11 Şubat 2024 23:04

EMEP’ten İzmir’e belediye işçisi ve sendikacı aday: Kentler halkındır, halk yönetsin

Emek Partisi (EMEP) İzmir il örgütü, yerel seçimler için çeşitli ilçeler ile Büyükşehir Belediyesi Başkan adayını tanıttığı bir halk buluşması düzenledi.  

Fotoğraf: Pınar Çetinkaya/Evrensel

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

Emek Partisinin (EMEP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı, İzenerji işçilerinin örgütlenme mücadelesinin öncülerinden, Genel İş İzmir 2 ve 7 Nolu Şube Eski Başkanı, belediye işçisi Kemal Köroğlu oldu. İşçilerle buluşan Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, AKP ve CHP’nin yerel yönetim anlayışını eleştirerek, “Yerel seçimleri tek başına bir sandık meselesi olarak değil, iş cinayetlerini, ÇEDES’leri, depremde yalnız bırakılan binlerce insanı unutmadan tartışmalıyız” dedi.

Çiğli Belediyesi Konferans Salonunda, "Kentler Halkındır, Halk Yönetsin" şiarı ile düzenlediği etkinlikte EMEP İzmir İl Örgütü, İzmir Büyükşehir, Çiğli, Bornova, Buca, Bayraklı ve Menemen belediye başkan adaylarının yanı sıra birçok ilçede belediye meclis üyesi adayı çıkaracağını duyurdu.

Açılış konuşmasını yapan EMEP İzmir İl Başkanı Elif Çuhadar, "İzmir pek çok sorunla boğuşuyor. Havamız, toprağımız suyumuz kirleniyor. İzmir'in suyunu kirleten altın madeni, Gaziemir'deki nükleer atıklar, Aliağa-Foça bölgesindeki ağır sanayi kirliliği, yenilenebilir enerji kılıfında RES, JES ve GES projeleri ile çevrilmiş durumdayız. Daha yeni Karaburun'da RES için 5 bin  zeytin ağacı kesildikten sonra mahkeme RES'i iptal etti. Emekçiler için yaşanılabilir bir kent için mücadeleden başka yol yok. Hem ülkenin içinde bulunduğu koşullar hem işçi ve emekçilerin durumu dikkate alındığında en geniş halk ittifakı ile seçimlere gitmek her yerde olduğu gibi İzmir'de de önemliydi. Bu nedenle yaklaşık bir buçuk ay öncesinden DEM Parti, TİP ve diğer sol ve sosyalist partileri ziyaret ettik, seçim gündemli yan yana gelişleri örgütlemeye çalıştık ancak görüşmelerden sonuç alamadık" dedi.

 

"YEREL YÖNETİMLER İÇİN ÖRGÜTLENMEYE, MÜCADELEYE"

İzmir'in ülkenin üçüncü büyük sanayisine sahip olduğunu ifade eden Çuhadar, ancak işçi ve emekçilerin emeğin kentinde insanca yaşayacak koşullara sahip olmadığını, emekçilerin birikimlerinin her fırsatta sermayeye aktarılarak sınıfsal tercihlerin ortaya konulduğunu söyledi.

"Bu kent bizim, insanca yaşamak istiyoruz bunun için yan yana birlikte mücadele etmeden kazanamayız" diyen Çuhadar, şunları söyledi; "AKP Türkiye'yi emperyalistlerin savaş politikalarının bir parçası haline getirdi. Bu politikaların mağduru olarak ülkemizde bulunan göçmenlerin barınma, istihdam, sağlık, eğitim, beslenme gibi sorunlarının çözümünde belediyeler de sorumluluk üstlenmelidir. Kentler, halkın yaşam alanıdır, yani halkındır. Çözüm işçilerin ve emekçilerin birleşik gücüdür, halkın her kademede yönetime aktif olarak katıldığı yerel yönetimler için örgütlenmeye, mücadeleye."

"NABZIN ATTIĞI HER YERDE ÖRGÜTLEMELİYİZ"

Tanıtım toplantısında konuşan EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, tek adam yönetiminin genel seçimlerde faşizme giden yolun adımlarını attığını, 31 Mart seçimlerinde de kazanırsa işçilerin emekçilerin yaşadığı sorunların artacağını söyledi. Bu adımları durdurmak için işçi ve emekçilerin ortak mücadelesinin örgütlenmesi gerektiğini belirten Aslan, sözlerine şöyle devam etti; "Türkiye işçi ve emekçilerinin yaşadığı sorunların, en acil taleplerinin etrafında şu parti bu parti demeden tabanda işçi ve emekçilerin birliğini sağlayarak bu ceberrut anlayışa karşı ortaklaşmamız gerekiyor. Bugün açısından ortak bir seçim ittifakı sağlanmış değil ama şunu biliyoruz ki 31 Mart seçimleri önemli ama her şeyin sonu değil. Burjuva partileri sadece seçimleri, sandıkları işaret ederek, bütün mücadele alanı orasıymış gibi gösteriyor. Seçimleri bir mücadele aracı olarak ele alacağız ama esas olarak 5 yılda bir önümüzde gelen sandıkta değil mücadeleyi her gün fabrikalarda, emekçi semtlerinde, mahallerde, okullarda, hastanelerde, nabzın attığı her yerde örgütlemeliyiz. İşçilerin mücadelesine omuz veremediğimiz sürece bu iktidarın saldırılarını geriletmek mümkün olmayacaktır. 1 Nisan'dan sonra da mücadelemizi sürdürmenin yollarınız arayacağız."

"ATALAY HALKIN TEMSİLCİSİDİR"

AKP'nin açık şekilde emekçi halklara düşmanlık sergilediğini ifade eden Aslan, "Bu düşmanlığa karşı halkların kardeşliğini sağlayarak, barışı örgütleyerek politikalarını boşa düşürebiliriz. Sermaye partileri ve onun temsilcisi tek adam işine geldiği zaman yasaları önümüze koyuyor işine gelmediği zaman yasalar da anayasa da umurunda değil. Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesinde bu durumu yaşadık. Atalay Hatay halkının, işçi ve emekçilerinin temsilcisidir, derhal vekillik görevi iade edilmelidir" dedi.  

"HALKTAN YANA BİR KENT YÖNETİMİNİ MÜCADELEMİZLE KAZANACAĞIZ"

6 Şubat depreminin yıl dönümünde iktidar ve yerel yöneticilerinin gerçek yüzünün ortaya çıktığını dile getiren Aslan, halkın yaşamını değil kendi yandaşlarının ceplerini düşündükleri için insanların yaşamını yitirdiğini söyledi. Deprem bölgesinde ayrılan kaynakların inşaat tekellerinin kasalarına gittiğini belirten Aslan, orada yaşana halkın daha mağdur edildiğini ve "Bize oy vermezsen" söylemleriyle tehdit edildiğini ifade etti. "Er ya da geç bunun hesabı sorulacak" diyen Aslan, işçiden, emekçiden, halktan yana bir kent yönetimini mücadelemizle kazanacağız" diye konuştu.  

"MÜCADELEYİ DİRENİŞLERDE ÖĞRENDİM"

Son olarak söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Kemal Köroğlu, "Mücadeleyi çalıştığım iş yerlerinde hakkımız için verdiğimiz direnişlerden öğrendim. Park bahçe işçisi olarak sendikasız çalıştırılıyorduk. Beraber yol aldığım arkadaşlarımla 72 gün belediye önünde direniş yaptık. Uzun soluklu mücadelenin ardından sendika hakkımızı kazandık. O zamandan beri örgütlü olduğumuz sendikamızla beraber haklarımız için mücadele verdik. Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Yönetiminde görevler aldım zamanı gelince görev yerlerimizi genç işçilere bıraktık. Partimin verdiği görevle taşeron işçiliğine döndüm ve yeni işyerlerinin sendikalaşması için çalıştım. Emekli olduktan sonra da partimin verdiği görevleri, sorumlulukları taşımaya devam ediyorum. Kentler halkındır, halk yönetecektir anlayışıyla çalışma sürdüreceğimiz seçimlerde temel anlayışımız da bu olacak" dedi. 

Adaylar şöyle:

  • Bornova: İsmail Hakkı Şimşek
  • Çiğli: Av. Barış İpek
  • Bayraklı: Kemal Aydın 
  • Buca: Nefize Selçuk 
  • Menemen: Ferhat Gürkan

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İran Dışişleri Bakanı, Şam'da Esad ile görüştü

SONRAKİ HABER

Dışarıda Gazze, içeride ticaret konuşulacak | Erdoğan, 14 Şubat'ta darbeci Sisi ile görüşmeye gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa