12 Şubat 2024 08:13
Son Güncellenme Tarihi: 12 Şubat 2024 15:44

İsrail Refah’ta katliama başladı: 100’den fazla kişi hayatını kaybetti

İsrail'in "güvenli bölge" diyerek insanları sürdüğü Gazze'nin Refah kentine düzenlediği saldırılarında 100'den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Fotoğraf: Abed Zagout/AA

Paylaş

İsrail’in, güvenli bölge olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırılarında 100’den fazla kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberinde, Refah’taki hastane yetkilileri, İsrail’in, Refah kentine düzenlediği saldırılarda 100’den fazla kişinin öldürüldüğünü, yaralanan yüzlerce kişinin hastanelere ulaştığını belirtti. Yerel kaynaklar, savaş uçaklarının, yoğun topçu atışı ve savaş gemilerinin denizden yoğun ateşiyle eş zamanlı olarak yaklaşık 40 hava saldırısı düzenlediğini, özellikle yerinden edilmiş kişilerin barındığı çok sayıda evi ve camiyi hedef aldığını kaydetti.

AA'nın aktardığı habere göre, Kuveyt Hastanesi Müdürü Suhayb el-Hıms ise hastanenin çok tehlikeli durumdaki yaralılarla dolu olduğunu, yeterli ilaç ve serum bulunmadığını açıkladı.

İSRAİL KATLİAMI REHİNE OPERASYONU İLE AÇIKLADI

Refah saldırıları konusunda tüm dünyadan tepki gören İsrail ise Refah saldırılarını “kentteki iki İsrailli esiri kurtarmak için” olduğunu savundu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, dün düzenlediği basın toplantısında, “alınan istihbarat üzerine yerel saatle 02.00’de Refah kent merkezinde bir binaya baskın düzenlediklerini” belirten Hagari, esirlerin tutulduğu ve çevre binalardaki Hamas’a bağlı savaşçılarla şiddetli çatışmalar yaşandığını, hava kuvvetlerinin de bu sırada binanın çevresine yoğun hava saldırıları düzenlediğini söyledi.

Hagari, Louis Hurr (70) ve Fernando Marman (60) isimli iki esiri kurtardıklarını ve ikisinin de sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

İSRAİL, BÖLGE SAKİNLERİNİ GÖÇE ZORLAMAYI AMAÇLIYOR

Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun dün gece yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentine düzenlediği saldırılara tepki gösterdi. İsrail'in Gazze Şeridi ve Refah'ta sivilleri hedef alan saldırıları, "halkı hava saldırılarıyla göçe zorlama politikasının bir örneği" olarak değerlendirildi. "İşgal savaşının genişletilmesi ve derinleştirilmesinin doğuracağı yıkıcı sonuçlar" konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Dikkat dağıtmak için yüzlerce masum Filistinli öldürüldü, yüzlercesi yaralandı, onlarcası yıkılan evlerin enkazı altında ya da duvarların arasına sıkıştı. Ve bütün bunlar iki kişiyi kurtarmak için yapıldı!"

"İSRAİL'İN REFAH KENTİNE YÖNELİK KARA SALDIRISI FELAKET OLUR"

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Genel Direktörü Meinie Nicolai, İsrail'in, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik kara saldırısının felaket olacağını ve bu yönde ilerlenmemesi gerektiğini belirtti.

Nicolai, İsrail'in, Refah kentine yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. "İsrail'in Refah'a yönelik duyurduğu kara saldırısı felaket olur ve bu yönde ilerlenmemelidir" ifadesini kullanan Nicolai, bölgeye yönelik hava bombardımanının devam ettiğini hatırlattı.

"Gazze'de hiçbir yer güvenli değil" ifadesini kullanan Nicolai, zorla yerinden edilmelerin tekrarlanmasıyla küçük bir alanda sıkışan ve hiçbir seçenekleri olmayan Gazzelilerin Refah'a itildiğini vurguladı. 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ndeki 9 farklı sağlık tesisini tahliye etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Nicolai, bu işlemlerin, sağlık tesislerine yönelik saldırılar ve sağlık ekipleri ile hastalara yönelik "zorla tahliye emirlerinin" ardından yapıldığını bildirdi.

Nicolai, "Sağlık personeli ve hastalar tutuklandı, istismar edildi ve öldürüldü. Bütün bunlar dünya liderlerinin gözü önünde oldu. Artık Gazze'de görev yapmak imkansız hale geldi. Filistinliler için hayat kurtarıcı bakım sağlamaya yönelik tüm girişimlerimiz İsrail'in düşmanca davranışları nedeniyle azaldı. İhtiyaçlar çok fazla ve mevcut durum çok daha büyük ölçekte güvenli bir insani müdahale gerektiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL ORDUSU LÜBNAN'IN GÜNEYİNDEKİ SINIR BÖLGESİNE HAVA SALDIRILARI DÜZENLEDİ

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesine art arda hava saldırıları düzenlediği belirtildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre, İsrail savaş uçakları, sınırın hemen yanında yer alan Tel el-Avayda bölgesine üst üste iki hava saldırısı düzenledi. Savaş uçaklarının yine sınırda yer alan Lübnan'ın El-Hiyam ve Marun er-Ras beldesindeki boş evleri hedef aldığı kaydedildi.

İsrail güçleri, 4 ayı aşkın süredir Lübnan'ın güneyindeki 120 kilometrelik sınır hattında yer alan köy, belde ve ilçelere hava saldırıları düzenliyor. Söz konusu saldırılar nedeniyle Lübnan'ın sınır bölgelerinde 80 binden fazla sivil yerinden edildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda, 188 Hizbullah mensubu, 8 Emel Hareketi üyesi, 31 Lübnanlı sivil, 1'i asker 2 Lübnanlı güvenlik görevlisi, 6 İsrailli sivil ve 10 İsrailli asker öldürüldü.

CAN KAYBI 28 BİN 340'A YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 129 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 164 Filistinliyi daha öldürdüğü, 200 kişiyi de yaraladığı belirtildi. Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısının 28 bin 340'a, yaralı sayısının da 67 bin 984'e yükseldiği aktarıldı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Şişli’de yurttaşlar ranta karşı bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Çorum’da işçilerin kaldığı konteyner yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa