12 Şubat 2024 03:20

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: Başarılı personel mülakatta eleniyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görevde yükselme sınavında başarılı olan 45 personel mülakat puanıyla elendi.

Murat Emir | Fotoğraf: CHP

Paylaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görevde yükselme sınavında mülakat puanıyla elendikten sonra açtıkları davaları kazanan 45 personel, yeniden girdikleri sözlü sınavlarda başarılı olmalarına rağmen atamaları yapılmadı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, açılan davalarla da “mülakat” skandalının ayrıntılarının ortaya çıktığına dikkat çekti. Emir, “Elenmek istenen adayların sınavlarında, komisyonun üyelerinin hepsi birden, farklı farklı kriterlere aynı puanları vermişler. Mahkeme de ‘Bu durum hayatın olağan akışına aykırı’ demiş. Buradan da anlıyoruz ki, istemedikleri adayları elemek için organize çalışmışlar” dedi.

SINAVDA BAŞARILI PERSONEL ATANAMIYOR

Onlarca personelin, açtıkları davaları kazanmalarına karşın hâlâ atamalarının yapılmadığını belirten CHP’li Emir, davalarla ortaya çıkan skandalları da Meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Emir, 2022 yılında açılan görevde yükselme ve ünvan değişikliğine ilişkin yazılı sınavlarda yüksek puan alan yaklaşık 70 kişinin, sözlü mülakat puanlarıyla elendiğini hatırlattı. Bu adayların açtıkları davaları kazandığını da belirten Emir, yaklaşık 45 kişinin mahkeme kararıyla yeniden sözlü mülakata alındığını ve bu kişilerin objektif bir şekilde yapılan sözlü sınavlarda başarılı olduğunu kaydetti. Bakanlığın valiliklere yazdığı yazılarla bu durumu bildirdiğini ancak tercih ve atamalara ilişkin resmi yazıların aylar geçmesine rağmen halen yapılmadığını da kaydeden Emir, “Sınavları başarıyla veren personelin mağduriyeti sürüyor” dedi.

"PARTİLİ OLMAYAN SINAVDA BAŞARISIZ"

Personelin dava süreçlerine de değinen Emir, “Mahkeme kararlarını incelediğimizde anlıyoruz ki; partili ya da yandaş olmayan memurların, sınavlarda başarısız sayılmaları için her yol denenmiş” dedi. Bir başkan ve dört üyeden oluşan sınav komisyonunun sözlü sınav değerlendirmelerinin bilirkişiler ve mahkeme heyetleri tarafından dikkate alındığını kaydeden Emir, şu ifadeleri kullandı: “Elimize ulaşan mahkeme tutanaklarına göre adayların sınav değerlendirmelerinde objektif kriterlere uyulmamış. Yine mahkeme kararlarına göre sözlü sınavlarda başkan ile dört komisyonun üyesinin tamamı, farklı kriterlerde adaylara aynı puanları vermişler” dedi.

"TÜM ÜYELER, AYNI PUANLARI VERMİŞLER"

Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi ile ilgili yapılan değerlendirmede bir adaya 50 puan üzerinden 30 puan verildiğini söyleyen CHP’li Emir, “Komisyonun tüm üyeleri aynı puanı vermiş. Benzer şekilde bir adaya, temsil kabiliyeti, genel kültür, ifade yeteneği gibi toplam 6 kriterde 10 puan üzerinden, tüm kriterler için sırasıyla 6’şar puan verilmiş. Yine tüm komisyon üyeleri tüm kriterler için aynı puanı uygun görmüş. Sözlü sınav için düşük olan bu puanlarla da istemedikleri adayları elemişler. Mahkeme kararlarında da bu uygulama için ‘Hayatın olağan akışına aykırı’ denilerek takdir yetkisinin objektif kullanılmadığı tespiti yapılmış” diye konuştu.

"MAHKEME KARARLARI YERİNE GETİRİLMELİ"

AKP’nin seçim öncesi mülakatı kaldırma sözünü hatırlatan Emir, “AKP’li bürokratlar, yandaşını kollamak ve aslında başarılı olan adayları elemek için her türlü yolu denemişler. Mahkeme kararlarıyla bu hukuksuzluğun önüne geçilmiş olsa da, şimdi de bu adayların atamaları bekletilerek başka bir mağduriyete yol açılıyor. Bu hukuksuzluğa imza atan tüm bürokratları uyarıyoruz. Bir an önce mahkeme kararlarının hukuka uygun şekilde yerine getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"İmam hatip ortaokulundan çıkanlar imam hatip lisesine mecbur bırakılıyor"

SONRAKİ HABER

Küçük insanın dava adamı Brecht 126 yaşında: Sokak onun için bir dünya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa