Şişli’de yurttaşlar ranta karşı bir araya geldi

Şişli'de bir alanın rezerv alan ilan edilerek Taşyapı İnşaat’a verilmesine tepki gösteren yurttaşlar, sermayeye değil kamu yararına politikalara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

12 Şubat 2024 07:54
Paylaş

Şişli’de bir alanın rezerv alan ilan edilerek Taşyapı İnşaat’a çok katlı bir proje için verilmiş olmasına karşı yurttaşlar inşaat önünde bir araya geldi. Rezerv alan ilanlarının hukuksuzluğuna dikkat çeken mahalleliler, mahallelerinde rant odaklı projelere izin vermeyeceklerini vurguladı. Proje hakkında kendileriyle hiçbir detay paylaşılmadığına dikkat çeken yurttaşlar, sermayeye değil, kamu yararına politikalara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Basın açıklamasını mahalleliler adına Şişli Kent Konseyi Genel Sekreteri Nevin Kaplan okudu. 2012 yılında yasalaşan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nundan bahseden Kaplan, 2023 sonunda yasada yapılan ve yerleşim yerlerinin rezerv alan ilanının önünü açan değişikliği de anlattı. Yapılan değişikliklerin mülksüzleştirmenin yasal ve pratik altyapısını oluşturduğunu ifade eden Kaplan; Fetihtepe’de, Tokatköy’de yaşanan dönüşüm süreçlerini hatırlattı.

İNŞAATIN KİMLİK TABELASI DAHİ YOK’

Resmi verilere göre İstanbul’da ilan edilen 39 bin hektar büyüklüğündeki 157 rezerv alandan birisinin de Şişli’nin Merkez Mahallesi’nde olduğunu ifade eden Kaplan, “İlçenin en eski mahallelerinden biri olan Merkez Mahallesi’nde 24 bin 200 metrekarelik bir alanda müteahhit firma Taşyapı İnşaat tarafından önce 72 katlı tek blok yapılacağı, sonrasında projenin ikiye bölündüğü ve biri 30, diğeri 27 katlı iki blok yapılacağı açıklanmıştır” dedi. Ne mahallelilerin ne de yerel yetkililerin onaylanmış bir projeden haberi olduğuna dikkat çeken Kaplan, “Hatta, başlayan inşaatın önünde inşaat kimlik tabelası dahi yer almamakta. Dahası, yapılacak rezidansın yakınındaki binalara değer kazandıracağı, çevrede ticaretin artacağı algısı yaratılmak isteniyor, ancak böylesi devasa projelerin hem Şişli’de hem de çevre ilçelerde doğuracağı sorunlar hiç dillendirilmiyor” diye tepki gösterdi.

SERMAYEYİ DEĞİL KAMUYU ÖNCELEYEN POLİTİKA’

Sürecin şeffaf işlememesinin Şişli’de yaşayan herkesi rahatsız ettiğini ifade eden Kaplan, Şişli Kent Konseyi olarak mahalleliler olarak ürütmeyi durdurma talepli planların iptali için dava açacaklarını aktardı. Sermayeyi değil kamuyu önceleyen bir politikaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kaplan, sözlerini şöyle bitirdi: “Bizlerin lüks rezidanslara değil, depreme dayanıklı güvenli evlere, yeşil alana, deprem toplanma alanlarına ve otoparklara ihtiyacımız var. Çünkü bizler; evlerimizden sürülmek değil güçlendirilmiş veya yerinde dönüştürülmüş güvenli evlerde, ama mutlaka yine Şişli’de, yine çocuklarımızın doğduğu, karnımızın doyduğu mahallemizde yaşamaya devam edebilmek istiyoruz. Bizler taleplerimizin duyulması ve kamuoyunda farkındalık sağlanması için toplanmaya, çalışmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Kentsel dönüşüm adı altında kent merkezinde inşaat alanı yaratmak için yapılan bu ve benzeri rant projelerine dur diyeceğiz. Sizleri de bu çalışmaları desteklemeye ve yaygınlaştırmaya çağırıyoruz”

PARK DA İNŞAATA DAHİL OLACAK İDDİASI

Mahalleliler açıklamada yetkilere projenin tam kapsamına, zemin etüdünün yapılıp yapılmadığına ve inşaat ruhsatına ilişkin şu soruları yöneltti:

  • Projenin tam kapsamı nedir?
  • Kaç katlı, kaç metrekare inşaat alanı öngörülmektedir?
  • Mahalle sakinlerini birebir ilgilendiren bu konuda kamuoyuna detaylı bilgi kim tarafından, ne zaman verilecektir?
  • İnşaat için zemin etüdü yapılmış mıdır? İnşaat ruhsatı hangi tarihte hangi makamdan alınmıştır?

Sıracevizler Parkı’nın da inşaat alanına dahil edileceği bilgisini de kamuoyuna duyuran ve bilgi talep eden mahalleliler bunun gibi devasa yapıların bir kent suçu olduğunu vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dışarıda Gazze, içeride ticaret konuşulacak | Erdoğan, 14 Şubat'ta darbeci Sisi ile görüşmeye gidiyor

SONRAKİ HABER

İsrail Refah’ta katliama başladı: 100’den fazla kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa