SASA patronu örgütlü işçiyi de istemiyor
SASA’da işçilerinin sendikasızlaştırılmasının ardından 700 işçinin taleplerini yönetime ileten 2 işçi de işten atıldı.
Fotoğraf: Google Street View
Halil İMREK
Adana
Erdemoğlu Holdingin sahibi olduğu SASA’da işçilerinin sendikasızlaştırılmasının ardından 700 işçinin taleplerini yönetime ileten 2 işçi de işten atıldı. İşçilerin seçtiği temsilcilerden biri olduğunu söyleyen Ali, “Görevimiz insanların sorunlarını dinlemekti. İşçilerin şikayetlerini ilettik diye işten atıldık” dedi.
Petrokimya ve dokuma alanlarında daha önce iki sendikanın bulunduğu SASA’da patron, işçilere ‘haftada iki gün izin’, ‘kâr payı’ verileceği gibi tekliflerle önce DİSK/Tekstil’in örgütlü olduğu dokuma bölümündeki işçileri, sonra Petrol-İş’in örgütlü olduğu petrokimya bölümündeki işçileri sendikasızlaştırdı. İşçilerin kendi seçtiği temsilciler aracılığıyla sorunları iletmelerini isteyen patron, bu sebeple 2 temsilciyi işten attı. 2 temsilci, 700 işçinin düşük zamlar ve fabrikada yaşadıkları sorunlarla ilgili şikayetlerini yönetime ilettikleri için kendilerini kapının önünde buldu.
KOD 4: SEBEP BİLDİRMEDEN FESİH
İşten atılan işçi temsilcilerinden Ali, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Sendika olmadığı için iş yeri işçi temsilcisi belirlensin dediler. Ben yapılan seçimle temsilci oldum. İşçilerle işveren görüşme olanağı sağlasın, işçilerin sorunlarını, şikayetlerini işverene iletelim istedik. Ama bunu yaptık diye bizi işten attılar. Bize iftira attılar. ‘SASA’daki ayaklanmayı siz başlattınız’ dediler. Bizim çıkışımızı verdiler.”
Kod 4 ile (Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi) işten çıkarıldıklarını belirten Ali, tüm haklarının verileceğinin söylendiğini ancak şimdilik herhangi bir ödeme almadıklarını ifade etti. Ali, kendilerine yapılan tek açıklamanın ‘yönetimin kararı’ şeklinde olduğunu söyledi.
AMAÇ SENDİKAYI BİTİRMEKTİ
“Toplanan imzaları, işçilerin şikayetlerini biz örgütlemişiz ve ayaklanma başlatmışız gibi lanse ettiler” diyen Ali şunları söyledi: “Görevimiz bize gelen şikayetleri yukarı taşımaktı. Biz bunu yaptığımız için işten attılar. Bizim amacımız sadece maaşların iyileştirilmesiydi. Ama bizi kapı önüne koydular. SASA’nın amacı sendikayı bitirmekti. Sendikayı bitirene kadar herkese mavi boncuk dağıttılar. Sendika bitti, şu an bütün işçiler mağdur.”
Fabrikada aşırı bir baskının olduğunu anlatan Ali, “Kimse kimseyle bağlantı kuramıyor. Yüksek bir disiplin uygulanıyor. Kameralardan işçiler izleniyor. İşçi tedirgin çalışıyor” dedi.
"ESKİDEN ALMANYA İDİ ŞİMDİ ÇENGELKÖY"
Ücret artışlarını sorduğumuz işçi, süreç yöneticilerine yüzde 53, ön lisans mezunu işçilere yüzde 52, lisans mezunlarına yüzde 48 zam yapıldığını söylüyor. Kendisi ön lisans mezunu olduğu için 30 bin lira kadar ücret alacakmış. Ancak bunun da yıl sonunda vergi kesintisi ile 26 bine düşeceğini hatırlatıyor.
Ali “Eskiden Adana’da en yüksek maaşı SASA veriyordu. Şimdi Adana Organize Sanayide bile SASA’dan yüksek veren iş yerleri var. TEMSA bitti zarar ediyor diyorlardı. TEMSA’da en düşük ücret, 28-29 bin. Eskiden SASA’ya Almanya diyorlardı şimdi bildiğin Çengelköy olmuş” diyor.
SASA İŞÇİLERİNİN ŞİKAYETLERİ
- Ücretlerin düşük olması.
- İşçilere baskı uygulanması. Birçok konuda işçilere açıklama yapılmaması.
- Yemek molasının kısıtlı olması.
- Çay molasının olmaması.
- İkramiye, sosyal haklar ve kâr payının olmaması.
- İş yerinde çok fazla kural ve yasağın olması.
- İşçinin iş güvencesinin olmaması, sürekli ‘Çıkarılacağım’ kaygısı taşıması.