suçunu meşrulaştıramaz. Ancak işkenceyi meşrulaştırma çabaları ve cezasızlık işkencenin devam etmesi için yaygın olarak kullanılmakta, işkencenin görünür olması için tüm yöntemler işleme sokulmaktadır. Bir belgesel(?) olarak yayına girdiği anlaşılan son dizi de işkencenin meşrulaştırılması için hakikat dışı söylemleriyle kişisel olarak benim düzenlediğim tıbbi değerlendirme raporlarını sahte gibi göstermeye çalışmaktadır. Beni hedefe koyar gibi yapan, ancak son noktada çok tehlikeli bir duruma kapı aralayarak, işkence görenlerin zarar görmesine yer açacak ifadelere yer vermektedir." dedi.
Açıklamada işkenceyi meşrulaştırmanın topluma zarar vereceğine dikkat çeken Prof. Dr. Fincancı, "Adli tıp uygulamalarında tıbbi değerlendirme; öykü, tıbbi muayene, ruhsal değerlendirme, tetkikler ve bu aşamalarda derlenen verilerin tartışılması, ayırıcı tanı ile sonunda tanıyı içeren bir sonuçtan oluşur. Bu aşamalar ilk muayenelerde olmadığında eksikler tanımlanarak tüm inceleme adımlarının tamamlanması gereğini ifade eden bir değerlendirme de mümkündür. İşkencenin belgelenmesi için sürdürülen araştırmalar aylar, hatta yıllar sonra işkence tanısı koyabilmeyi mümkün kılan tanı yöntemleri geliştirilebilmesini sağlamıştır. İstanbul Protokolü de tüm bu aşamaları ve yöntemleri içeren bir kılavuzdur. Bir kez meşru görüldüğünde toplumun tüm bireyleri işkence görme riski ile karşı karşıyadır. O nedenle işkence ile mücadele eden insan hakları savunucuları kimin kime işkence yaptığından, meşru göstermek için ortaya konanlardan bağımsız ve ayrımsız işkenceyi görünür kılmak için uğraş verirler” diye belirtti
FİNCANCI: İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ BANA ULAŞMADILAR
Belgeseli hazırlayanların kendisine ulaşmadığını açıklayan Prof. Dr. Fincancı, "Bir yargılama sürecinde olması gereken işkenceyle kanıt toplamak değil adil yargılama ile sürecin yürütülmesidir. Bir suç iddiasının araştırılmasında işkence görenlerin varlığı ve işkencenin görünür kılınması suçun araştırılmasını akamete uğratmaz. Tam tersine işkence uygulaması mutlak yasak olmasına rağmen devam ettiğinde, cezasız bırakıldığında ve suça dair delillerin uygun yöntemlerle toplanması yerine getirilmediğinde o iddia edilen suçun da örtbas edilmesine yol açar. Sahte rapor iddiaları da bu tıbbi belgelerin değersizleştirilmesi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Yalnız bu ülkede değil, dünyanın pek çok ülkesinde bu tür iddialarla on yıllardır karşılaştım. Yapılan soruşturmalarda düzenlenen bütün raporların tıbbi bilgiye ve araştırmaya dayalı sonuçlar olduğunu kanıtlamış olsam da her seferinde denemekten vazgeçmediler, belli ki vazgeçmeyecekler. Diziyi hazırlayanlar öyle olduğunu iddia etse de ne yazık ki bana ulaşmadılar. Herhangi bir açıklama isteği de olmadı." dedi.
"EMEK VERDİĞİMİZ KURUMLARI KARALAMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Hukuki süreci başlatacağını suyuran Fincancı, "İlgili tıbbi belgeleme süreci tümünde her zaman uyguladığımız gibi tıp biliminin olanakları ile ve birçok uzmanlık alanından görüşler ve ilgili tetkiklerin değerlendirmesiyle hazırlanmıştır. Elbette bu raporlar tıbbi ortamlarda tartışılabilir. Yeni tetkikler varsa değerlendirilir. Bir bilimsel yayının tartışması bilimsel ilkelerle yapılır ancak işkencenin meşrulaştırılması için kullanılamaz. Uygunsuz bu süreç ve sosyal medyada emek verdiğimiz kurumları da içine alacak biçimde yürütülen karalama kampanyası ile ilgili hukuki girişimlerde bulunacağımı da buradan paylaşayım.” ifadelerini kullandı.
140JOURNOS’DAN AÇIKLAMA
140journos, Fincancı’nın bu mesajlarından sonra açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Şebnem hanım merhaba, sorular belgesel yayınından önce aşağıdaki adreslerden tarafınıza iletilmiştir. Tarafların haklarındaki iddialara cevaplarına platformumuz her zaman açıktır. Sorularımızı açık olarak aşağıda da yeniden iletiyoruz. Vereceğiniz yanıtlara belgeselin altındaki açıklamalar ve yorumlar kısmında yer verilecektir. Bunun haricinde, serinin son bölümünde geniş çaplı bir cevap hakkı kullanmak isterseniz platformumuz bütün taraflara olduğu gibi size de açıktır.” (HABER MERKEZİ)