12 Şubat 2024 03:50

Dışarıda Gazze, içeride ticaret konuşulacak | Erdoğan, 14 Şubat'ta darbeci Sisi ile görüşmeye gidiyor

Erdoğan ve Sisi’nin Gazze’ye yardıma dair mesaj vermesi bekleniyor. 10 yıldan sonra yapılacak ilk ziyarette öne çıkan başlıklardan biri Doğu Akdeniz’de enerji kaynakları ve ticaret paylaşımı olacak.

Fotoğraf: Murat Kula/AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Şubat’ta Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile görüşmek üzere Kahire’ye gidiyor. Erdoğan en son 17-18 Kasım 2012’de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüşmek üzere Kahire’yi ziyaret etmişti. Müslüman Kardeşler iktidarının darbeyle devrilmesinin ardından başa gelen Sisi’yi katillikle suçlayan Erdoğan, “Karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam” demişti. Ancak dış politikadaki sıkışıklığı aşmak için düşman ilan ettikleriyle el sıkışan Erdoğan, meşhur U dönüşlerinden birini bu hafta taçlandıracak.

Erdoğan ve Sisi’nin masasında, abluka altında saldırıların sürdüğü Gazze, Doğu Akdeniz’de enerji denklemi, Libya ve Kızıldeniz gibi birçok konu bulunuyor. Görüşmenin ardından, özellikle Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’nın daha etkin kullanılarak Gazze’ye insan yardımın ulaştırılmasına ilişkin mesajlar verilmesi bekleniyor. Ancak 10 yıldır kesilen ilişkilerin ardından gerçekleşecek ilk buluşmanın tek gündemi bu değil. Özellikle ikili ve bölgesel ticarete ilişkin bazı anlaşmalar Erdoğan-Sisi görüşmesindeki en kritik başlık. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da ikili ilişkilerin geliştirilmesinde İHA satışı ve yatırımlara dikkat çekerken, Erdoğan’ın ajandasında Doğu Akdeniz’deki enerji denklemine girme isteği bulunuyor.

DOĞU AKDENİZ’DE ENERJİ PASTASI

Mısır, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, İtalya ve Ürdün tarafından 2019’da kurulan Doğu Akdeniz Gaz Forumu, bölgede paylaşım kavgasının arenalarından birini oluşturuyor. Doğu Akdeniz’de 1.7 milyar varil petrol rezervi ve 3.5 trilyon metreküp doğal gaz rezervi bulunduğu ifade ediliyor. Öte yandan Ukrayna’ya savaş açan Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle Avrupa ülkelerinde yaşanan enerji krizi Mısır için önemli bir pazara dönüştü. Mısır, Filistin’e saldırılardan sonra azalsa da İsrail’den aldığı doğal gazı sıvılaştırıp Avrupa ülkelerine satıyor. Fakat Libya’daki Trablus yönetimi ile imzalanan anlaşma ile Doğu Akdeniz denklemine girmeye çalışsa da, Türkiye’nin foruma dahil edilmemesiyle Erdoğan yönetimi bölgede yalnızlaştırıldı.

Dış politikadaki tıkanıklığı aşmaya çalışan Erdoğan yönetimi düşman ilan ettiği ülkelerle son yıllarda arasını düzeltmeye çalışıyor. 7 Ekim’den sonra İsrail ile normalleşme süreci sekteye uğrayan Erdoğan, Doğu Akdeniz’in paylaşımında yer alan diğer ülkeleri kapı kapı geziyor. En son “Benim için öyle biri yok” dediği Yunanistan Başbbakanı Miçotakis ile samimi pozlar veren Erdoğan, şimdi Kahire yolunda.

MECLİSTE BU HAFTA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yerel seçimlerden önce yasalaşmasını istediklerini ve AKP Meclis Grubuna iletildiğini açıkladığı 8. yargı paketinin bu hafta Meclise gelebileceği ifade ediliyor.

Meclis Genel Kurulu gündeminde ise gazetemizin “Süper Talan” başlığıyla manşetine taşıdığı torba yasa teklifi bulunuyor. Enerji alanında değişikliğe giden yasa teklifine göre tarım arazileri, ormanlar, meralar, zeytinlikler gibi birçok alanın maden rezervi olarak tespit edilerek ruhsatlandırılması kolaylaştırılacak. AKP 51 ilde 195 bin 222 futbol sahası büyüklüğünde maden alanını ihale edecek.

ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten İzmir’e belediye işçisi ve sendikacı aday: Kentler halkındır, halk yönetsin

SONRAKİ HABER

Şişli’de yurttaşlar ranta karşı bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa